 |
|

Rikkes rejsedagbog
Logbogen – oplevelser, fortællinger – og andet godt fra havet!
Følgende historie følger turen kronologisk, men er ikke nødvendigvis tid - eller sted bestemt, men det er sikkert og vidst – det er sandt hvert eneste ord!
29.
D. 31. juli var det meget bedre vejr. Vinden var taget noget af, og solen kom også til syne. Vi sejlede kl. 7.00 og fik lige lidt havtur rundt om sydspidsen af Langeland, men derefter var vinden bare med os og skubbede ”Isabella” lidt friskt op langs Langeland og syd om Sjælland. Efter et par timers sejlads måtte vi hive storsejlet ned for at mindske farten, og genuaen blev også gjort mindre og mindre, for vi havde en aftale i Bisserup kl. 15, som skulle overholdes. Jeg spiste ikke meget den formiddag, Rose sov meget af tiden og ville ikke rigtig op, Johan var lidt rundt på gulvet, og Per lidt mat, men i pæn skjorte under sømandsweaters! Det var helt tydeligt, at vi stod overfor noget særligt, og det er da sjældent, at vi har kigget så meget på afstand og tid for ankomst, og Johan satte positioner ud i søkortet for hver time. Per og Johan gjorde klar på dæk, og jeg styrede nærmere på anduvningsbøjen for dernæst at styre ned imellem de velkendte bøjer mod Bisserup Havn. Solen varmede nu rigtigt, og det gav et sug i maven, da vi så et par på den yderste sten, strandmole med et velkomstbanner til ”Isabella” og os! Det var selvfølgelig Line og Lene. Vores gode nabo og datter, som har passet vores hus, klaret alle mulige opgaver over sms og ikke mindst har lavet en scrapbog over mangt og meget i lokalområdet samt for Danmark generelt. Det har været super dejligt og hyggeligt at læse undervejs på turen, og nu ved jeg, at bog nr. 7 og 8 ligger og venter hjemme i huset!
Rose blæste i signalhornet, og Per styrede det sidste stykke ind i løbet mod havnen, hvor flere og flere velkendte ansigter vinkede os i møde, viftede med flag og råbte velkommen hjem! Det var så vildt; så utrolig dejligt at se Jer alle igen og så vide, at lige om lidt skulle vi kramme til goddag og snakke og glædes over at være godt tilbage. Det var fantastisk at tage af sted, men det var det bestemt også at komme tilbage. Vi skylder jer alle mange tak, fordi I kom og tog imod os og på den måde viste os, at vi var savnet, og Lisbeth som sagde: ”Nu er jeg hel igen!”
Vi drak kaffe, spiste boller med leverpostej, fik jordbærlagkage med flødeskum og chokoladekage med glasur – dansk kagebord, når det er bedst! Vi begyndte på nogle af historierne, men sagen er jo den, at I allerede kender meget af turen. Det var jo ideen med vores www – nu glæder jeg mig rigtig meget til at høre, hvordan I har det, og ikke mindst det faktum at sidde ned og tale sammen i en nærhed, der gør det muligt at uddybe, hvad det var jeg mente i den sms! Mails har bundet sammen, sms har givet en fornemmelse af nærhed, men at sidde i det samme rum og snakke og grine - det glæder jeg mig til.
Vi havde forstillet os, at vi ikke skulle hjem til huset lørdag, men på lidt kraftig opfordring blev vi kørt derop. Der var hejst flag, de blå agapantus stod i krukkerne, gårdspladsen var revet, græsset slået og huset var fyldt med blomster og kort fra venner, som ønskede velkommen hjem. Der var fejet spindelvæv ned, og sengene var redt med sengetøj. Det var en skøn fornemmelse at se det hele igen, og jeg føler mig så utrolig heldig ved, at vi har fået al den hjælp og opbakning, som det her virkelig er. Det er ingen sag at rejse ud, når baglandet støtter op. Det er ikke muligt at betale direkte tilbage, men jeg vil gøre mig umage!
Rose så ikke huset denne aften, fordi hun glad og fro drog med Anna hjem. Det er ingen hemmelighed, at de to har savnet hinanden rigtig meget, og nu skulle det ikke trækkes længere. Johan strøg op på sit værelse og fik X-boksen i svingninger sammen med fætre og venner. Der var sammenskudsgilde og indkøbte pizza, og endnu en gang sad vi udenfor i den dejligste danske sommeraften med familie og venner. Det er dejligt at være hjemme!
Det er dejligt med varmt vand i vandhanen, men jeg sparer på vandet – rent automatisk. Lyden af opvaskemaskinen nyder jeg, og det er en drøm at have egen vaskemaskine og tørresnor i tørvejr. Vores første uge hjemme var i sol og dejligt vejr - hvilken glæde! Det var super, at vi kunne være meget udenfor, for huset virkede mørkere end tidligere. Vi har været vant til mange udetimer gennem de sidste mange måneder, og det var faktisk noget overraskende at blive hus-boende igen. Det var også lidt hårdt og besværligt at få de to biler synet, og vi gik en masse skridt hele tiden for at lede og kikke efter ting i kasser og tasker. Noget er til at finde i huset og andet står jo rundt hos familie og venner og venter på os. Sagen er jo også den, at vi jo slet ikke har brug for alle de ting, som jeg ser rundt i huset! Det er egentlig ret begrænset, hvad man behøver af udstyr! Bedste og Bedstefar kørte i pendulfart mellem båd og hus de første dage for at bringe ting og sager tilbage. Meget blev vasket, og andet røg i fryseren for at komme kakerlakkerne til livs.
Vi nød maden! Vi spiste sildemadder i diverse udgaver og leverpostej med rødbeder. Lene og Lars bød på flæskesteg fra grill med tilbehør som til en bedre juleaften. Mormor har serveret de berømte tarteletter, og ”nabokoner” har kørt os på indkøb, da vi var billøse, og internettet er lånt nede ad bakken. Det var næsten som at være blevet nulstillet for så at starte det hele op igen på ny. Det tog jo også lang tid at planlægge og gøre klar før rejsen, så selvfølgelig kræver det også noget at vende tilbage.
Store dele af det høje græs rundt i haven har Johan fået slået, og den gamle halvrådne hule i træet er revet ned. Værkstedet har fået en overhaling, og genbrugsstationen var glade for at se os igen. Energien var i top – man ser anderledes på mange ting efter en længere pause væk.
Skolestart var lige om hjørnet, Pers telefon begyndte at ringe, og fornemmelsen af firma genopstart en realitet. Vikarbranchen for sygepleje ser til gengæld anderledes ud, men som forventet. Det giver mig så mulighed for at gå andre veje, og det har jeg så tænkt mig. Det hele er meget spændende og på en måde også lidt skræmmende, for vi er på mange måder lige lukt på vej ind i alt det ræs fra før rejsen som kørselsplaner for ungerne, madpakker, planlægning af fritidsinteresser i kombination med en vigtig opgave: jobs. Revisoren mindede mig om momsen, som skulle indberettes, og jeg nikkede! Lige nu havde det været lettere, om jeg havde fået beskeden: Hold kurs 290 grader og styr udenom det lave område 10 sømil fremme! De fleste lever jo hver dag, som vi skal til igen, så vi har intet at klage over. Det er blot forskelligheden i de muligheder, der er for liv og hverdag, og jeg tager mig i at tænke: Vi har oplevet noget andet midt i livet, og det er jeg meget taknemmelig for.
Vi har nu været hjemme i godt 2 uger – vi har én tv-kanal, godt internet, næsten mail og ægte plader på 2 biler. Vi er stort set helt almindelige landboer igen. Ungerne er startet i skole, og det er godt. De synes begge to, at det føles helt rigtigt, og de er glade for at være tilbage. Da vi sidste sommer 2009 stod i gymnastiksalen og sang: ”Ud under åben himmel” viste jeg ikke helt, hvad vi var på vej ud i, men da vi igen stod samlet i en fuld gymnastiksal første skoledag et år efter og sang: ”Den danske sang”, da følte jeg stor glæde ved, at vi var godt tilbage. Jeg glæder mig samtidig over, at vi turde tage udfordringen op – slap fortøjningen til alt det trygge og kendte for en stund, for at prøve selv. Mogens bød nye som gamle elever velkommen til skolen, og Rose og Johan blev nævnt særskilt, da de var mest gamle, men også nye fra i år!
Det er meget vigtigt at komme sikkert og godt i havn, og jeg ved, at den fornemmelse sad ungerne også med på hver deres klasserække på det nyferniserede gulv!
I skrivende stund har Rose biologi i 4. kl., Johan har tysk i 7. kl., Per er kørt på tilsyn, og jeg skal have min første vagt i aften. Vi er spredt for alle vinde, og det kan godt føles lidt ensomt taget i betragtning af vores nærhed gennem det sidste år. Det går dog bedre, end jeg havde frygtet, og det er måske nok fordi, vores liv på land er meget spredt og delt op i hver sit, hvilket jo er meget ”normalt”. Vores liv ombord på ”ISABELLA” var det ”unormale” – næsten lidt som en drøm – ind imellem virker det næsten ikke virkeligt. Jeg ville ønske for flere, at de tænkte tanken: ”Skulle vi prøve noget andet en stund?” Vi har hørt, at Kronprins Frederik har udtalt, at han godt kunne tænke sig at sejle jorden rundt med sin familie i Kløvedals båd. Vi ville da hjertens gerne møde op til te, og give dem et par gode råd om børn ombord, skole, henkogning, snak og vurdering af vejr til en lille besætning. Hvis DE tager af sted vil Foreningen Til Langturssejladsens Fremme da for alvor få en medlemstilgang af børnefamilier. Og det kan vi kun bifalde!
28. Vi havde et døgn på Helgoland i solskin og sommervarme. Vi fik lidt frisk og ny luft ned i kahytten, og blæst det hele lidt igennem efter den kolde og våde tid i Skotland. Det kan godt blive lidt tungt nede om læ! Vi havde næsten ellers indstillet os på, at sommeren var ovre, så det var et godt og tiltrængt døgn. Den kommende uge skulle vi fire så tage det sidste stykke til Danmark. Det var alle godt tilfredse med. Jeg har de sidste uger følt, at ungerne hurtigere blev uvenner eller irriterede på hinanden, og jeg er ret sikker på, at det skyldes, at de snart er hjemme. De har på mange måder fået nok af hinanden, og de ved, at der venter nye muligheder inden længe. De har i rigtig lang tid skulle ”klare” sig med hinandens selskab uden andre på samme alder, og nu er grænsen nået. Det er nok en meget naturlig reaktion, og jeg er sikker på, at de ved hjemkomst vil søge andre end hinanden. Det er dog helt sikkert, at det, de sammen har oplevet, altid vil være ganske særligt for dem. Det er vigtigt at have én – nogle at dele det med senere, da det jo af naturlig årsag kan være svært for andre at forstå eller i det hele taget finde interessant. Jeg har talt lidt med ungerne om det allerede undervejs på hjemturen, men det bliver nok mere vigtigt at tale om igen, når vi har været hjemme et stykke tid.
D. 27. juli kl. 7.00 lokal tid svarende til dansk tid sejlede vi fra Helgoland i det flotteste vejr. Sol, blå himmel og næsten fladt vand. Det betød selvfølgelig også, at vi så havde svært ved at sejle for sejl, men i kraft af medstrøm, så havde vi en god fart på op til 9,5 knob på vej ind ad Elben. Det er og bliver en meget lang indsejling med et utal af bøjer og meget tæt og hurtig trafik af kæmpe containerskibe, som sejlede klods op ad små sejlskibe som os. Det var igen en god prioritering at foretage denne sejlads om dagen, da der var rigtig meget at holde øje med. Indslusningen i Kielerkanalen gik uden problemer og ligeledes ankomsten i Brunsbüttel. Det var solrigt og varmt som sidste sommer, hvor vi ankom for første gang. Vi spiste en masse is og flødeboller, lå på dækket og slappede af og snakkede om de kommende dage. Det var næsten for vildt nu. Det drejede sig nu kun om få dage, før vi igen kom i dansk farvand. Det var faktisk lidt svært at forstå. Nu skulle de sidste sejladser bare klares godt, vejret skulle vurderes, og så var vi klar til at informere om hjemkomstens planer!
D. 28. juli regnede det så igen! Der må ikke sejles på Kielerkanalen i dårlig sigt, når man blot er ”lystsejler”, men det var ikke fuldstændig gråt, og det var så om så med ”lystsejler” følelsen, så vi gik af sted og tænkte, at vi bare skulle se at komme videre og om på den anden side. Kielerkanalen var godt nok lang – længere end sidste sommer, syntes jeg. Sidste sluse gik uden problemer trods det, at vi lå der sammen med 3 andre sejlskibe samt et stort containerskib. Det lå til bagbord, og vi andre fire lå til styrbord. Det føltes næsten som at blive klemt, men der var nu fin plads til alle, og vi slap også ud uden at blive skubbet eller presset. Planen var så at lægge os for aftenen og natten i Holtenau, som blot er en lang mole med mulighed for fortøjning. Det havde en del andre også gjort, og vores muligheder for fortøjning var begrænsede. Mange af bådene var for små til at vi kunne lægge udenpå, hvorfor vi valgte et par hollandske både af en pæn størrelse. Der var ikke meget hjælp at hente der, for begge unger var ombord og havde fastgjort, inden de nåede op af lugerne. Det var så første gang på vores tur, at vi direkte mødte manglende gæstfrihed. De var ikke interesserede i at have os liggende udenpå på grund af et hav af dårlige undskyldninger, og vi valgte hurtigt at sejle videre. Deres forståelse var minimal, og dem gad vi ikke bruge mere energi på. Per udvalgte hurtigt en lille bugt i nærheden, som var egnet til at smide ankeret i, Lindenau Dock. Der var stille og roligt, og det var tilmed holdt op med at regne. En far og hans søn kom svømmende ud til båden midt på aftenen og fortalte, at vi skulle være opmærksomme på, at der næste morgen kom en mindre færge og lagde til på en lille bro i nærheden. Tak for venligheden! Overskuddet hos folk var heldigvis meget forskelligt indenfor ganske få sømil.
D. 29. juli sejlede vi kl. 5.30 lokal tid. Vejret var gråt, meget overskyet og rundt om pynten blæste det 20 knob. Der var god vind i sejlene – foran for tværs, så det var ikke det mest behagelige. Rose sov stadig – på den rigtige halse, så hun slappede godt af. Vi andre tre holdt godt fast, mens ”Isabella” strøg af sted. Det var som om sejlene sagde: ”Nu går det hjemad, nu går det hjemad!” Kl. 8.15 passerede vi grænsen til dansk farvand og solen brød igennem! Kl. 8.30 havde jeg land i sigte – denne gang var det den danske ø Langeland! Hvilken dejlig fornemmelse! Vi ankom til Bagenkop Havn, Langeland kl. 10.00 i frisk vind, men endelig – dansk jord under fødderne igen. Det er faktisk lidt svært at beskrive, men følelsen var god og rigtig. Vi var meget glade for at være ankommet.
Bagenkop er en meget fin havn med nye og gode faciliteter. For første gang skulle vi betale havnepenge i en automat, og ingen var interesserede i skibspapirerne. Det er unægteligt sjovt at have oplevet, at det kræver 4 stempler på 4 forskellige kontorer at indklarere i Portugal, når 8 – 10 tryk på en maskine og et Dankort kan klare det hele i Danmark. Prisen var 170,- dkr. for ”Isabella” – for en nat; morgenbrød kostede 63,50 dkr. og så var der udsalg af t-shirts fra en havnebutik. 1 stk. 500,- , 2 stk. 800,- og 3 stk. 1.100,- ! Det kan man da godt kalde et røverkøb, men for hvem?! Vi har 5,50 euro tilbage, og vi håber ikke, at det er prisniveauet generelt for Danmark pt., for så får vi da nok noget af en oplevelse i de kommende uger. Der er jo ingen, der har lovet, at det er let at vende tilbage, men jeg håber da, at vi ikke fortryder lige med det samme!
Nå - vaskemaskinen var til fri afbenyttelse! Det kunne jeg ikke stå for, hvorfor jeg gik en tur med vasketøjet. Alt var jo nu på dansk og lige til, og nu var det mig, som lettest kunne forklare en hollandsk sejler, hvordan maskinerne fungerede. En engelsk dame kom også, og snakken gik selvfølgelig på engelsk. En svensk mor og to piger kom også, og det blev snart en længere fortælling om sejlads – ikke mindst det faktum af, at vi lige var ankommet fra en meget lang sommerferie! Den svenske familie på båden ”Regina” og os havde en meget hyggelig aften i marinaens tvstue, hvor vi vidt og bredt fortalte om vores tur, forberedelser, oplevelser, problemer – alt, hvad langtur kan indeholde! De var meget interesserede, fordi de selv ønsker at lave en rejse på samme måde! Det var dejligt at dele ud omend lidt mærkeligt, at det nu var os, der sad og fortalte. Tænker på de mange gange, hvor vi har spurgt og lyttet, og nu er det vores oplevelser og erfaringer, som springer over bordet. Jeg har ikke helt fattet det endnu, og på lørdag skal vi sejle det sidste ben mod Bisserup – det drejer sig om ca. 6.600 sømil, siden vi sidst var der.
D. 30. juli valgte vi endnu en gang at lade vejret bestemme afrejsen – også for den sidste sejlads på turen. Det blæste nemlig 15 m/s i Bagenkop og regnede! Vi spiste dansk morgenbrød, skrev logbøger og tog en off-day i havn. Sanne ringede, og fortalte at hun var til Langelandsfestival – fantastisk - nu er alle indenfor mobildækning og kortere afstande. Heidi, Michael, Line og Mads kom løbende ud fra Restaurant Havneblik og ønskede os velkommen, da de opdagede, at vi var gået i land på deres ferieø. Nu føltes hjem meget snart og rart! Isabella Crew spiste på Bagenkop Kro den sidste aften, hvor vi lige prøvede at gøre os klart, hvad sluttede og hvad skulle begynde. Det er ikke så lige til, men vi slog fast, at vi i morgen ville sejle hjem, og starten på det næste kunne begynde. Dette næsten er helt klart på nogle punkter og på andre mere ubestemt endnu, men det er helt sikkert, at vi glæder os til at komme hjem og tilbage, selvom formen for vores liv godt kan have ændret sig fra det, som det var før rejsens begyndelse.
27.
D. 21. juli kl. 19.00 utc gik vi igennem den sidste sluse. Sigtbarheden var dårlig, og det regnede stadigvæk, med der var en lille smule lysning ude mod øst. Så sejlede vi ud på Nordsøen for at begynde det sidste lange stykke mod Danmark! Vejrudsigten så rigtig ud med kurs mod Helgoland for pit-stop og derfra videre mod Kielerkanalen. Vi fulgte vejret over Nordsøen gennem de sidste dage, og det var tydeligt, at det hurtigt kunne skifte. En daglig u-grib fil via satellittelefonen kunne dog vise os tendensen, og dermed give os mulighed for at være bedst mulig forberedt. Vi ønskede ikke at vende om nu, men omvendt var det også vigtigt at få en god tur på den sidste del af rejsen. Vi var top motiveret for det sidste stykke!
Vinden var en smule imod det første halve døgn, og bølgerne var også skæve og fra skiftende retninger, så trods den minimale vind havde vi en lidt urolig start med lidt søsyge ombord. Vagtplanen med 6 timers vagter med to voksne på adgangen fungerede godt. På den måde var der færre skift og dermed mere ro. Køjepladserne skulle også fordeles på ny, da de to pladser ude i stævnen ikke er til at sove i på grund af uro fra vind og bølger. Madlavning og opvask blev fordelt efter evner og øvrige vagter.
Som sagt så var vejret koldt og meget vådt i Skotland. Det skotske gæsteflag er det reneste flag, som vi har ombord. Det er dagligt blevet gennemskyllet, og det tog 140 sømil på en ”tør” Nordsø, før det var tørt nok til at blive taget ned! Det regnede overhovedet ikke over Nordsøen, og barometeret steg jævnt! Vi så en pæn stor flok delfiner omkring skibet det første døgn, og lidt igen det næste. De var ved os længe og på alle sider. De var større end dem vi tidligere har set syd på, så kameraet blev flittigt brugt. Vi havde månelys flere nætter, og lyset brød faktisk gennem allerede omkring kl. 03. 00 og kl. 04.00 stod solen op. Det er fantastisk at have nattevagten under de vilkår. Nordsøen var mild imod os, hvilket vi er ganske godt tilfredse med. Det var i sig selv en udfordring at være 6 personer ombord, og vi var bestemt heldige, at vejret var tørt og tilpas roligt. Vi havde måske nok lige lidt vind nok, hvilket gjorde, at vi rullede en del i søen, da dønningerne var konstante, korte og lidt mere uberegnelige end ude på Atlanterhavet, hvor de er rundere og længere. Vores søsyge midler virkede perfekt, og vi led ingen nød overhovedet. Der var god søvn, varm aftensmad trods kraftige svingninger i pantryet, og sejl og motor fungerede til fuld tilfredshed. Forud for turen havde jeg fra flere hørt talrige skrækhistorier om Nordsøen. Det var næsten det værste sted på jorden. Jeg må indrømme, at jeg har haft den siddende i baghovedet, og frygtet turen en smule. Det var dejligt at være flere om vagterne, men det vigtigste paramenter for mig var at starte ud i godt vejr med en god udsigt. Det lykkedes bestemt, og jeg kan hermed konkludere, at man skal have respekt for sejladsen, men omvendt skal man heller ikke lade sig skræmme!
Jeg glæder mig dog til, at vejrfiler ikke længere skal bestemme, hvad jeg skal og hvornår. Vejret bliver en hel ny dimension, når vi kommer hjem. Det vil ikke længere være så vigtigt i forhold til vores gøren og laden, som den unægtelig har været under vores rejse.
Søndag d. 25. juli kl. 9.00 utc ankom vi til Helgoland som planlagt efter 3 døgn og 14 timer. Det var en super dejlig fornemmelse at være nået hertil igen. Vi regner med at være hjemme inden udgangen af juli måned, hvorfor vi vil bruge den sidste uge i et mere roligt tempo. Efter 3 ugers sejlads med Anna og Leif valgte de at afmønstre på Helgoland for at holde lidt rest ferie med familien. Det passer os udmærket, da vi siden 7. juni har været flere end os selv. Det er en krævende opgave for alle ombord, og det er vigtigt for os at kunne afslutte turen bare os fire. Helgoland var første stop efter vi slap Kielerkanalen og dermed Danmark, og det føles rigtigt, at Helgoland nu også bliver det sidste sted inden vi atter går gennem Kielerkanalen for at sejle ind i dansk farvand igen. Ringen sluttes på den måde, og det er så ganske udmærket!
26.
D. 13. juli videre for motor og roligt vejr i følgeskab med irske ”Jacuna” mod Arnfern, som dog blev ændret undervejs til Craobh på den modsatte side af halvøen, da førstnævnte var overfyldt af både. Vores sejladser fra havn til havn er i øvrigt blevet annonceret over VHF til coastguard’en, idet vi kaldte dem en dag, for at få vejrmeldingen præciseret. Engelsk er ikke bare engelsk – slet ikke på disse kanter. Vi havde derfor kontakt til dem, hvorefter de bad os om at kalde dem ved afsejling og ankomst, så de vidste alt var ok. Vi skulle blot oplyse destination, tidshorisont og antal personer ombord. Faktisk virkede det meget betrykkende, og set ud fra deres synspunkt så var de også meget forberedte, hvis vi rent faktisk skulle få et problem under sejladsen. VHF bruges meget mere blot informativt mellem kyst og vand, end hvad vi er vant til i Danmark. Hjemme er det næsten som om, at VHF’en kun må anvendes ved død eller næsten død. Det er uhensigtsmæssigt, idet man nærmest bliver lidt nervøs for at bruge den.
Undervejs oplevede vi vores første strømsø. Vi havde lige stået og betragtet vandet, da Per siger, at kortplotter og virkelighed ikke længere var overensstemmende. Det var den dog, men ”Isabella” sejlede hurtigere sidelæns end fremad, hvilket ikke var hensigtsmæssigt i forhold til de kraftige klippeskær, som stak op alle steder i vandet. Motoren blev sat på høje omdrejninger, hvorefter vi gik 1,5 knob over grunden! Lige før havde vi sejlet 11, 2 fremad! Vandet ”kogte” i afgrænsede områder, og man blev ganske klar over, at det er stærke kræfter, der er på spil. Der er noget mere at navigere efter her end ude på Atlanterhavet! Landskabet er grønt, og bakker og dale ligner store fortidsuhyrer, som ligger og sover.
Craobh Marina (udtales Crove) var pæn stor, hyggelig og med gode faciliteter som varmt bad og mulighed for tøjvask og indkøb af reservedele til både. Wifi måtte vi dog hente på den lokale pub, hvorfor vi var tvunget til at drikke en øl eller whisky for at tjekke mails.
D. 14. juli lå vi i havn, fordi det blæste en del. Vi benyttede lejligheden til at besøge havnen Arnfern på den anden side. Det var en god gåtur på godt en time op og ned af bakken, og det holdt faktisk tørvejr på hele turen. Vi spiste fisk til frokost på: Crafty Kitchen, som er en lille café med salg af bøger, postkort og enkelte småting også. Der blev ikke solgt øl, men vi måtte gerne hente én på kroen eller nede hos købmanden og tage den med derop. Forstod ikke helt ideen med det koncept, men det var fint med sodavand! I øvrigt har Leif hørt på havnen, at danske matroser var kendt for at spise fårehoveder, når de anløb de irske eller skotske kyster. Det er vi da heldigvis ikke blevet tilbudt, og vi tror måske, at der har været tale om et færøsk skib!
D. 15. juli sejlede vi mod Oban i følgeskab med irske ”Jacuna”. Planen var at følge ham ganske nøjagtigt, idet han ville tage os med på en tur igennem nogle meget snævre passager, hvor der var undersøiske klipper og rev, som hverken kunne ses med det blotte øje eller særlig præcist på kortplotteren. Denne tur var muligt, fordi vi havde en lokal kendt fyr foran, for vi var meget kystnær i perioder, og vi sejlede med nogle skæve sving undervejs med fuldt overlæg for at undgå grundstødning. Det var ikke en rute, som vi havde taget, hvis vi blot havde fået anvisningen over en øl på pubben! Vi har bestemt oplevet sejlads i et meget spændende og også krævende område, hvilket udvider horisonten, men vejret har været dårligt i Skotland. Vi lå lige midt i et lavtryk uden vind men med dis og regn, og da vi så ydermere ikke kunne komme i havn på grund af pladsmangel i Oban, havde vi kun mulighed for at fortøje til en Mooringsbøje i bugten. Den aften tog vi på restaurant og spiste revelsben og bøffer. Det kan man godt trænge til, når man er 6 ombord i regnvejr! Men det blev værre endnu!
D. 16. juli regnede det nærmest uafbrudt hele dagen, og det blæste tiltagende og op til 30 knob. Det var ikke muligt at sejle videre før næste dag. Rose og jeg blev som ankervagt på båden, mens de 4 andre tog på whiskydestilleri og indkøb. Der var brug for en pause, idet to døgn for anker i kraftig regnvejr og vind var lige ved at kunne tage pusten fra alle ombord. Her var ikke direkte utæt eller vådt, men her var koldt og klamt, og det var mildest talt ikke så fedt. Alle prøvede at holde det bedst muligt ud.
D. 17. juli – Farfars fødselsdag – Tillykke!
Kl. 04.00 sejlede vi det sidste stykke op mod Corpack, hvor The Caledonian Canal, der forbinder øst - og vestsiden af Skotland, starter. Den er i alt ca. 100 km lang, heraf ca. 30 km med kanal, mens resten består af de 3 søer, som binder kanalen sammen. Der er i alt 29 sluser, der hver for sig enten løfter eller sænker båden. Det drejer sig om ca. 30 meter op og ned. Vi gik ind via Corpach Sealock; først igennem et par enkelte sluser for at komme frem til ”Neptune’s Staircase, som er en række af 8 sluser op. Der var god hjælp at hente fra lockkeeper, og da vi er mange ombord, som kunne holde fra og styre fortøjninger, så gik det uden problemer. Da disse var vel passeret lagde vi til på en ponton ved Banavie. Herfra kunne vi komme ud at køre med et gammelt damptog – Harry Potter’s tog, men det skulle desværre bookes online og var først ledigt fra mandag. Storbritanniens højeste bjerg – Ben Nevis kunne også bestiges herfra, men vejret var bestemt ikke med os, hvilket derfor også blev fravalgt. Vi besluttede blot at blive der for natten og sejle videre næste morgen med mål for Fort Augustus.
D. 18. juli – Johan er stadig i shorts som den eneste! Han har nogle gange regntøj på, men shorts og T-shirt indenunder. Det er ikke vejret, som er godt; det er mere et udtryk for hans indre temperatur!
Den første del foregik på kanal med træerne stående helt ned til flodbredden. Bøgetræerne står tæt og gør det hele meget grønt. Landskabet er bakket og toppet med bjerge rundt omkring, og højlandet viste sig rigtigt. Vi så nærmest ingen mennesker og egentlig heller ikke mange dyr. Det virkede faktisk lidt ubeboet eller forladt. Efter en svingbro og et par sluser sejlede vi ud i den første sø: ”Loch Lochy”. Den var ganske ukompliceret at besejle, men vejret var gråt og vådt. Det tog noget af fornøjelsen. Et meget lille kanalstykke bragte os videre til den midterste og mindste sø: ”Loch Oich”. Dette er det højeste punkt på kanalen, og derfra bragte sluserne os nedad igen. Det hele virkede lidt eventyragtig, og som om vi sejlede i en anden og meget ældre tid. Riddere og heste – træskibe og vikinger – det passer meget godt til miljøet. Det sidste stykke den dag var igennem et kanalstykke med nogle ganske små søer uden navn for til sidst at blive sluset igennem 5 sluser til Fort Augustus. Nu lå vi den sydligste del af den sidste og største sø: ”Loch Ness”! Det var et meget godt sted at slappe lidt af med aftensmad, og så skulle vi da også lige samle mod til at sejle ud på den berygtede sø med søuhyret på bunden! Vi spiste i cockpittet, da det for en gangs skyld ikke regnede. Det var fuldstændig vindstille og næsten lidt lunt, men så dukkede de små mitter op! Ja, beklager – men jeg er ikke imponeret over dette sted! Mitter eller Midgets er bittesmå myg, som bider og det klør!
D. 19. juli sejlede vi ud på Loch Ness søen. Det var temmelig overskyet og regnfuldt men ingen vind. Der blev holdt udkik, men Nessie viste sig ikke sådan lige. Jeg tror måske også, at den også kan blive lidt træt af vejret, for vandet rørte sig overhovedet ikke fra bunden af. Det var kun regndråber fra oven. Anna forsøgte at fløjte uhyret frem med sin tinfløjte, og jeg bagte en kage, så kunne vi se om det kunne lokke! Det hjalp overhovedet ikke, så det hele er jo nok ikke andet end en gammel historie!
Vi smed ankeret i Urquhart Bay og sejlede på skift ind i dingy’en til bredden for at se Skotlands berømte slotsruin: Urquhart Castle. Der var sækkepibemusik og en del andre turister på besøg, men vi var måske ikke så imponeret over resterne! Som en ægte bornholmer vil jeg nu mene, at Hammershus tager sig bedre ud! Vi nåede lige ud af søen inden sidste slusetid kl. 18 og blev for natten i Dochgarroch. Johan har styret ind og ud af mange sluser undervejs, hvilket har været rigtig god træning. Vinden var minimal, og der var mange hænder, så både Johan og Per kunne klare styringen.
D. 20. juli skinnede solen fra en blå himmel, og vi var fuld af forhåbning. Vi sejlede det sidste stykke ud gennem kanalen med stop ved Caley Marina for at høre på nogle reservedele til den gamle Perkins motor. Blot som reserve for den kører fortsat uden nogle problemer! Så en række af 3 sluser og vi nåede frem til Inverness med pause ved Seaport Marina. Sidste stop med klargøring og indkøb før vi går ud igennem sidste sluse i morgen med mål for Peterhead eller nærmere Helgoland om vejret vil!
Mens vi pakkede alle varerne væk opdagede Anna en and ombord! ”Den har lige kigget ind ad vinduet!” Vi overvejede at invitere et par ombord, når de nu selv var så villige. Så var det bare at holde liv i dem, indtil vi får brug for dem! Det regnede i øvrigt igen!
D. 21. juli – himlen var igen fuldstændig grå og kedelig og det regnede uafbrudt. Nu var der kun en ting at gøre, og det var at komme ud af det her land, over vandet og tilbage til Danmark, hvor der forhåbentlig stadig er lidt sol og varme! Vi lavede vagt-, sove- og madlavningsplan for alle 6 for overfarten, så alle ved, hvornår de er på, og hvornår man kan læne sig tilbage og nyde turen. Ret til ændringer hvis søsyge eller andre problemer opstår, men som udgangspunkt er det godt med en plan. Alle var lidt spændte, synes jeg at fornemme, men vi glædede os, og som Johan siger: ”Nu er målet jo Danmark!
25.
Salve Marina, Crosshaven, Irland var et dejligt afslappet sted. Havnekontoret besøgtes via et stort smedeværksted, og de var fuldstændige ligeglade med at se pas eller skibspapirer. Der var varmt vand i bruseren og internet at finde fra en træbænk foran en lille cafe, som ikke helt var åbnet for sæsonen endnu. Der var lidt som at besøge Agersø - bare med irsk tale! Det var lunt og sol ved ankomst, og folk omkring i bådene af irsk og britisk nationalitet spurgte interesserede til os og vores tur. Vi fornemmede respekt om vores rejse, og ungerne fik ros både for at hjælpe godt med som crew og deres rolige facon omkring båden. Det er dejligt at høre uopfordret fra folk, som møder os.
D. 1. juli afmønstrede Kenn for at tage tilbage til Danmark med fly. Vi brugte dagen på at rydde op og lidt rengøring i båden samt bare at være os. Logbogen fik en overhaling, og skolebøgerne blev pakket væk. Mails og www blev opdateret, og vi forberedte os på næste påmønstring. Leif fra sejlklubben i Bisserup og hans datter Anna skulle påmønstre lørdag d. 3. juli. Det har længe været en aftale, og det glædede vi os til. De skal sejle med i Irland, Skotland og over Nordsøen tilbage til Danmark. Det hele går lidt stærkt nu, men vi skal jo også snart være hjemme. Det har vi lovet vores familier og en masse venner! En aften sagde jeg, at jeg savnede levende lys. Det er jo en forbudt ting ombord. Johan sagde, at han mest savnede fast internet og Mathilde; Rose savner Anna og sin skole, og Per savner faktisk ikke noget! ”Arbejde, næh; familiefester, næh; græsslåning, næh! Det er ikke nemt at gøre alle tilfredse!
Vi tog med bussen ind til Cork. Det blev knapt 25,- euro retur. Havnepenge, mad, vasketøj – alt er mindst dobbelt så dyrt, som det vi har været vant til fra Spanien, Portugal og ikke mindst i forhold til Azorerne. Vi har typisk betalt omkring 30,- til 40,- euro pr. dag for billeje, men her koster det 98,- euro! Det er selvfølgelig ikke helt uventet, men det er alligevel noget, vi skal forholde os til. Cork var mere storby, end vi havde set længe, og som Johan udtrykte det, så syntes han, at der var langt flere forhindringer og umulige passager gennem byens gader med folk og butikker, end der var at finde på én af de sværeste levada-stier, som vi har gået! Bussen kørte selvfølgelig i venstre side af vejen, hvilket stadig er svært i mit hoved. Selv rulletrapperne kørte venstre op, og Rose sagde forskrækket en dag: ”Se der sidder en stor hund på forsædet og kører…, men heldigvis var rettet også flyttet over i højre side! Bynavnene er skrevet på to sprog: Cork – engelsk og Corcaigh – gælisk. Her var en dejligt atmosfære, men vi har et problem: Vi er ved at løbe ud for tid!
Anna og Leif kom ombord og fik tildelt hver en køje. Det er første gang, at vi skal være 6 ombord, og det er småt med pladsen. Selvfølgelig er vi spændte på, hvordan det skal forløbe, men det er nok ikke noget imod, hvad de tænkte, da de få m² blev tildelt! Der var chokolade, lakridser, guld kaffe og chokoladepulver med til skibet, og ankomsten blev fejret med irsk Guinness!
4. juli – på årsdagen for vores turs begyndelse tog vi på sejltur lidt op ad floden til Cobh, hvor vi mærkede det historiske vingesus for de 2,5 millioner børn og voksne som via Cobh immigrerede fra Irland, og faktum af at Cobh blev den sidste havn for ”Titanic” i 1912. Det er en af de historier eller film, som vi har fravalgt at se, mens vi selv sejler rundt. Der er selvfølgelig ingen sammenligning overhovedet, men det giver alligevel lidt belastet stemning i skibet!
5.juli sejlede vi videre til Kilmore Quay. Vi startede tidligt om morgenen, idet tidevand og strøm igen skal afpasses for at opnå bedst mulig fart og den mest behagelige sejlads. Det blev en fin tur i roligt vejr, og vi blev i havnebassinet mødt af to sæler, som stak hovederne op over overflade til hilsen. Det har vi ikke tidligere set! Byen var lille; mest fiskerbåde og livet omkring dem. Havnepersonalet var hyggelige folk og med irsk humor, for da vi spurgte, hvad vi skulle prioritere, når vi blot havde en dag i havn, sagde de blot:”Go Drinking!” Det gjorde vi selvfølgelig på den lokale pub, hvor den lokale øl hedder Guinness – mørk øl med ’flødeskum’, som serveres i pint, og den lidt lettere og rødlige Smithwick’s med smag som classic. Pubben lå lige over for kirken, så den var let at finde! Vi tog nu også med bussen til byen Wexford, hvilket ikke helt kunne stå mål med pris og den korte tid, som vi havde til rådighed. Det er ikke helt fair overfor Irland, for sagen er den, at vi ikke længere har tid nok. Vi har igennem lang tid kun besøgt ”øer”, hvor de kortere afstande og de mange dage hver sted, har gjort det muligt at nå meget. Det skal vi lige vende os til ikke længere er muligt. Det bliver mest en transport gennem et nyt og anderledes spændende sejlområde, men vi vil ikke have mulighed for at se meget på land. Sådan er det bare, og det gør heller ikke så meget, for ungerne gider ikke se mere, og faktisk vil jeg også gerne hjem. Per er den, som mindst længes hjem, hvilket ikke er så overraskende endda.
Vejret har været blandet med sol og byger med temperaturer på 18 – 20 grader, men egentlig bedre end forventet for vi ved godt, at vi er på vej nordover selvom den danske sommer til nu har været fantastisk. Godt for jer med den vinter I havde!
7. juli – videre til Arklow med perfekt sejlads med sommerfuglesejl og en gennemsnitsfart på 6,5 knob. Medstrøm er ganske udmærket. Under hele turen kunne vi følge en engelsk båd på AIS foran os. Han sejlede langt inde mod kysten, men ind imellem slog han et kraftigt slag 90 grader mod styrbord, når der enten var en klippe forud eller vanddybden blev lille. Det så nærmest ud som om, han overhovedet ikke havde kigget på ruten forud for turen og udelukkende sejlede på ekkoloddet, og hvad han umiddelbart kunne se med det blotte øje. Det havde vi meget skæg ud af.
8. juli tog vi videre til Howth, hvor der var et meget aktivt sejlermiljø for alle aldre. Børn fra 5 – 6 år op til store teenager gik rundt i våddragter, redningsveste og sejlerudstyr og gjorde deres joller af forskellig størrelse klar til sejlads. Forældre i regntøj tog kraftig del i det hele, og det er som al andet fritidshalløj vigtigt med forældreopbakning ikke mindst i halvdårligt vejr! I det store fælles baderum, hjalp Rose og jeg flere med at lyne redningsveste og våddragter op, da ungerne bare rystede af kulde. De kæmpede lidt om de varme brusere, og en sagde: ”I just love showers!”
Det regnede en del i Howth, og det var heller ikke varmt, så man skal virkelig kunne lide at sejle for at synes, at det bare var sagen! Det slog mig, at vi skulle være drejet til højre i stedet for venstre, da vi sejlede fra Terceira, men alle gode historier har jo også en ende.
9. juli - her var muligheden for at besøge Dublin, hvilket Anna og Leif benyttede sig af, men vi tog lige en familiedag i båden, idet vi regnede med at kunne se Dublin dagen efter. Så er der jo også den faktor, at vi stadig har lidt at gøre på skibet samt nogle opgaver med www og diverse, som vi jo også gerne vil have tid til. Godt vi blev hjemme, for det franske ægtepar fra Caen og Paris sidste sommer stod pludselig på broen og sagde hej! Det var en meget behagelig overraskelse, hvilket vi straks benyttede os af med fælles kaffe. De var ”bare” på sommerferie i Irland med kurs nordover for at sejle rundt i Skotland med nogle venner. Sidst vi så dem, var vores tur jo kun lige begyndt, så det var rigtig hyggeligt at kunne fortælle lidt mere af fortsættelsen. De har haft en ven med dansk kundskab til at oversætte noget fra www, men vi må jo beklage, at den ikke er mere international tilgængelig. Vi bagte engelsk ”flapjacks”, som er havregrynskager med karamelstuff. Opskriften er fra Jenny i den engelske båd ”Ninita”. Det er nogle gode minder at have med hjem. Per gik en tur i byen, men ikke på pub, kun skibsprovianteringsbutikker. Nogle gange ville det nu være mere beroligende, hvis han bare gik på pub i stedet og billigere!
Anna havde købt en irsk tinfløjte med hjem fra Dublin, og da åbnede en ny mulighed og fornøjelse sig i båden. Anna har gennem flere år spillet blokfløjte, så det faldt hende let med det nye instrument. Rose fik udleveret sin blokfløjte, som er en af de få ting, som vi desværre ikke har nået til nu, men det sidste sommersemester redder lige situationen. Der høres nu jævnligt både blokfløjte og tinfløjte ombord, og når Leif spiller med på guitar, så er det et helt orkester. Det er super hyggeligt trods den lille plads. Har dog flere gange tænkt på Mogens på Hindholm. Han har lagt øre til meget blokfløjtespil gennem årene. Det må indimellem have været noget krævende!
10. juli var meget regnfuld. Skulle have været til Dublin, men i kraft af en irsk sejler’s succes med at sejle sit skib på ”land” for at ordne bunden, når tidevandet havde trukket vandet ud af den del af havnen, ja så ville Per egentlig gerne prøve det også. ”Isabella” blev sejlet på plads langs nogle høje stolper og fortøjet, og så ventede vi ellers bare på, at hun blev tørlagt i løbet af de næste 4 – 6 timer. Det var faktisk noget surrealistisk at se hende stå der på bunden uden vand omkring – se fotos på galleri – men ideen er fantastisk, og det er helt sikkert, at der bliver lavet noget de få timer, hvor vandet ikke når så langt op på gummistøvlerne. Der er jo en deadline, som ikke er til at tage fejl af. Der var temmelig meget begroning på bunden, men hun var let og ren, da vi sejlede hen på mere vand for natten. Det er jo ikke en mulighed i Danmark, så det var sjovt at prøve her. Vi nåede så ikke Dublin, men Anna og Leif tog en dag mere i byen, for de er jo på sommerferie, og det er en vigtig forskel. Vi sejler sammen, men vores tur er jo stadig forskellig. De er på ferie, og vi er på vej hjem. Det er vigtigt, at alle melder klart ud med ønsker for at blive mest mulig tilfreds. Om aftenen gik vi sammen på pub og hørte irsk folkemusik. Der var et par fyre på klassisk guitar, en ung fyr – 16 år – på 4 strengs banjo – det var ikke noget han lige havde lært, skulle vi hilse og sige! Hans far på ”Bouranh” – åndemanertromme og en fyr på mundharmonika. De blev ikke betalt for at underholde, men det gjorde de. Der var en super hyggelig stemning, og musikken blev spillet med entusiasme og tempo, som irsk musik er kendt for. Mændene drak selvfølgelig øl, men ham på 16 år fik en 7-up! Det tages meget seriøst med udskænkning af alkohol, og Anna har også vist sit ID kort for at få en cider! Mange kom hen for at snakke og høre lidt til os, hvorfor vi var landet der! Det er et meget venligt folk, og vi har følt os rigtig godt tilpas i Irland. Vi har bare haft for lidt tid.
D. 11. juli sejlede vi fra Howth til middag, med planen at sejle over nat til Glenarm, Nordirland. Det kunne kun lade sig gøre, fordi der hverken var mod- eller medstrøm af betydning det første stykke. Det, der var vigtigt, var at ramme højvande og medstrøm fra St. Johns Point oppe ad kysten. Det lykkedes fint, og vi ankom til Glenarm, Nordirland næste morgen i sol og fuldstændig stille, havblik vejr. Vi havde selvfølgelig taget skift over natten, så jeg var frisk fra kl. 4 den morgen. Sad i en meget stille havn, drak kaffe, læste i min bog, mens solen stod helt op, og der blev liv i bådene omkring. Det var sådan en morgen, som jeg skal huske, når jeg senere skal stå op kl. 5.30 i regnvejr! Per og jeg gik en tidlig morgentur i den lille by og købte brød, men ellers snakkede vi blot lidt med de andre bådes besætning af engelsk og irsk herkomst, mens vores besætning sov. Beslutningen, om at sejle videre allerede samme middag, blev taget, fordi vi fik mulighed for at sejle med en irsk båd fra Larne, som ville op til den skotske ø Gigha og ligge for anker om natten. Vejret var fantastisk flot med sol, og sejladsen op over North Channel blev en meget behagelig tur. Det er et berygtet sted, som i dårligt vejr kan være en slem oplevelse. Vi havde en skøn tur, og ankomsten til Ardminish Bay, Gigha var i fuldstændig vindstille vejr med sol og en meget smuk himmel. Troede faktisk ikke, at det kunne være så roligt, men da Adrian så fortalte, at i de 30 år han havde kommet til denne ankerbugt, havde det aldrig været så perfekt vejr! Vi kunne godt betragte turen som vellykket. Vejret i Skotland kan hurtigt skifte, hvilket man skal være indstillet på, og som Leif udtaler: ”Man kan sige meget om vejret i Skotland, men det kan ofte kun blive bedre!”
Om aftenen tog vi dingy’en ind til land. Der var kun en lille lokal kiosk i forbindelse med lidt naturcampingplads og selvfølgelig et mindre hotel længere oppe ad bakken med en pub. Da vi denne gang var med alle 6 kunne vi ikke få lov at sidde inde i selve pubben, fordi vi havde mindreårige børn med. Vi sad så i stuen ved siden af, men de voksne kunne stadig godt få lov at drikke en øl.
Det blev et alt for kort ophold i Nordirland, og vi har slet ikke nået at se alle de steder, som vi er blevet anbefalet. Det er jo så muligt en anden gang, og især ville det være hyggeligt at komme tilbage i det nordlige Irland for at gense det irske par Corinne og Alan. De vender først hjem om 2 – 3 år, så der er lidt tid at løbe på endnu!
24.
Den 1. Juni blev en mærkelig dag. Vi havde jo bestemt at udsætte sejladsen pga. den dårlige sigt, men da vi om formiddagen kiggede vejr igen og kunne se, at fronten havde rykket sig mod onsdag, og solen faktisk skinnede en smule, besluttede vi at tage af sted. Havnekontoret gav os ret i, at vejret var i bedring, men mindede os igen om fronten, som skulle passere. Vi skulle være i havn på São Jorge, før den kom. Vi gik ud, fik sat sejl og kæmpede os ud på den anden side af Monte Brasil, som er en halvø lige vest for Angra do Heroismo. Den lovede sydvest vind var desværre noget mere i vest, og bølgerne kom også derfra. Det var vores kurs, men vi kunne ikke sejle imod vind og bølger på 4 m. Vi kom ingen vegne, og vi ville ikke ankomme før midnat, hvilket var det største dilemma. For første gang på vores rejse besluttede vi at vende om og gå tilbage til havnen. Det viste sig at blive det eneste rigtige at gøre, men muligheden for at nå til Horta inden fredag blev mindre og mindre sandsynlig.
Det er et dilemma, som vi har talt med flere om. At nå til et bestemt mål på et bestemt tidspunkt for at møde gæster eller gaster. Det kan være meget stressende og svært at hamle op med, da vejret er det eneste, som skal passe, men samtidigt er det eneste, du ikke selv bestemmer! En ældre fyr fra New York, USA sagde en dag til os, at det var bedre at sende folk penge til en ændret flybillet end at sejle ud imod vejret. Det var det dummeste, man kunne gøre.
De var ikke meget overraskede over at se os igen i havnen, for de kender jo området! Da de så os komme, havde de allerede indklareret os igen og afmeldt vores kommende ankomst i Velas, São Jorge, så de ikke gik og ventede os. Vi har virkelig oplevet meget fin service og hjælp. Efterfølgende havde vi en snak med Kenn – vores gast - over skype. Han ankommer planmæssigt på fredag til Horta; vil finde en seng et sted; opleve lidt i byen og på øen, mens han venter på os. Den fleksibilitet sætter vi stor pris på, og der skal ikke herske tvivl om, at vi kommer så snart som muligt.
Om aftenen lukkede tågen sig tæt, tæt om havnen og byen. Vi kunne ikke se bjerget Monte Brasil, som ligger klods op ad havnen. Til midnat væltede regnen ned, og det blæste kraftigt i bygerne. De havde ret med fronten, og det var rigtigt at vende om! Vores molemaleri var heller ikke færdigt, men det ville vi jo bare færdiggøre ved besøget før afgang til Irland, tænkte vi. Det må have været et tegn – det var forkert at efterlade et halvfærdigt maleri uden navne på. Man laver dette molemaleri for at få lykke på rejsen, så det blev nu klaret imellem bygerne! Langs molen løber eller vandrer folk jævnligt gennem hele dagen og aftenen for at motionere. Nogle løber/går flere gange frem og tilbage på molen, hvilket vi undrede os over. Hvorfor løber de ikke en runde i stedet? Efter at have gået gennem byen flere gange, så ved vi hvorfor de søger ned til havnen! Byen har kun stejle gader med brosten, skæve kanter og niveauer!
Fredag d. 4. juni – Kenn ankom til Horta, Faial. Vi gjorde klar skib og sejlede imod samme ø lørdag formiddag. Det var stadig modvind men mindre styrke og bølgerne var kun 1 – 2 meter. Det gik fint. Vi sejlede ned mellem øerne São Jorge og Pico. Begge øer er langstrakte med toppede vulkaner spredt over ryggen på dem, og de ligner faktisk to kæmpe drager med takkede grønne haler. Vulkanen Pico stikker dog noget højere op – 2351 meter over havets overflade. Ind imellem kunne vi se hele toppen, og andre gange dækkede skyerne det hele til. Efter 19 timer kunne vi kaste anker på fladt vand bag en kæmpe havnemole uden for Horta, Faial. Så var vi nået til verdens 4. mest besøgte havn.
Næste morgen skinnede solen, vandtemperaturen var steget en grad, og det var ganske varmt i havnen, hvor vi blev indklareret og fik en rolig havneplads blandt en masse sejlere fra alle mulige steder i verden. Her er en hel speciel stemning af sejladser, nationaliteter, sprog og planer for næste etape. Grej repareres, meninger udveksles, planer lægges, molemalerierne tager form overalt på molen, på kajen, på mure langs marinaen og sidst men ikke mindst drikkes der øl og gin på Cafe Peter’s. Per har jo oplevet denne stemning i 2007, hvor han påmønstrede et skib med kurs mod Falmouth, England. Per ønskede meget, at vi alle skulle mærke atmosfæren her, og det var bestemt også en oplevelse, men vi synes faktisk alle meget bedre om Angra do Heroismo på Terceira.
Kenn – vores nye gast – påmønstrede, og vi begyndte at lægge planer for den næste uge, som vi havde på Faial. Vi så øen over nogle dage, idet vi måtte afpasse vejret til udflugterne. Sigtbarheden betyder meget i toppen! Mandag d. 7. juni fejrede vi Kenn’s fødselsdag – det var hyggeligt at starte dagen med flag og fødselsdagssang. Vi modtog udlejningsbilen kl. 11.00 og kl. 11.23 punkterede vi på højre baghjul. Godt så – et nyt blev monteret. Det sværeste var at få reservehjulet ud og ind af bagagerummet. Hverken Per eller Kenn kunne lige se fidusen, hvorefter Rose lige hjalp lidt til med succes! Vi fortsatte vest på, langs kysten. Det er en hovedvej, som er enkelt at følge. Der er også mange små veje og mindre befærdede grusveje på kryds og tværs over hele øen, men det kan være lidt svært at finde sin vej rundt, da mange af dem ikke er markeret på vores kort over øen. Vi spiste frokost ved Varadouro, som er et dejligt område med naturlige swimmingpools, og langs vejen ned til bugten ses vinmarker og blomster. Derfra videre til øens vestligste punkt: Ponta dos Capelinhos. Her findes det ekstra land, som et vulkanudbrud i 1957 og 1958 skabte til øen svarende til 2,4 km². Det gamle fyrtårn står der stadig – nu blot lidt længere inde på land end før udbruddet.
Ned mod havet ligger lavastenene som smidt rundt. Lava ses i porøs tilstand som hugget sukker eller sammensmeltet som karamel. Solen skinnede, så jeg lagde mig på en varm lavasten, som passede ryggen perfekt. Jeg er sikker på, at jeg blev healet i den stund!
På det underjordiske museum, som er bygget på området, vises 3D film om jordens begyndelse, vulkan aktivitet rundt om i verden samt computerteknik, som viser de forskellige planeter som en stor kugle med forskellig overflade, lys og farver. Film om selve vulkanudbruddet i årene 1957 – 58 med beskrivelser og billedet af fyrpasseren, som havde vagten, da vulkanen gik i udbrud første gang. Han blev på sin plads trods det, at lava og aske fløj om ørene på ham. Skibene på havet må alligevel have undret sig over fyrtårnets kraftige oplysning den nat! Museet er moderne bygget og er en arkitektonisk perle, hvilket gjorde hele oplevelsen større. Rundturen sluttede med et besøg oppe i det gamle fyrtårn, hvor udsigten over lava og askemængden er ganske stor, selvom havet med tiden har taget af ”landet” igen. Det må have været noget uhyggeligt for befolkningen, som oplevede det. Rent faktisk blev store dele af øen dækket, så jorden ikke længere kunne dyrkes. En taxichauffør Gomes på Pico fortalte os sin historie: Han blev født i 1957 på Faial, så han kunne selv sagt ikke huske udbruddet, men i kraft af den ødelagte jord blev mange familier tilbudt at immigrere til New York, USA for at starte på en frisk. De tilbageblevne havde så mere jord at dele imellem sig. Han boede i USA med sine forældre til han var 22 år, hvorefter han flyttede tilbage til Azorerne med sin familie. De bosatte sig på øen Pico i stedet for, da hans bedstefar havde en gård der. Han var blevet for gammel til selv at kunne passe den, hvorfor Gomes tog over. I dag arbejder han både som landmand og taxichauffør, og bor med sin kone, sin gamle mor og svigerfar på gården. På Faial og Pico er det stadig failiens ånd, at man selv passer sine gamle forældre.
Videre til Baia da Ribeira das Cabras hvor de store dønninger fra Atlanterhavet væltede ind over kysten. Det er store kræfter, som er på spil i det vand. Videre rundt mod øst, hvor vi spurgte om kørselsvejledning af en portugisisk fyr. Vores mål var Caldeira, som er et kæmpe vulkankrater midt på øen. Det er 2 km i diameter og 400 m dyb, men på trods af denne imponerende størrelse kunne vi ikke finde derop! På vej tilbage rundede vi Ponta da Espalamaca, hvorfra der er en meget flot udsigt ned over havnen og Horta By. Om aftenen fejrede i Kenn’s fødselsdag på Restaurant: Canto da Doca, vis speciale er grillet fisk og kød på glohede lavasten. Det smagte skønt, men så havde vi også fået nok lava for i dag, og det sidste støv blev skyllet ned med en øl på Peter’s bar.
Vi havde fået vores bilkontrakt forlænget, da det punkterede hjul havde taget i vores tidsplan. Vi kørte straks ud for at finde den Caldeira, hvilket lykkedes, men sigten var så elendig, at vi ikke kunne se mere end nogle få meter frem. Det var som om, den var blevet lukket den dag. Totalt ærgerligt for det var netop et af de steder, Per gerne ville vise os. Vi valgte i stedet at besøge en hollandsk mand – John Van Opstal, som gennem de sidste 20 år har udført kunsten: Scrimshaw. Det er indgravering af historier, fra tiden med hvalfangst, på hvaltænder. Ideen til denne kunstart opstod af kedsomhed ombord på de gamle hvalfangerskibe. De sejlede jo i månedsvis, og der var ofte lang tid imellem en fangst. Det var meget flotte motiver, men selve hvaltændernes størrelser er i sig selv ganske imponerende. Prisen lå fra enkelte til 50 euro op til 1000 euro. Hvaltænderne er efterhånden svære at finde, så denne form for kunst og kultur vil ikke fortsat kunne lade sig gøre.
Det er jo ikke kun, når vi sejler, at det er rart at have en ekstra med ombord. Vi er blevet opdateret på den politiske, økonomiske status i DK og begivenheder, som vi er gået glip af. Opgaver som forberedelse af måltiderne deles, og der er flere til at handle og vaske op. Små reparationer udføres, og vi har hver dag fået frisk morgenbrød, som Johan og Kenn har hentet. En eftermiddag løb Per og jeg en tur på den berømte havnemole med alle motiverne fra de tusindvis både, som har besøgt Horta. Efter et bad er det super dejligt at sætte sig ned og spise aftensmad, som man ikke selv har lavet!
En morgen var himmel særlig klar og blå, hvilket resulterede i, at vi forsøgte at komme op til den Caldeira for 3. gang! Det blev en succes. Vi så det kæmpe store krater i hele dens størrelse, og vi gik turen op til det højeste punkt på Faial, hvor udsigten til øen Pico var helt unik. Vi stod og kiggede ned på skyerne, som kom svævende forbi, men størstedelen af udflugten var i sol og klart vejr. I 2007 da Per besøgte samme område skrev han en mms til os der hjemme, om vi også havde lyst til at se det i virkeligheden!? Det sagde jeg ja tak til, men jeg havde faktisk ikke regnet med, at det allerede blev i 2010!
Øen Pico med vulkanen Pico med en højde på 2351 meter ses tydeligt fra Horta. Toppen af vulkanen er det højeste punkt i hele Portugal. Marinaen i Madalena, Pico er ikke beregnet til sejlbåde, hvorfor vi besøgte øen med den lokale færge. Pris 3,40 euro hver vej – det halve for børn. Der er vinmarker overalt, og der fornemmes en sydlandsk stemning på en meget behagelig måde.
Det er meget sandsynligt at se kaskelothvalen omkring Azorerne, men de mange andre hvalarter findes også i havet omkring øerne. Fra år 1850 til år 1950 var hvalfangst et meget vigtigt erhverv på Azorerne. I 1986 blev hvalerne fredet, men de gamle hvalfangerstationer står der stadig. Jeg henviser i øvrigt til Johans opgave på skibsskolen om hvalfangst, således som det blev praktiseret for 150 år siden. Bogen: Mody Dick af Herbert Melville handler netop om kaskelotten, og på trods af tung læsning inspirerede bogen Johan til at skrive om netop dette emme. Rose har læst bogen: Kaskelotternes Sang af Bent Haller, hvilket handler om en kaskelothvalunges liv i havet set fra hvalens synspunkt. Begge bøger har været et meget godt oplæg til vores besøg på øen Pico, hvor vi besøgte tre forskellige museer, som hver især omhandler kaskelotten; livet omkring hvalfangst og sidst men ikke mindst et besøg på en gammel hvalfangerstation.
I São João ligger: Museu de Cachalote e Lula, som en britisk havbiolog og kaskelotspecialist Malcolm Clarke har opført. Han har sejlet og arbejdet med BBC og lavet film – National Geografic gennem hele hans arbejdsliv og har således fået en kæmpe viden om hvaler. Han har lavet en gennemført udstilling omkring hele anatomien og fysiologien omkring kaskelothvalen og dens favoritføde: kæmpeblæksprutten. Sidst nævnte er syet i naturlig størrelse og er hængt op i loftet. En model af en hankaskelot er udført i jernstænger og står nede i hans baghave med udsigt lige ud over havet. Det var et meget interessant museum, og da vi samtidig fik at vide, at turisterne ikke bliver opfordret til at komme der, blev vi triste på hans vegne. Sagen er den, at turister, som besøger øen, blot tager en tur rundt på øen med taxi. Der er forskellige ture at vælge imellem, men taxichaufførerne har droppet dette museum, fordi folk bruger for lang tid på at se udstillingen! Jeg vil hermed gerne opfordre turister til at leje en bil i stedet for med mulighed for selv at bestemme hvad og hvor længe, og det er faktisk også billigere med ”egen” bil!
I byen Lajes var der enkelte turistbutikker og cafe’en: Whale Come! Der var grupper af portugisiske turister og en børnehave på tur, som også skulle besøge hvalmuseet: Museu dos Baleeiros. Entré pris: 2 euro pr. voksen – børn gratis! Dette museum omhandlede livet for hvalfangerne. Vi så bl.a. en meget smuk udført hvalfangerbåd, redskaber og udstyr. Der var en stor samling af litteratur, som man frit kunne sætte sig og læse i, hvis portugisisk falder én let, og desuden kunne vi se en film, som viste livet for hvalfangerne og deres familier. Der blev vist, hvordan der blev holdt udkik udover havet efter hvaler. Der sad fast en mand og spejdede gennem sin kikkert fra tårnet, og gav signal videre til øens mænd, som så skulle smide, hvad de havde i hænderne for at få sat båden i vandet og komme ud over søen for at indfange og dræbe hvalen. På trods af at vejret var godt på filmen, så var det noget af en barsk omgang på søen. Det var ikke for tøsedrenge, og jeg tænker, at mange koner og mødre må have ventet i timevis med frygt for, at det kunne være gået galt på havet. Der er ikke meget sikkerhed at hente i en hvalfangerbåd, og efter at have set ryggen af en hval med egne øje, så taler vi om et ret stort dyr med mange kræfter!
Vi sluttede rundturen i São Roque, hvor den gamle hvalfangerstation var indrettet til museum: Museu da Industria Baleeira. Taljer og spil til at trække de afskårede stykker spæk op til forarbejdning og kæmpe kar eller nærmere tanke til spækkogning. Det har beskæftiget mange mennesker, og det har uden tvivl været meget hårdt arbejde. Ikke mindst lugten af tran må have været ulidelig. Nu havde vi set nok om de hvaler – det eneste vi stadig manglede, var at se én i livende live, men bare vent…! Turen rundt på øen bød selvfølgelig også på mange stop med kik ud over havet eller kik op på den store vulkan Pico, som står der lidt lokkende og alligevel med en størrelse, som gør, at vi tænkte: ”Det bliver ikke i denne omgang, at vi skal vulkan bestige!” Skæbnen ville det dog anderledes.
På en resteplads tager Johan og jeg fejl af hinanden, og vi glemmer hans mavetaske, med særlige herlige ting i, på et stendige. Det kommer vi først i tanke om kort før færgen går tilbage til Faial. Johan var ked af det, og jeg følte både medansvar og frustration over at have mistet noget, som vi med næsten 100 % sikkerhed vidste, hvor var! Johan og jeg tog derfor den tidlige morgenfærge til Pico dagen efter. En time med taxi direkte til det udsigtspunkt, hvor vi mente, den muligvis stadig kunne ligge. Det var der vi mødte chaufføren Gomes, som fortalte os sin historie, mens vi forventningsfulde kørte mod Santa Cruz på sydkysten. Mavetasken lå, hvor den var lagt dagen før, og havde ikke mistet det mindste indhold. Johan blev så glad, at han spontant gav både Gomes og mig et stort knus! Gomes sagde, at han var sikker på, at Pico altid ville blive et ganske særligt sted for Johan, og at han en dag ville komme tilbage med sin kone og stå og kigge ud over vandet fra Santa Cruz! Desuden sagde han, at vi skulle bestige den vulkan, når vi nu var kommet så langt. Det var ikke nær så slemt som at sejle hjem over Atlanten til Irland, så hvis vi havde tænkt os det, så var Pico ingen sag og det hele værd!
Som sagt så gjort – vejret for videre sejlads lå fortsat nogle dage frem, så vi fandt vandrestøvlerne frem og tog så for 3. gang til Pico med færgen. Kenn sagde, at Johan og jeg burde have pendlerkort! En taxi kørte os de første 1200 meter op ad vulkanen – resten måtte vi selv gå! Vejret var fuldstændig stille, og solen lå over de lette skyer. Det var perfekt for en udflugt. Vi havde vand, sandwich og chokolade med i passende mængder. I starten kunne vi bare gå almindeligt dog med konstant stigende tendens. Der var ikke en regulær sti, men undervejs var der sat nogle træpæle, som viste, hvor vi skulle fortsætte imod. Terrænet blev mere og mere krævende, og mange steder klatrede vi reelt op ad lavablokke og skrænter. Vi var undervejs ved at miste troen på, at vi kunne klare det, men vi synes, at vi fysisk var i stand til det – alle 4, selvom det så ville tage noget tid. ”Der er noget, der koger?” ”Det kan godt være mine armhuler!” Vi holdt pauser af 2 min. Varighed ved hver pæl, og ellers klatrede vi bare videre i 3 timer, til vi nåede den forventede kraterkant på toppen! Det var ikke mindre end fantastisk – ikke blot at se krateret og Lille Pico, som er den reelle top – et lille bjerg på 70 meter! - på den modsatte kraterside, men det vilde var at have klatret derop, som den lille gruppe vi er. 2351 meter over havet, hvor vi bor. Vi hilste på en portugisisk familie med voksne børn, som havde taget madpakken frem. Efter en stund sad vi der helt alene i solen og lette vind og spiste vores madpakker på Portugals højeste punkt. Der er bare nogle dage, hvor madpakken bekommer én bedre end andre dage. Et fransk par gik målrettet mod Lille Pico, hvilket vi fulgte med i. Johan og Per kiggede på hinanden, og det stod ligesom i kortene, at de manglede en bid endnu. Rose og jeg lagde os ned i lavagruset, og lod sol og lur blive ét, mens Johan og Per klatrede op ad det ”lille” 70 meters bjerg. En halv times tid efter kunne vi se dem give hinanden et stort knus på toppen af toppen! Nedstigningen gjorde vi sammen på 3,5 time! Det var hårdt og endnu mere krævende, for det var svært at undgå at glide eller skride, og da brækkede lemmer er uønsket ombord, skulle vi være meget forsigtige. Per og Rose hjalp hinanden og gik forrest, men det var udelukkende Johan, som hjalp mig! Jeg var ikke til meget hjælp, men ned kom vi selvom vi ind imellem måtte klatre baglæns nedad skrænten for at gøre det mest sikkert. Det var en stor udfordring, men en fantastisk oplevelse – en dejlig udflugt med familien! Rose faldt i søvn i taxien tilbage til havnen, og det var jeg også lige ved. Jeg kunne godt mærke lårene samt de to steder, hvor benene er sat på resten af kroppen!
Vi havde endnu en gang lejlighed til at hilse på ”Ninita” med Jenny og Paul fra England, og vi lovede at hilse, når vi ”fløj” forbi deres hjemlige breddegrader. Desuden havde vi fornøjelsen af at møde den hollandske -danske båd Mjølner med Luise og Jeroen med deres datter Sophia på 6 år, som talte både dansk og hollandsk. De havde været i Caribien og var nu på vej tilbage til Holland, men med næste stop Danmark for at bosætte sig der. Desuden genså vi Heleen og Rene – vores ankervenner fra Canarie øerne. De har hele tiden ligget lidt efter os, men har haft den samme rute og lidt mere tid. Nu var det så sidste fælles stop på Faial, og da skæbnen ville at vi – Danmark giver Holland et mål samt lader dem selv lave et, ja, så kunne vi ikke se anden udvej end at komme ud af havnen hurtigst muligt. Næste stop Angra do Heroismo, Terceira – vores sidste stop før Irland. Vi sejlede syd om øen Pico for at kigge efter hvaler, og det gjorde vi virkelig men uden held. Vi var snart noget triste over den kendsgerning at have sejlet rundt i deres yndlingsbassin i 7 uger uden at have set én eneste!
Dejlig velkendt at komme tilbage til Angra – 15. juni, og Rui, vores lokale sikkerhedsfyr i havnen, stod noget uforstående, da vi sagde, at vi havde planer om at sejle inden den kommende festival fra d. 19. juni. Det holdt nu ikke helt stik, da vejret drillede os lidt med sit højtryk, som blev større og større, og pludselig så det ud til, at der ville komme til at mangle vind til Irland denne juni. Vi fik således starten på årets festival med, og turen til Irland begyndte først d. 20. juni.
Dagene i Angra blev brugt til det store indkøb og forberedelse af mad som henkogning. Småreparationer blev klaret, og mentalt forberedte vi os på vores til dato længste sejlads. Rigeligt vand, mad – også noget som er let og enkelt at forberede og spise, strategi angående søsyge, vagter for udkik og sejlføring, fandt os på plads med vores ekstra mand ombord på de stadig kun 25 m² og endelig tanker om håndtering af minimum 10 dages sejlads i måske meget lidt vind?! Mængden af diesel ombord skal jo række til hele turen, så motorsejlads skal begrænses. En konstruktiv snak med det hollandske par Esther og Otto – dem som havde den schweiziske Isabelle ombord – bekræftede Per i, at vejret var rigtigt fra d. 20. juni, hvilket holdt skik.
Ydermere havde gensynet med den danske båd Gwendoline også sat sine spor i vores tanker. Deres tur fra Caribien havde været langt længere og anderledes end beregnet, da højtrykket netop havde bredt sig, og gjort deres dieselbeholdning mindre end lille. Det var rigtige hyggeligt at se dem igen, og deres historie er bestemt ikke kedelig, men den skal de selv have lov at fortælle andet sted.
Angra blev pyntet op til fest. Der var flag, guirlander og lys udsmykning gennem flere gader. Der blev ryddet op, sat telte og boder op, og træpavilloner til udskænkning af sangria og øl, grillede skinker og brød skød op over alt. Der var fuldt program fra d. 19. juni til d. 26.juni.
Lørdag d. 19.juni så vi VM-fodbold på en lokal bar/restaurant midt i byen. Jeg er glad for, at vi netop så denne kamp, for det forlyder at have været trist siden da. Vi købte nogle øl og sodavand og sad så ellers os 5 danskere og 10 – 12 lokale folk. Nogle kom og andre gik, men nogle stykker sad der under hele kampen og så med. Jeg har jo ikke set meget fodbold i mange år – faktisk var den sidste kamp, Per og jeg så sammen, Danmark – Tyskland i 1992, hvilket da også var en af de bedste. Per har ikke haft tid siden, siger han. Det var så også på tide, at ungerne oplevede, hvordan man ser en fodboldkamp. Der må jo gerne kommenteres, råbes og hujes, og det gjorde jeg da også på højlydt dansk. Folk kiggede og grinede, og det var faktisk festligt. Særligt da vi så vandt! En mand ønskede mig tillykke med sejren efter kampen, og gav mig hånden. Ville rigtig gerne have haft set en kamp med Portugal sammen med de lokale – deres temperament passer godt til fodboldkampe!
Da vi nåede Azorerne var vi faktisk lidt mættede af oplevelser, men set i bakspejlet så har vi oplevet og set så meget anderledes kultur, natur og uspoleret ø – liv, at jeg vil betragte det, som nogle af højdepunkterne for denne tur til nu. Det har været rigtig dejligt at have mulighed for at opleve flere af øerne, hvilket meget få sejlere prioriterer, da de ikke har tiden til det. De fleste oplever kun Horta, Faial, hvilket er synd og skam. Hver ø har deres særpræg, og jeg vil bestemt opfordre til, at man tager sig tid til at se mere end een ø. São Jorge nåede vi ikke denne gang, men måske… en anden gang! Da jeg en nattevagt sad og så ud over havet på vej mod Irland, blev jeg også lidt trist ved tanken om, at vi ikke længere skal forsøge os på portugisisk. Det har været rigtig skægt med alle de sprog!
Tanker om passagen: Terceira, Azorerne – Crosshaven, SydIrland juni 2010:
Undervejs på turen skrev jeg lidt på logbogen, når tiden og bådens rytme tillod det. Det var ikke fordi, at der ikke var tid at tage af, for der var mange timer fra d. 20. juni 2010 til d. 30. juni 2010, hvor vi ankom Irland. Tid er blot meget anderledes ombord, undervejs mellem to punkter. Døgnet deles op i et rul af vagter med udkik, styring og sejlføring, fremstilling af måltider, spisning, oprydning og søvn. Ind imellem er der stunder, hvor vi læser, spiller gameboy, småsnakker, ser en dvd eller sidder og kigger langt! Alle disse opgaver udføres, alt imens vi holder os fast, forsøger at få godt fodfæste i pantryet, finder os tilrette i køjen uden at falde af den igen – hele tiden skal alle gøremål afpasses vinden og rytmen i båden. Man vender sig til det, men det kræver fysisk energi, og nye muskler opdages rundt i kroppen! Vi er tre om at bage en kage – der er hele tiden én, der kun sørger for at holde skålen med ingredienser vandret og i nogenlunde ro! Alle ting tager længere tid og kræver en fælles indsats, men så nydes resultatet også dobbelt så meget. Det nybagte rugbrød gik bogstaveligt talt som varmt brød med torskerogn og det sidste remoulade. Rose sagde: ”Når vi kommer hjem, så vil jeg ikke være så kræsen med madpakken!”
Vi kom godt af sted med vind og sø med os, og sådan var det hele turen. Løbende vejrmeldinger hjalp os godt på vej, så Per hele tiden kunne følge situationen, så vinden kunne udnyttes bedst muligt. Der var vindstille perioder som forventet, men vi har også sejlet godt for sejl – særlig har genua spilet ud til bagbord og storsejl sat til styrbord været én stor sommerfugl, som har sejlet os op over – North Atlantic Ocean – på en meget fin måde. Nogle nætter var i kraftig vind og regn – op til 30 knob, hvor vi nærmest fløj over bølgerne, og andre nætter var med et næsten fladt hav, månelys og solopgang kl. 5.00. Det tidlige morgenlys var dejligt, og det viste os, at vi var på vej hjem over. Da vi havde meget vind lige agten fra, var det nødvendigt at håndstyre, da store dønninger og bølger slog både autopilot og vindror ud af kurs. Dønningerne var op til 4-5 meter, men kom jo blot rullende ind under skibet, løftede os op og lod hende rusche ned igen. Indimellem knækkede bølgen og skubbede os langt ned på siden og fik hende til at vippe fra side til side, men samlet set havde vi en meget fin sejlads i godt vejr. Det er stadig svært for mig at forstå, at vi lige har foretaget samme tur, som Per gjorde for 3 år siden!
Ydermere har INGEN været søsyge overhovedet! Der har været varm aftensmad hver eneste dag, og ting gik godt. Det skræmmer mig ikke med ”kun” vand i sigte gennem flere døgn, og jeg er ikke bange for sikkerheden ombord, men på trods af det, så er jeg alligevel ikke helt sikker på, at jeg en anden gang lader mig sejle ud i 9, 10, 14 dage! Det stiller store krav til os som crew. Fleksibiliteten og hensynet til hinanden. Hele tiden skal den gode stemning bevares eller genoprettes både hos børn og voksne. Vi er mere end nogensinde i samme båd, og det skal lykkes. Muligheden for at stige af er NUL! Der er også forskel på blot at være os fire og at have ekstra gast ombord. Uanset hvor godt samtlige opgaver lykkedes hver dag, så følte jeg, at jeg var ved at have brugt mine ressourcer op for samarbejde og psykisk overskud, og at jeg med længsel så frem til at Se land i sigte for slet ikke at tale om at Gå i land! Jeg nåede min grænse, hvilket sådan set var udmærket at konstatere. Jeg er stolt af ungerne – de var positive og holdt stemningen sjov og gjorde deres del af arbejdet. Selvfølgelig ikke uden at blive uenige af og til, men taget hele situationen i betragtning så har de udvist evne for samarbejde og psykisk overskud, når jeg følte trang til at skrige!
Jeg var ked af, at vi ikke fik sendt en position på mail til Hindholm, for så kunne 3. og 6. kl. lige have haft set, hvor Rose og Johan holdt deres telttur i år inden sommerferiens start, for den startede selvfølgelig også i skibsskolen. Læreren ønskede dem rigtig god ferie og sagde samtidig, at hun var ked af, at hun ikke skulle have dem til næste år. Det har været en hel fantastisk opgave på denne rejse, og jeg vil uden tvivl savne det fælles projekt. Det har været en meget dejlig opgave at have med, og det har bestemt været lærerigt for mig. Rose og Johan er også blevet klogere på mange ting, men det er ikke op til mig at vurdere, om de har lært nok eller det ”rigtige”, blot vil jeg aldrig være i tvivl om, at det var det rigtige valg for os her 09/10.
Om vi har set hvaler på sejladsen? Ja, endelig og i den grad! Onsdag d. 23. juni kl. 9.00 så Per et stort sprout ude til bagbord. Alle blev kaldt på dæk, også Rose og Kenn som sov! Der var en flok på 5 – 6 stykker af arten: Finhvaler. Det er et kæmpe stort dyr – hele ryggen kom til syne flere gange, og vi så ligeledes deres flotte sprout flere gange. En finhval kan blive op til 27 meter og har et sprout på 4 – 6 meter. De svømmede rundt omkring båden, som om de lige skulle se, hvilken fisk Isabella så var. En af dem svømmede lige ind foran hende i ganske få meters afstand. Johan stod ude foran og kiggede noget bjergtaget. Det lykkedes Kenn at tage et par fotos, men det var nærmest umuligt at nå. Vi havde fornøjelsen af dem gennem 5 – 10 minutter. Det var helt unikt at opleve, og vi følte os superheldige ved endelig at have fået et stort ønske opfyldt. Vi fik ingen Skt. Hans fest i år, men jeg tror, at vi fremover vil huske d. 23/6 - 2010 for denne særlige herlige oplevelse.
Vi så land sidst på eftermiddagen den 29. juni, og den 30. juni kl. 12.00 utc lagde vi til i Salve Marina, Crosshaven, Cork Harbour, Irland. 9 dage og 19 timer fra Azorerne – vi var selv ret godt tilfredse!
23.
Der er altid et tomrum efter, at vi har haft besøg eller søfolk er stået af, og det var der bestemt også uden Ana, som vi jo ikke engang ved, hvornår vi skal se igen. Vi sagde til hende, at vi ville komme, når hun og Luis skulle giftes, men det mente hun ikke ville blive foreløbig, og børn skal hun nok heller ikke have efter 14 dage med to på 9 og 13 år på kun 25 m²!
Der var opbrudsstemning, for vi var lidt trætte af storbylivet og ville gerne videre til næste ø – Terceira, som ligger i den centrale gruppe af Azorerne. Der er jo hele 9 øer under Azorerne. Santa Maria og São Miguel – den østlige gruppe; Terceira, São Jorge, Graciosa, Pico og Faial – den centrale gruppe og endelig Flores og Corvo som de vestligste øer. Øen Faial er meget berømt som langturssejlernes mekka, fordi det er der, at bådene først kommer, når de vender tilbage til Europa fra Caribien, men de andre øer er langt mindre besøgt. Vores plan var at besøge Terceira først, da det er herfra, at vi endelig tager af sted, når vi sejler mod Irland. På den måde kunne vi lige nå at få et forhåndskendskab til havnen og ikke mindst byen, inden vi skal pakke til vores rejse med til nu længste overfart. Per har været der ganske kort på hans sejltur i 2007, men han nåede ikke at se så meget – blot konstatere, at her var værd at blive lidt.
Efter Terceira har vi plan om at besøge São Jorge og dernæst Faial, hvor vi skal hente vores næste crew medlem Kenn fra FTLF, Næstved. Fra Faial ønkser vi at besøge øen Pico men med offentlig færge, da havnen på Pico ikke er beregnet til sejlbåde. Ringen skal så sluttes på Terceira, før vi sejler til Irland.
De sidste dage i Ponta Delgada havde vi meget smukt vejr med solskin og et par og tyve grader, og sejladsen til Terceira så god ud. Efter at vi havde tjekket ud på alle 4 kontorer: havnekontor, politi, immigrationsmyndighed og toldkontor kunne vi trygt sejle videre. Der er ingen problemer i at tjekke ud, men det er lidt omstændeligt, og om man ville forlade havnen et par timer blot for at sejle en lille tur og så komme tilbage, ja så skal alle 4 kontorer besøges både før og efter, så der er ingen smalle steder!
Ungerne og jeg var på piller – søsygepiller, og de hjalp! Vi havde det fint og skiftedes til at hente forsyninger, for vi havde lyst til en masse. Vi spillede Casino, mens Per tog en lur, og skibet sejlede afsted. Der var god stemning og sejlads ombord lige indtil autopiloten havde svært ved at styre. Per havde ellers lige repareret den, men nu kunne den ikke klare de store udsving på roret, da vinden blev mere agten fra. Vi tog begge hver især nogle timer ved roret den nat, og på de 15 – 20 knob vind kunne vi faktisk sejle 6 – 7 knob, hvilket er rigtig godt for os. Desuden oplevede vi et meget fint træk fra et stort containerskib, som var på direkte skærende kurs med os ifølge oversigten på AIS på kortplotteren. Vi holdt meget øje med ham, men vi ville helst ikke ændre kurs, og farten kunne vi ikke ændre overhovedet. I passende afstand slog han simpelthen en fin bue udenom os, hvilket vi ikke tidligere har oplevet så overbevisende. Man har sådan lyst til at morse TAK til ham! Vi kom godt i havn inden den første regnbyge den morgen, og trods nogle kraftige vindstød i havnen kom vi godt på plads, fik indklareret alle papirerne, spist morgenmad og fik en lur uden afbrydelser. Aftenen blev meget regnfuld og trist, og der er ingen tvivl om, at skyerne hænger lavt og alt synes trist og koldt, når det regner, men opklaringen næste dag virker næsten ligeså spontan med blå klar himmel og sol og ikke mindst lune temperaturer omkring 20 – 22 grader.
Angra do Heroismo er en skøn by. Hyggelige brolagte gader med små butikker, som de lokale også handler i. Her er lidt stemning, som den vi oplevede i Porto på fastlandet Portugal. Der er ikke mange turistbutikker og ingen gadesælgere eller andre, som prøver at prakke én noget på. Folk er venlige og hjælpsomme, og kommunikationen foregår godt på engelsk. Nogle undskylder dog meget deres sparsomme ordforråd, men så fortæller vi blot, hvor lidt portugisisk vi kan, og så går snakken fint igen. Vi besøgte Museu de Angra do Heroismo, som er indrettet i det gamle São Francisco kloster. Selve udstillingen omhandlede meget 1. verdenskrig, hvilket var udmærket at kigge på, men al tekst var på portugisisk, hvilket gjorde tilgangen noget svær. Undres lidt over den manglende oversættelse til engelsk eller fransk, men måske er turismen meget begrænset. Vi var der da også helt alene og en museumsguide ledte os venligt rundt mellem salene i den meget smukke bygning. Den var restaureret i fin overensstemmelse med den oprindelige bygning med bevaring af trapper, hvælvinger og dekorationer på loftet. Selve bygningen var den største oplevelse.
Efter vores første bytur kom vi hjem med en aftale om en lejet bil i 2 dage, 3 poser the produceret på Azorerne og billetter til Portugisisk Tyrefægtning i byens tyrefægterarena.
Vi kørte først vest om på øen for at besøge byen Cinco Ribeiras for at smage øens berømte ost hos João Henrique Melo Cota. Det smagte dejligt, hvilket jeg normalt ikke siger om ost. Vi købte nogle forskellige stykker til livet ombord. Kørte videre op mod Serre de Santa Barbara, som er et af øens højdepunkter. Selve turen op var solrig, lun, Azorengrøn og frodig, men jo længere vi nåede op, jo tættere blev skydækket, og det blev blæsende med en temperatur på 11 grader. På turen videre så vi Furnas do Enxofre, som viser tegn på den varme undergrund, som vi også så på São Miguel. Arealet var fint indhegnet med ’gangbane’, så området ikke blev unødigt betrådt med fare for varme fødder! Området indeholdt også en mindre sø eller sumpområde med frøer! Antallet er umuligt at gætte på, men de gik godt igennem med deres forårs kvækkende snak. På vejen gennem midtøen fandt vi også de to vulkangrotter, som er åbnet for besøg af gæster.
Først: Algar do Carvão - 45 meter dyb vulkanskakt med en grotte på siden og sø i bunden med en dybde på 15 meter. Hele grotten har et samlet areal på 17 x 27 meter. Det er et imponerende hul ned og ind i jorden, og kan kun sammenlignes lidt med de huler, som vi så på Lanzarote, men de havde fået et meget turistet udseende. Denne stod blot meget rustik og enorm. På vej ned ad trappen til bunden af vulkanen tænkte jeg et øjeblik: ”Hvor død er den mon?” Der har været så meget vulkansnak de sidste uger. Den anden ved navn: Gruta do Natal – en 700 meter lang lava tunnel. Den blev åbnet for publikum d. 25. december 1969 – ”julegrotten”. Den var ikke så smuk med forskellige farver og former af lava som den første, men ungerne synes bedst om den sidste, idet det var en spændende tur rundt i tunnellen, som førte os op og ned over lavamasserne. Der var næsten fuld ståhøjde hele vejen rundt på nær enkelte steder. Det var påbudt at bære hjelm.
Det behøvede vi til gengæld ikke ved aftenens tyrefægtning – Corrida de Touros! Vi var noget spændte på denne oplevelse, da vi ikke helt vidste, om vi kunne holde ud at kigge på det. Vi lod de røde trøjer blive liggende i båden den aften, da vi jo nødigt skulle provokere nogen! Vi snakkede med en fyr i marinaen, som arbejder her som vagt, og han kunne oplyse, at det ville blive helt ufarligt for os at kigge på. Det var lidt værre med de tyreløb, som foregik i gaderne her på Azorerne, som foregår således: Tyren får et langt reb om halsen, hvorefter der gives signal om, at tyren er løs i gaden. Tyren kontrolleres til dels ved, at erfarne mænd holder i den anden ende af tovet, mens jagten går gennem gaden. Modige mænd tirrer og driller tyren undervejs med risiko for at få et los i røven, hvis flugten over plankeværket ikke nås i tide. Den slags løb kunne han bedst lide, men det kunne godt gå vildt for sig. Der er hele tiden et tyreløb et eller andet sted på øen, men det store løb, om man vil, finder sted i slutningen af juni. En anden lokal turistguide fortalte, at det kunne være lidt risikabelt at gå med lokale til tyreløb i gaden, idet de altid var meget opmærksomme på mulighed for flugt, men det var turisterne sjældent. Det blev ofte en overraskelse, når tyren kom løbende. En taxichaffør sagde: ”Køb en video – der er det hele, og det er ganske ufarligt at se på!”
Vi har undret os over, hvorfor der gennem dagen lyder flere højtlydende brag. Fyrværkeri uden farver og stjerner, nærmere som et kæmpe kanonslag, men det er signalet på løs tyr i gaden samt efterfølgende signal til, at den er fanget igen. Vi har ligeledes fået at vide, at om man i forbindelse med et sådan gadeløb har brug for ly, så skal man blot løbe ind i det første og bedste hus, man møder på sin vej. Man vil blive modtaget godt og budt på mad og vin. Det er en stor fest. Azorerne består af 8 øer og en lege- og festplads nemlig Terceira, fortalte Alex og Rita! Se senere om dem.
På øerne Graciosa og Terceira er der desuden traditionel tyrefægtning i arena. Der lød musik fra området et par timer før start. Vi var der i god tid og kunne frit vælge, hvor vi ville sidde. Der var gamle mænd med hatte, ældre kvinder i pæne kjoler, unge mennesker, familier med børn i alle aldre. Det var tydeligvis en udflugt for hele familien, ikke bare en tradition men deres kultur. Der var salg af øl og chips, is og portugisiske brød med stegt kød. Folk kom gående ind stille og roligt og fandt en plads, småsnakkede og der var en fin stemning. Byens orkester indfandt sig også og gjorde klar til forestillingen. Præcis kl. 20.30 spillede musikken, og arenaen blev fyldt med alle de mænd, som hver især skulle medvirke ved aftenens forestilling. Der var Peões de brega, som er dem, der skal tirre tyren undervejs med de røde forklæder, og som er til fods i arenaen. Så var der Forcados, som er de mænd, som skal deltage i slutningen af hver kamp med at angribe tyren forfra mellem hornene og fastholde den, og sidst men ikke mindst kom de tre tyrefægtere til hest også kaldet Cavaleiros, som hver især skulle kæmpe med to tyre hver.
Jeg henviser til Johans brev til klassen, hvor han beskriver hele forløbet omkring tyrefægtningen.
Første afdeling af forestillingen kaldes: Cavaleiro og den sidste: Pega.
Efter hver kamp går Cavaleiro og Forcado en æresrunde i arenaen og modtager folkets hyldest. Der bliver smidt blomster og evt. et tørklæde ind i manegen i respekt, som samles op og smides tilbage til ejeren på tribunen. Det er et stort spil, som vi jo ikke helt forstår, men det var en spændende oplevelse, som bestemt hører med til en ferie her på øen.
Det er ulovligt og strafbart at dræbe en tyr i arenaen. For at få den sårede og stædige tyr ud af manegen inden tyrefægterens æresrunde, lukkes der en lille flok køer ind, som tyren som regel straks følger med ud. Den har dog ikke fornøjelsen så længe, for tyren bliver efter forestillingen aflivet og slagtet efter gældende regler.
Cavaleiro’en er en højt betalt stjerne i Portugal, som er smukt klædt i jakke og hat; slanke fyre med absolut flair for ridning. Hesten er selvfølgelig utrolig dresseret og trænet til denne form for konkurrence. Focado’en får blot æren for indsatsen. De får grundig undervisning, inden de debuterer i arenaen. Forcados stammer helt tilbage fra middelalderen. På det tidspunkt havde man ikke tyrefægter arenaer som i dag, og der var derfor en vis risiko forbundet ved at være publikum. Kongefamilien oprettede derfor et Forcados hold af mænd, som var parate til at sætte livet på spil og overmande tyren, hvis kongen og hans følge skulle blive angrebet. Det var som regel mænd fra de lavere sociale lag, som fik opgaven. Som afslutning på hver tyrefægtning skulle Forcados mændene bevise, at de var deres opgave voksen ved at tage tyren ved hornene. Det udtryk har jeg herefter fundet noget mere imponerende. Det er bestemt en sag, som kræver én fuldt ud.
Jeg var forud for aftenens forestilling noget spændt på konceptet; om jeg overhovedet havde lyst at se på det, men jeg må indrømme, at jeg blev lidt grebet af stemningen og spændingen omkring det farlige aspekt og den fight, der rent faktisk finder sted. Rose snakkede og kommenterede også det hele som et vandfald – hvis hun skal vente på Prinsen på den hvide hest, så gør det vist ikke noget, som han også er Cavaleiro!
Nå, forestillingen var slut, og vi vendte tilbage til landevejen til nye oplevelser. Hele øen synes næsten til at være indhegnet i små firkanter med nydelige stengærder rundt om. Det er bestemt ikke for store moderne landbrugsmaskiner, for der ville ikke være plads til at vende ej sige at få maskinerne ind og ud af markerne, men smukt ser det ud. Vi kørte nordpå for at besøge byen Biscoitos, som har et vinmuseum. Museu do Vinho dos Biscoitos. Vi blev vist rundt af den kvindelig indehaver. Gennem haven med blomster overalt og selvfølgelig i bygningerne med redskaber, kurve, kander og vintønder samt endelig vinsmagning af hvidvin og portvin. Vi fik tilbudt en slags sødt brød – pão massa sovada - i anledningen af pinsen og friske citroner fra haven til at tage med os. Manden kom også, og de spurgte meget interesseret til vores rejse. De ville gerne have lov at bringe et billede af os med tekst på deres website om vores besøg der. De ville så komme i marinaen og tage et foto af Isabella også. Det ville vi selvfølgelig gerne give lov til. De fortalte os ligeledes om en kirkelig handling i forbindelse med pinsen. Pinsesøndag skulle vi ved mange kirker kunne finde et optog med musik og fremvisning af sølvkroner, stager og fade fra kirken. Det hele ville blive båret gennem gaderne af menigheden for endelig at samles ved et lille kapel, hvor musikken fortsatte uden nogen form for sang. Derefter ville der blive delt store brød ud til alle. Ganske rigtig - der var masser af brød – både almindelige franskbrød men også de søde. Vi stod og kiggede på hele forestillingen, og flere kom hen og tilbød os brød ligeledes. Det var meget pænt af dem, da det var tydeligt, at vi ikke tilhørte menigheden både set i lyset af vores kamera om halsen og facts af, at vi ikke havde vores pæneste søndagstøj på som alle de andre.
Turen videre langs den østlige side af øen er også meget smuk, og vi stoppede gang på gang for at kikke og tage fotos og mærke den friske luft. Der er rigeligt af den, og den er ikke for varm! Som dagen skred frem blev sollyset meget flot mod de sydvendte øer: Ilhéus das Cabras. To gigantiske klipper lige ude i vandet i pæn afstand fra kysten. Per stoppede bilen konstant for at tage et nyt foto, som hele tiden syntes endnu bedre og smukkere end det første. Sådan kan man godt have det lidt på turen rundt, og selvom kameraet er godt, så er det svært at genskabe det view, som vi ofte ser.
Drengene havde via en fyr i marinaen – Rui – fået kontakt til en lokal dykker – Alex. Det blev til en spændende tur i bl.a. grotte med muræner og en rokke. Vandet er kun 15 grader nu, men det er jo stadig noget varmere end de forhold, der dykkes under hjemme i Danmark. Fra pålidelig kilde ved vi, at temperaturen kun er 5 grader efter isvinteren! Alex er en utrolig rolig og hyggelig fyr, som havde taget sig rigtig godt af dem. Han havde inden deres dyk vist dem hele turen skitseret på papir, så rum og retning på forhånd gav overblik over turens oplevelse samt havde sørget for varm the og kiks ved dykkets afslutning. Det var en service, som de ikke tidligere havde oplevet, men som de begge syntes var meget positivt og dejligt. Alex og hans kone Rita er begge lærere – underviser bl.a. i idræt, men er ikke fastansatte på skolen. De kommer begge fra fastlandets nordlige del af Portugal, og valgte at flytte til Terceira for et par år siden, da den dykkerskole/forretning, som Alex er uddannet fra, blev til salg efter indehaverens død. De prøver på bedste vis at få gang i forretningen, men her er jo ikke mange turister at servicere, så det kan godt blive en stor opgave. De arbejder derfor begge som lærere fuldtid samt dykning om aftenen og i weekenden. Hele ugen har Rita også svømmehold hver aften, så de ligger bestemt ikke på den lade side. Alex tilbød Johan og Per et ekstra dyk fra stranden en aften. De skulle ud og se på et gammelt vrag, som lå på 9 meters vand. Det var igen et af de bedste dyk, som de har oplevet. Det eneste, som de skulle være særlig opmærksomme på, var de portugisiske orlovsmænd med flere meters lange fangarme gennem vandet. De lå tæt i overfladen og gjorde ned- og opstigningen lidt ubehagelig, men det forløb uden problemer. De ”vandmænd” er ellers ikke til at spøge med. Alex fortalte, at armene klister sig til huden og brænder sig fast, og at hospitalhjælp er nødvendigt. Allergisk reaktion kan være meget alvorlig i den forbindelse. Vi havde Rita og Alex på besøg en aften, hvilket både var hyggeligt og interessant, da meninger og kulturelle forskelligheder bedst deles ved snak over lidt længere tid.
De talte bl.a. meget positivt for øen São Jorge, som vi håber at opleve i løbet af de næste par uger, men planen er endnu ikke på plads, da vi er blæst lidt inde pga. kraftig sydlig vind. Vi kan snarest komme af sted midt i næste uge. Terceira er bestemt ikke noget dårligt sted at være låst inde, men vi har en aftale med vores næste crewmedlem – Kenn - om påmønstring i Horta, Faial fredag d. 4. juni, hvilket vi satser på. I mellemtiden maler ungerne og Per på vores molemaleri i kunsttimerne. Vi har besluttet at male det her i stedet for på Faial, da Terceira er herfra vi endelig sejler mod Irland. Ligeledes har vores gamle køleskab vist sig ustabilt, hvilket problematiserer madlavningen, så vi har haft lokal kølemontør på besøg. Alt synes umiddelbart ok bortset fra en ustabil termostat, som tænder og slukker forkert. Tommy sørger for ny fra DK til levering via Kenn i næste uge. Det kan ikke være bedre, og så kostede det kun 20 euro at have en kølemontør på besøg i 45 min.
25. maj kunne vi ønske fætter Mathias tillykke med den runde fødselsdag 10 år. Rose og jeg besluttede at købe små lækre kager fra konditorbutik til eftermiddagskaffen! Lagkagebunde findes ikke på disse kanter!
En morgen, da vi sad i skibsskolen, gik en stor kakerlak forbi i salonen, som jeg heldigvis fangede, men ”Hvad laver den her”, råbte jeg! Rose sagde: ”Den var vel bare på vej ud i køkkenet for at spise!” Ja, det er nok rigtigt. Vi har desværre ”mødt” flere gennem det sidste stykke tid. Når vi ved ankomst bliver spurgt, om vi har dyr ombord, siger Per blot – ”Kun Kakerlakker!” Vi har ellers forsøgt at holde sko og emballage fra indendørs, men det er alligevel lykkedes de bæster at komme med ombord!
Vi har endnu ikke mødt nogen sejlere fra Caribienturen, som vi kender, men vi havde fornøjelsen af en irsk båd nogle dage. Det er et hyggeligt og humoristisk folk, og de var meget venlige ved at invitere os i land, når vi ankommer på de kanter i løbet af næste måned. Deres tur fra Caribien havde været noget af en omgang med 40 knob i længere perioder, og til sidst havde de fået så meget vand ind i båden fra alle mulige kanter, at de havde sovet i deres regntøj!
Det har da heldigvis ikke været nødvendigt endnu hos os, selvom de sidste dage i maj måned har været ualmindelige våde her i Angra. Det har regnet uafbrudt i 36 timer, kun afbrudt af byger! Det føles tæt på familien, når det ikke er opholdsvejr, for lange ture ud i det fri betyder også en masse vådt tøj, som skal tørres på de samme 25 m², som vi opholder os på. Den ny indkøbte varmeblæser arbejder dog fantastisk, samt træbådens gode klima gør, at vi overlever uden for mange nærkampe! Skibsskolen kører på det sidste, elevernes tempo er sat i vejret, sommerferien er inden for rækkevidde. Vi er begyndt at snakke planer for hjemkomst og fordeling af værelser hjemme. Alle glæder sig til lidt mere albuerum – det øges i kraft af regnvejr!
Vi afventer, at denne vind- og regnfulde front passerer, så vi kan komme til Horta, Faial som planlagt. Vi er nødt til at vente lidt endnu, da sigten er ualmindelig dårlig, og de lokale fraråder os at sejle. Trods daglige kig og vurderinger af vejrudsigter, så kan meget ændres i løbet af bare en nat. Vi væbner os med tålmodighed, og gør Isabella klar til afgang. I morgen er det 1. juni – mens vi venter, har vi tre lært skipper at spille Casino!
22.
Det blev til to uger på Madeira, inden vejrudsigten viste sig nærmest perfekt for sejlads til Azorerne. Søndag d. 2. maj – egentlig ret tidlig på foråret, men vi benyttede os af chancen, da man ikke ved, hvornår den ville byde sig igen. Mens Per og jeg klarede de sidste forberedelser og ikke mindst storindkøbet med Ana i ”Pingo Doce”, tog ungerne på vandretur med den franske familie. De 4 unger har i den grad nydt at have hinandens selskab, og kommunikationen på engelsk går faktisk rigtig godt selv for Rose og Mäelle, som kun har deres kundskaber fra turen her. Det har været dejligt at være på Madeira igen, og det er bestemt en ø, som er en ferie værd!
Lørdag d. 1. maj stod den på madlavning – flere retter til den forestående tur, og vi vendte skuden i bassinet, så hun lå rigtig for afgang dagen efter. Sidst på eftermiddagen hentede Luis os, så vi sammen kunne handle til aftenens grillfest, som stod på revelsben og små grillede sardiner i en masse hvidløg. Det smagte fantastisk, og det blev en meget hyggelig ”god rejse” fest til Ana og os.
Søndag morgen købte jeg 5 store runde brød hos den lokale gode bager i Funchal. Jeg håbede inderligt, at vi fik brug og lyst til at spise dem ombord. Der var mange at sige farvel til i havnen, da vi efterhånden har mødt mange gennem de nu to ophold der. Forhåbentlig vil vi en dag gense nogle af dem. Den franske familie vil vi måske møde igen på Azorerne, men Ana tog vi jo heldigvis med os.
Alle var en smule utilpasse det 1. døgn men ikke søsyge. Alle spiste til alle måltiderne, og vi sov også rimeligt trods dønninger og pænt store bølger. Ana blev ikke søsyg og det uden brug af nogen form for søsygemidler, så vi må sige, at hun bestemt er sø egnet og klarede turen fantastisk godt taget i betragtning af, at hun aldrig tidligere har sejlet over nat og dermed heller ikke flere døgn ad gangen. Ana og jeg havde nattevagt sammen fra kl. 00 – 05, hvilket fungerede godt. Per fik samlet søvn, og vi kunne selv sætte genua og holde diverse instrumenter i ave. Jeg har lært meget under egne nattevagter på denne rejse siden juli. Hvornår skal bagvagten kaldes? Nattevagten har ansvaret for den sovende besætning, hvilket man ikke skal underkende, men det er heller ikke smart at vække en sovende konstant.
Ana medvirkede til en rigtig god stemning ombord, som ungerne også nød godt af. Der blev spillet casino, kigget efter ”portugisiske orlovsmænd”, delfiner og hvaler. Sidstnævnte så vi desværre ikke, men det fortælles, at de bestemt er i dette farvand omkring Azorerne, så det er bare at have tålmodighed. Per hentede dagligt en ny vejrfil, som både holdt i virkeligheden og som passede godt til retningen med mindre justeringer, så vi rent faktisk sejlede de 93 timer på en god måde. De mange timer ombord har selvfølgelig også budt på meget engelsk tale samt portugisiske og danske vendinger. Det fællesskab er en fantastisk sprogskole, og der er ingen tvivl om, at det er Rose, som har gjort de største fremskridt. Hun har lyttet rigtig meget gennem de sidste uger, og nu er hun faktisk i stand til at blande sig i samtalen og snakke med. Hun forstår meget nu, hvilket Ana også har pointeret, idet de to faktisk har kunnet tale sammen om en masse dagligdags ting. Det er jo ikke noget ukendt fænomen, men det er dejligt at opleve, at det nytter at lytte og samtidig være lidt tvunget ud i at prøve at forstå. Der er ingen tvivl om, at Rose har lært en hel del de sidste 4 uger med Ana samt tiden med den franske båd.
Vi er desuden nået til det punkt på rejsen, hvor vi er udgået for bøger på dansk med interesse for 13 - årige, så nu er Johan udstyret med den røde ordbog og engelske bøger. Første Harry Potter 1 og nu: Skulduggery Pleasant – en gave fra Luis. Det tager nu lidt længere tid at læse 10 sider, men da alternativet er en bog på portugisisk, så er engelsk ok! Ana har jo lige så svært ved at udtale de danske gloser. Ana spurgte til mange af ordene, om vi slet ikke udtalte de sidste bogstaver! Der er mange bogstaver som blot skrives, men hverken siges eller høres. Det gør det ikke lettere. Desuden er æ ø og å lyde, som hun næsten ikke kunne sige nede i halsen. Det fik vi meget sjov ud af.
Vi så kun enkelte store skibe på de fire døgn, og vi var også ene om at ankomme til øen Santa Maria torsdag morgen d. 6. maj. Det var meget gråvejr - nærmest småregnede og halvkøligt. Nye vejrtilstande i vente må vi regne med fra nu af! Vi blev modtaget af marinepolitiet udenfor havnen, hvilket viste sig at blive en behagelig overraskelse for Ana. En af fyrene var nemlig Rodolfo – en ”gammel” ven fra spejdergruppen. Ana vidste godt, at han nu arbejdede på Azorerne i politiet, men det var lidt af en overraskelse at blive modtaget af ham, og han var ikke mindst overrasket over at se hende komme sejlende på en dansk sejlbåd. Lidt af et sammentræf. Vi følte os meget velkommen i byen Vila do Porto, Santa Maria, hvor marinaen var helt nyistandsat, og hvor vi ankom som 3. båd siden åbningen i april 2010. Rose var med Ana og Per på havnekontoret, hvor hun modtog en særlig gave med ting fra byen, fordi hun var den første pige på besøg. Havnemesteren Armando havde et godt øje til hende, og han sagde, at det var vigtigt at give børn en god oplevelse af en ny ø, for så ville hun måske komme tilbage en dag og fortælle, at her var hun første gang som 9 årig med sine forældre i en sejlbåd. Det vil skabe flere turister til øen, som ikke er meget besøgt, men som bestemt er det værd! Der var en finsk båd i havnen samt den smykke klassiske yacht fra England med Jenny og Paul ombord, som vi tidligere har mødt på La Gomera. Se fotos på galleri af deres flotte sejlskib. De inviterede os ombord en aften, hvor vi bl.a. snakkede om deres datter Sam Davies, som er godt kendt som solosejler på eget skib i forskellige race omkring i verden. Google evt. – det er noget andet form for sejlads.
Der var ganske få turister på byens hotel, så vi var mindre end 20 turister i alt på øen. De lokale kender hinanden så godt, at alle ved, at vi er lige ankommet, og ret hurtigt fandt de også ud af, at Ana, som blev vist lidt rundt af Rodolfo, hørte til den danske sejlbåd. Trods Anas lidt anderledes portugisiske accent fra Madeira, så er hun stadig den af os fem, der taler sproget bedst også her på Azorerne, og det var tydeligt, at vi i bl.a. supermarkedet fremstod, som TURISTERNE! Vi var bestemt fremmede i en meget egen lille verden. Folk lader altid nøglen sidde i bilen på gaden, for så er det lettere for en anden at flytte den, hvis den holder i vejen! Det er de færreste steder, at man vil turde det.
Øen er ikke særlig stor, men lader sig alligevel bedst se via bil rundt et par dage, så det gjorde vi. Vi besøgte bl.a. det område, som kaldes ”Deserto” – ”den røde ørken”. Det er et 20.000 m² stort område med rødt ler. Det seneste vulkanudbrud fandt sted i dette område, og pga. varmen og fugtigheden har det fået dette udseende. Se fotos i galleri. Når det regner løber vandet ned over det og laver bølger i leret, da vandet har svært ved at passere ned igennem laget. Det er ingen vækst af nogen art i det store felt, men udenom er der træer, buske og blomster. Det virker meget mærkeligt – nærmest som fortryllet område.
Landskabet, som vi ellers kørte gennem, er ufatteligt grønt. Bjergsiderne er inddelt i store grønne felter med en masse lilla blomster iblandt, og der står store, rolige køer og spiser græs. De står i fint placerede grupper rundt på markerne, og det giver hele billedet en meget fin og rolig atmosfære. I det hele taget ser folk noget vejrbidte ud, men de er ofte smilende og ustressede. Husene ligger spredt imellem markerne – egentlig ikke så opdelt i landsbyer, og vasketøjet hænger vandret fra snorene. Man kan roligt sige, at det blæste hele tiden, og at det også væltede ned med regn i byger, for så at klare op med sol og blå himmel i løbet af få minutter efter en skylle så enorm. Det var vejr til en fleksibel garderobe, men da det siges, at Santa Maria har noget af det bedste vejr, så ser jeg da med lidt skeptiskhed frem til de næste øer i gruppen, men vi har jo kun maj, så der er håb for lidt bedring.
Dagen efter tog vi på vandretur med start fra Santa Barbara. Der er umiddelbart 3 kortlagte vandreture på øen. Vi valgte denne pga. den korteste længde på knap 10 km og med det faktum, at den gik rundt i cirkel. Det er ikke sjovt at gå samme vej tilbage – slet ikke 10 km! Denne tur bød på små veje gennem småbyer af ganske få huse, videre ad grusstier op og ned ad grønne bakker, langs gærder, hvor store tyggende køer, stod og kiggede på os. Vi kom ud til havet og fik en smuk udsigt ud over bugten ved São Lourenço, dernæst videre gennem skovagtig beplantning og trav gennem små vandløb. Hele ruten er fint afmærket, så det er ikke til at tage fejl af, hvilket er ganske godt, for vi mødte ingen andre. Turen stod til 2t. 30min., men det tog omkring 4 timer inkl. Pauser, selvom vi ikke længere er nybegyndere. Solen skinnede hele dagen og ingen byger, så vi følte os meget heldige over at kunne opleve dette. Ville ønske, at Johans klasse kunne gå sådan en tur som en udflugt i natur og teknik.
Næste mål var Ponta Delgada, São Miguel. Ana skulle flyve direkte til Funchal derfra. Efter 4 dage på Santa Maria var vinden bedst for sejlads nordpå. Det blev dog med noget spids vind forfra samt bølger ligeledes, men vi styrede igennem uden søsyge. Jeg overvejede dog en kortere stund muligheden for at anvende den returbillet, som vi ikke fik brug for, da Per i 2007 fløj til Ponta Delgada og sejlede hjem. Det var dengang, jeg forsøgte at få en enkelt billet til min mand til Azorerne! Vi ankom først på aftenen til en overskyet, kold og regnfuld kæmpe havn. Bruseren var fuld af koldt vand, og jeg forstod umiddelbart godt, hvorfor Azorerne ikke er så overrendt af turister, men det blev meget bedre de følgende dage!
Onsdag d. 12. maj på drengenes fødselsdag skinnede solen hele dagen – kun afbrudt af to små byger. Per blev meget glad for gæsteflaget fra Azorerne, og Johan har læst den bog, han fik! De har en tur på hvalmuseum til gode, til vi besøger øen Pico. Dagen bød ellers på jordbærlagkage og bytur med sightseeing fra byens turisttog. Det var ganske gratis og heller ikke den store oplevelse, desværre! Det var til gengæld den hjemmelavede lasagne, som var ”bestilt” i dagens anledning. Nu har vi alle haft fødselsdag på rejsen, og det kan man godt, men det er nu hyggeligere at have nogle gæster at fejre det med!
Vi lejede en bil et par dage, da vi ikke brød os så meget om hovedbyen Ponta Delgada, men selve øen har mange smukke steder at byde på. Husene står blandet i nye og gamle, og det lader ikke til, at der er regler om farvevalg, for der er ikke sparet på mulighederne for at vælge alt fra gul og pink til irgrønt og lyseblåt. Det er ikke fordi, at husene mangler vedligeholdelse, men farvevalg og kombination virker ind imellem ganske forfærdeligt. Der er nærmest ingen forretninger med salg af håndlavede ting eller andet, som turister kunne have interesse i, og det er kun få mennesker, som vi så i gaderne på turen rundt på øen. Der var som regel blot nogle få mænd ved en kaffebar. De ser til gengæld meget ubekymrede og ustressede ud.
Markerne er ikke bare grønne – de er Azorergrøn – det er bare grønnere end noget andet sted. Køerne er sortbrogede, store, rolige og tilsyneladende fredelige. Sidst på eftermiddagen samles de og bliver malket ude på marken, og vi så flere bønder med vogn og hest på vej til byens opsamlingssted for dagens mælkeportion. Der er som at træde tilbage i tiden. Rose kigger langt efter de køer.
Her er massevis af hortensia, som knapt er sprunget helt ud endnu. De lokale betragter dem som ukrudt. Desuden er der lyserøde azalea’er, og hvide fritvoksende kalaer overalt, men der er ikke de mange lilla blomster, som vi oplevede på Santa Maria. Azorerne bliver bl.a. kaldt ”haver omsluttet af hav”, ”Færøerne med varme” eller måske en rest af ”Atlantis”. Her bliver aldrig rigtig koldt, men skyerne kan hurtigt samle sig til en ordentlig regnbyge! Vi fryser lidt må vi nok indrømme efter vinterens varme sydpå.
Det er bestemt værd at besøge Sete Cidades med vulkankraterne - den blå og den grønne lagune. Ana fortalte, at hun kunne huske følgende historie fra skolen: en prinsesse forelskede sig i en fattig dreng fra byen. De kunne jo selvfølgelig ikke få hinanden, hvorfor de græd og græd. Hver deres lagune fuld med farve fra hendes blå øjne og hans grønne øjne. Rent faktisk er farven bemærkelsesværdig forskellig med hver sin farve, så historien må jo være sand! J
Flere steder på turen rundt var der skilte til udsigtspunkter for kik efter hvaler. De var ikke til at se med det blotte øje fra land, selvom havet var helt roligt, men et sted sad en fyr med en professionel kikkert og holdt udkik. Han var i telefonisk kontakt med Whale Watching-bådene på havet, så de kunne forsøge at sejle hen imod det udpegede sted for at se hvalen. Johan fik lov at kikke i kikkerten, og det lykkedes faktisk for ham at se en blåhvals sprout! Det var ret unikt!
Lagoa das Furnas, hvor de varme kilder minder én om den vulkanske aktivitet to km nede i jorden. Det boblede i leret eller røg i varme skyer. Lugten af svovl var dog ganske ubehagelig, og vi holdt behørigt afstand både af hensyn til lugten og pga. aktiviteten under fødderne. Citat ”Ice Age I”- Sid: ”Mine fødder er virkelig varme”! Geotermiske anlæg rundt på øen udnytter fænomenet, så 30 procent af øens strøm kommer fra disse varmeanlæg.
Nord for lagunen gik vi op til udsigtspunktet: Pico do Ferro. Vi startede i 300 meters højde og gik så 200 meter mere ad en sti op ad bjergsiden, som var beklædt med skov. Faktisk lignede det regnskov med fugtige kæmpe bregner, slyngplanter og gigantiske træer. Stien var godt afmærket, men stejl med mudder, sten og en masse blade, som gjorde passagen glat og spændende. Vi er jo ikke længere nybegyndere, så det gik godt for det øvede crew fra Isabella!
Om aftenen spiste vi ”bacalhau com nates” med hvidvin produceret på Azorerne. Retten består af udvandet klipfisk i en slags æggekage med kogte kartofler. Det er ikke det mest fantastiske jeg har smagt, men det var udmærket at prøve – ikke mindst fordi portugiserne spiser ret meget bacalhau!
Vi besøgte Caldeira Velha, som også bød på varme heksegryder i kraft af den vulkanske underaktivitet, vandfald og sø med vand i bade-temperatur og et par kæmpe klippestykker, som jeg fandt mest bemærkelsesværdige. Se fotos i galleri.
Vi kørte i området - midt øen – og kunne da ved udsigt mod Ponta Delgada se begge kyststrækningen på begge sider af øen. Det giver en fin fornemmelse af overblik og udsigt. Vi valgte at køre noget af turen på såkaldte andenklasses veje. Det viste sig at være direkte grusveje med ret store huller i ”belægningen”. Vejen var meget smal med ganske få huse og mange marker langs vejen. Bambushækkene stod tæt i vejgærdet, og det var mest for terrængående køretøjer – vi var virkelig kommet offroad! To lokale med en traktor kiggede da også noget forundret, da vi passerede, og vi kunne kun føle os virkelig turistet!
Sidste aften med Ana blev holdt i båden med grillede espetada – oksekød på spyd med dertil små kogte kartofler, salat og sauce bearnaise. Så har Ana smagt det med, og det hele faldt i god smag. Tidligt næste morgen kørte vi hende i lufthavnen i den lejede Skoda – vi har fortalt Ana den om skovlen foran og bag rettet – Johan er stadig god for en historie – nu også på engelsk! Det har været en stor oplevelse for os at have mødt Ana og at have hende med på en del af vores rejse. Det har været en god blanding af kultur, sprog og forskelligheder i livet, som lærer én meget om andre og en hel del om én selv. Det har givet vores rejse en hel unik indsigt i det portugisiske liv, som vi ellers ikke ville have fået, og vi håber, at vi en dag vil kunne vise Ana noget af vores danske liv.
21.
Fredag d. 16. april – på Dronningens fødselsdag – det royale islæt – sejlede vi fra De Canariske Øer. Det er velbeskrevet i pilotbøgerne, at vejen fra de øer og nordover går lettest over Caribien, så vi var godt klar over, at det måske ikke blev den letteste tur. Vi gik ud af havnen kl. 10 samtidig med ”Hedone” – den franske familie. Det var rart at vide, at de var lige i nærheden, og samtalerne undervejs over VHF’en var både betryggende og opmuntrende for alle!
Forud for turen havde jeg forberedt noget mad, som let kunne tilberedes undervejs. Rose har en minus karry periode, så hun kiggede lidt trist på gryden. ”Jeg er ikke frisk den dag med den ret”, sagde hun. ”Du er nok syg i forvejen”, sagde Johan. Vi er lidt pessimistiske forud for afrejse, hvilket er uheldigt, men det er sgu også surt at se frem til flere døgn med søsyge, skulle jeg hilse og sige. Ungerne ønsker ikke søsygetabletter, og mit plaster virker sporadisk. Faktisk blev jeg først søsyg det andet døgn, så det er en svær følgesvend at have med og forstå. Jeg ved faktisk endnu ikke, hvordan jeg skal tackle den. Jeg håber inderligt, at den går i sig selv efter 3 døgn på havet, som så mange fortæller.
Vinden var rigtig, men der var lidt rigeligt af den det første døgn, og bølgerne var efter flere dage med kraftig vind ganske store og skæve 4-5 meter, hvilket gjorde første døgn til lidt af en prøvelse. Per snakkede med Gilles flere gange, og vi overvejede at vende om for at vente en dag mere, men det hele skulle bedres, hvorfor vi fortsatte. Det gjorde det også, og vi var lykkelige for, at vi holdt ud!
Der var dog en detalje, som faktisk var værre end vinden! Efter et par timers sejlads gik jeg nedenunder for at flytte nogle ting, som lå og bankede rundt. Det undrede mig, at der både var vådt på dørk pladerne ude i stævnen samt i hele salonen. Det var ikke en vanddunk, som var læk! Da jeg fjernede den første plade i dørken kom 4 x 5 l vanddunke nærmest svømmende op til mig. Der stod vand i hele bunden af skibet, og det var tydeligvis saltvand efter smagen at dømme. Vi kiggede på hinanden, og det var ikke småting, som man lige nåede at tænke igennem. Båden havde været fuldstændig tør, da vi lå i havn, men det var den bestemt ikke længere. Pumpen klarede dog opgaven med at lænse vandet ud igen og det hurtigere end det kom ind igen. Vi valgte at fortsætte turen, men vi holdt dog på med at lænse vand løbende hver time, selvom mængden faldt betydeligt. Der er IKKE hul i ”Isabella”, men hun er blevet for tør på skroget. Vi har længe ligget stille i varmen for så at sejle ud i høje bølger og vind foran for tværs. Det giver et stort pres på rig og skrog, og vi mener, at det er grunden til vandets indtrængning. Det var dog noget af et chok at se alt det vand indenbords.
Søsygen indtog som skrevet igen en plads, og indkøb af mad kunne igen være reduceret til en tredjedel, men 3. dag havde vi det alle bedre igen. Om det skyldes, at vi kunne se målet, eller om det skyldes tilvænning på 3. dag er meget spændende. Det ved vi bedre, når vi har sejlet turen til Azorerne.
Månen var ganske ny og spinkel på denne sejlads, så en aften sagde Rose: ”Når man flyver til månen skal man vælge turen, når månen er fuld, ellers der jo næsten ikke noget at gå rundt på!” Det gav Per mulighed for at fortælle om jorden, månen og solens placering i forhold til hinanden. Og Rose lærte at jorden skygger for solen, så kun en del af månen er oplyst. Størrelsen ændres ikke. ”Hvor har jeg lært meget på bare 5 minutter!”, lød hendes eftertænksomme svar!
Vi ankom til Funchal, Madeira søndag d. 18. april efter 53 timers sejlads. Sejlede ind i havnen lige efter ”Hedone”. Ret godt gået at følges så tæt over 3 døgn. Det var rigtig dejligt at komme tilbage og blive modtaget af Ana på kajen. Vi ankom lige i rette tid til at se blomsterparaden kl. 16.00. Hvilken timing! Det var et stort optog som til karneval med et hav af blomster. Et imponerende syn. Se fotos.
Vi fik ”vores” gamle plads her i havnen – helt inde i bunden. Pigerne i de små kiosker med salg af turistture hilste på og bød velkommen tilbage. Det var en dejlig fornemmelse, men det bedste var bestemt at se Ana igen. Vi fik travlt med at snakke om den næste tur – nemlig rejsen til Azorerne, hvor hun skal med os, men inden da skal vi lige nå et par levada’er, en tur på den lille fiskerestaurant fra vores sidste besøg i november og et par andre udflugter med Ana og Luis.
Første udflugt med Ana og Luis var en blandet oplevelse. Det skal forstås på den måde, at vi både oplevede en ny og udfordrende levada vandring, men køreturen bød også på et gensyn med en tur op gennem midt-øen fra Riberia Brava, som er det sted, som led mest under regnfloden, som ramte Madeira lørdag d. 20. februar 2010. Ana fortalte, at det havde regnet en del om fredagen, og at der var lovet en del regn igen om lørdagen. Det regnede hele lørdagen, og i løbet af 2 timer faldt der 50 mm regn oppe i bjergene. Samlet faldt der 111 mm! Den voldsomme regn tog kæmpe sten, træer, huse og biler med sig ned ad bjergene, som udviklede sig til store floder igennem gaderne i fuld fart ned mod Funchal og omegn. I dag d. 20. april arbejdes der stadig på fuld styrke på at udbedre ødelæggelserne. Vi så enorme bunker at kæmpe sten og klippeblokke, sammenkrøllede biler og ødelagte huse. Den tidligere flod var fordoblet i bredden, og overalt var der større eller mindre vandfald ned ad bjergsiderne. Folk var blevet evakueret fra deres huse i redningsbåde, og nogle havde været afskåret fra resten af øen i flere dage, da vejene enten var ødelagte eller ”blot” ufremkommelige. De havde særlig frygtet for befolkningen oppe i ”Nonnernes Dal”, da det havde taget flere døgn at nå dertil. Da telefonnettet også var ude af drift var der ingen mulighed for at komme i kontakt med området. Vi var der på besøg i november, og det er bestemt et ufremkommeligt sted. Der var heldigvis ikke nogen omkommet, men flere lokale folk tror ikke på, at der ”kun” er omkommet 42 personer. Da vandet var begyndt at vælte ned over Funchal, var folk løbet til parkeringskældrene for at forsøge at få fat i deres biler, men uden succes, og folk har set andre blive taget med af floden.
Om vi ikke havde været her før, havde vi ikke på samme måde kunnet se ødelæggelserne, idet her virkelig arbejdes på at få ting tilbage i orden af særlig hensyn til turismen, som de er så meget afhængige af. Køreturen var dog noget rystende for os ikke mindst det, at Ana var meget påvirket af situationen. Det har været en meget voldsom oplevelse for dem, som de aldrig vil glemme. Det er 100 år siden, at regn sidst har skabt ødelæggelser på Madeira i samme omfang.
Det første jeg opdagede, da vi ankom, var den manglende strand. I november badede vi fra en strand lige på den anden side af molen ved marinaen. Den findes ikke mere. Hele dette område på ca. xx kvm er fyldt op med store sten, grus og jord, som Funchal og omegn var dækket med. Mængden virker helt vildt utroligt, og tanken om, hvordan det må have været, er uhyggelig. Hele havnebassinet var ligeledes fyldt af mudder og store sten og var således umulig at besejle. Jeg har efterfølgende set fotos på nettet fra dagen og dagene efter, og det er voldsomt at se på. Der blev både i ord og billeder gjort meget for, at alt var under kontrol, og at det måske ikke var så slemt endda af hensyn til turismen, men befolkningen her var og er stadig rystet, og jeg forstår det godt.
D. 21. april holdt vi fødselsdag for prinsessen og Isabella! Det er jo dagen for købet af hende, og hun er nu 3 år på vores vande. Hun har oplevet meget på det sidste, og hun har også fået mange ting, så vi holdt lidt lav profil og blev blot i havnen! J Johan bagte en banankage, og vi havde Ana og Luis til eftermiddagskaffe.
En af deres fælles venner stod for at skulle rejse til Azorerne som marineobservator på nogle fiskeskibe omkring den vestligste øgruppe af Azorerne. Luis, som han også hedder, skal bl.a. observere, hvad fiskeskibene ellers får fanget i nettet, når de går efter tunfisk. Vi blev inviteret med til hans ”god tur” middag – måske vil vi få lejlighed til at møde ham igen, når vi ankommer dertil. Middagen lød på ”espetada”, som er oksekødstykker grillet på et langt spyd. Stedet lå et stykke oppe i bjergene, og kødet blev udvalgt i en slagterafdeling på den ene side af gaden, og på den anden sad vi nærmest i en stor garage med langborde og en kæmpe grill i den ene ende. Væggene var beklædt med stablet brændestykker, og loftet var udstyret med stålwirer opsat over bordene. I disse blev grillspyddene hængt op i, og så kunne man ellers forsyne sig. Dertil fik vi blandet salat, hvidløgsbrød, bagt og ristet majsbrød samt Sangria at drikke. Det var en meget rustik men velsmagende måde at spise kød på. Det passede os alle godt, og så kostede det kun 20 euro for os 4! Senere kørte vi længere op ad bjerget blot for at få en særlig drink. Det er muligt at få den flere steder, men denne bar lavede den bedste. Det er jo ikke noget, vi ved noget som helst om, men en ”poncha” fra Serre d’A’gua er bestemt god. Den består af aguardente – sugar cane rum, mel – honey, limão – lemon og laranja – orange. Der var en del mennesker, men vi stod delvis udenfor i den friske men kølige luft. Folk snakkede, og der var en god stemning. Rose faldt i søvn på en bænk, men Johan snakkede godt med – særlig med Rachel – Luis kæreste. Hun arbejder på en turbåd i havnen. Det er en stor gummibåd – lidt mere rå sejlads end på de store katamaraner, og så dykker hun! Det er en god fællesnævner. Der var ikke andre børn, og måske tænker folk, at det er underligt, at de turister tager børn med på bar kl. 23.00, men det er jo netop en del af vores tur og noget af det, som de måske altid vil huske som anderledes!
En anden aften spiste vi middag her i båden med ”den gule båd”. Vi havde fået et stort stykke fisk fra fiskeren på broen. Det var et kæmpe stykke wahoo på 2 – 3 kg, men jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle tilberede det. Ana var også blank, men hun mente, at vi kunne trække på ekspedienten i fiskeudstyrsbutikken, og det var en god ide. Jeg lavede to kæmpe fileter, som jeg gav hvidløg, salt og peber. Lagde dem ovenpå et lag af løg, rød peber, oregano og lidt olivenolie. Ana var i båden og kiggede i fadet. ”Du kan godt give det en del mere olivenolie!” Jeg er ikke vant til de store mængder, men jeg har dog undret mig over størrelsen på flasker og dunke af olivenolie på disse kanter. De bruger meget, og det skal siges, at fisken blev utrolig velsmagende, og der var nok til flere dage!
Efter en uge på Madeira mente Ana, at vi nu var klar til den store vandre – og levadatur med start fra Bica da Cana mod Encumeada. Gruppen bestod af Ana og Rachel, Carolina og Diogo – venner fra Madeira, den franske familie og os fire. 3 forskellige sprog, men heldigvis for engelsk. Det blev en fantastisk tur i et meget smukt vejr. Siden vi kom hertil har solen skinnet dagligt, og vi har 24 – 25 grader. På denne dag forblev himlen blå uden skyer selv oppe i bjergene, og vi havde en perfekt udsigt. Det er den bedste tur til nu. Første del af turen gik gennem skovområder, langs klippesider med flere udspring af vandfald. Undervejs kom vi ud på en smal sti, som førte os ud på en kæmpe klippe midt i en stor dal med udsigt hele vejen rundt. Det var meget uventet og helt vildt imponerende. Se fotos i galleri. Senere kom vi ind på en levadasti med ikke mindre end to tunneler af 600 meter! Jeg var forberedt og havde medbragt min egen lommelygte i tilfælde af tunnelmonstre! Dem var der heldigvis ingen af, men jeg bryder mig bestemt ikke om de lange, våde, kolde og smalle tunneler. Det er jeg heldigvis ene om, for ungerne gik rask afsted og syntes, at det var helt vildt spændende og eventyragtigt! Jeg vil ikke påtage mig at forklare turen videre endsige at gå den igen uden guide, idet vi flere steder skulle lede efter den videre sti, da den oprindelige enten var væk pga. et større vandområde samt et endnu større stenbrud, som skulle bestiges.
Som fortalt tidligere har vi medicin og grej med til mange forskellige sygdomsmæssige hændelser, men da jeg en lørdag morgen knækkede et stykke af en kindtand, sagde Per, det kunne han altså ikke selv lige klare. Igen hjalp Ana med en tid hos en tandlæge førstkommende mandag. Jeg havde heldigvis ikke ondt, men fik det lidt værre, da vores sundhedsforsikring ikke dækkede den slags tandproblem. L Per tog et foto af tandsættet og sendte det på mail til Jette tandlæge i DK med henblik på vurdering. Jeg ville jo nødigt ende ud med en tand i guld eller en, som blev trukket ud! Talte med Jette på skype mandag morgen, og samme eftermiddag blev min tand behandlet af en meget professionel og omhyggelig tandlæge. Pga. det sparsomme ordforråd på portugisisk fik jeg assistance af Luis’ søster, som fulgte mig til stolen. Paula forklarede situationen, spurgte om pris og bedøvelse! For 65 euro fik jeg en ny plump i plastik, røntgenbilleder og fuld bedøvelse, vil jeg næsten sige. Det var en meget positiv oplevelse, og jeg kan fuldt ud anbefale tandlæge: José Antonio Pereira, hvis nogen skulle have brug for assistance.
Vi er igen begyndt at kigge på vejrfiler til næste etape, og måske bliver det allerede efter kun 2 uger på Madeira. Det er nu helt ok, for det vigtigste er at komme godt af sted og godt frem. Det bliver ikke så svært at sige farvel denne gang, for Ana tager jo med os til Azorerne. Vi er godt i gang med ønsker for maden ombord med både portugisisk og dansk islæt, og Ana kigger efter vandreture på de første østlige øer på Azorerne, som vi sammen skal besøge. Ana’s chef med kone er måske nok lidt spændte på turen over vandet, men de synes, at det er fin mulighed for Ana, og de bakker hende op omkring planlægningen af ferie, når vi siger GO! De er i det hele taget meget søde og imødekommende, og i dag d. 28. april inviterede de faktisk os alle med ud på delfin- og hvaludkik på deres store tur-katamaran. Det var en rigtig god oplevelse med masser af delfiner, som bl.a. også viste sig i en stor gruppe sammen med en masse fugle og en stor stime af fisk i vandet. Båden ankom lige til et ”havfrokostbord med alle gæsterne omkring”. Det ses ikke så ofte, så det var sjovt at få den oplevelse med, men hvalerne må vi have til gode til Azorerne. Det er lige om lidt, men inden vi sejler fra Funchal, Madeira skal vi lige have tilføjet årstallet 2010 på vores molemaleri!
20.
Vi har genset den hollandske båd ”Roakeldais”, som vi sidst så i Portosin i nord Portugal. Esther og Otto, som de hedder, arbejdede en del med deres teakdæk ombord, og vi snakkede lidt sammen i ny og næ på broen. Har nu haft lejlighed til at snakke lidt mere med dem. De skal lige en tur hjem til Holland for at rydde deres hus, som er blevet solgt, og Esther skal sige et job op og pakke sit arbejdsliv som lærer ned i nogle kasser! De havde besluttet at forsætte deres rejse, nu hvor de var i gang alligevel. Første plan var ellers blot et år, men Otto er færdig med hans arbejdsliv, og hun har besluttet at stoppe sit lidt før tid. De var ikke usikre på deres beslutning, men alligevel lidt mærkelig til mode omkring den opgave de nu skulle hjem og klare. De kommer tilbage om en uge, hvor de sejler til Marokko for at holde lidt ferie med deres datter. På den sejltur skal de have Isabelle med som gast. Isabelle er en schweizisk pige på 30 år. Hun er på rejse med sin cykel og har til nu tilbagelagt 8000 km på denne! Hun startede for 10 måneder siden, hvor hun forlod Lausanne. Cyklede da til Sydfrankrig, videre med færge til Corsika, Sardinen og tilbage til Frankrig igen. Langs Caminoen i Nordspanien og ned gennem Portugal. Dernæst til De Canariske Øer, hvor hun mødte Esther og Otto på El Hierro. Isabelle skal sættes af i Marokko og cykle videre derfra. Hendes endelige mål er Indien på et tidspunkt. Hun har arbejdet 10 år som landmåler og konsulent for Autodesk, har sparet penge sammen og solgt alt hjemme. Hun vil blot se, hvordan ting udvikler sig hen ad vejen, og se hvor hun lander. Hun er en meget interessant pige at møde. Hendes modersmål er fransk, men hun taler et fint engelsk. Hun kom forbi ”Isabella” for at tage et foto af hendes navnesøster. Det var hyggeligt at sidde med vores atlas og høre hende fortælle om cykelruten og planerne. Hun er ikke bange af sig, og reelt fortæller hun, at hun faktisk kun en enkelt gang har følt sig truet af lokale en aften, men at det gik i sig selv igen uden problemer. Hun er meget sporty, hvilket nok ikke er nogen overraskelse, for hun står både på ski, snowboard, rulleskøjter, hun løber og svømmer og så er hun Dive – Master, så Johan og Per er særlig imponeret! Der tales meget om problemer med det at få en fremmed gast med ombord, men hun kunne fint passe ind hos os også. Min fornemmelse for hende er rigtig. Hun passer ”Roakeldais”, mens Esther og Otto er i Holland.
Husk et ganske almindeligt atlas til enhver rejse. Det er meget nemmere at følge en rute eller blive enige om et sted, når man fælles kan finde det på et kort, og det er en rar fornemmelse at vise, hvor man selv kommer fra!
Per har den sidste uge sat ”flueben” ved en masse punkter på to-do-listen, og det er en dejlig fornemmelse at have fået løst opgaver, som har været på ønskelisten længe. Der er bl.a. fastmonteret spejl på toilettet nu, så man kan se sig selv i øjnene undervejs. Der er hylder i rummene i salonen, så der ikke længere er undskyldning for rod i tøjet. Det nylavede cockpitbord som Per har snedkereret er monteret og stråler om kap med lønningen i flot lak. Rorwiren er udskiftet med en ny i rustfrit stål, og spillene er smurt og pudset, og vi har været på sightseeing. Et par fridage, som selv tyskerne ved siden af bemærkede. Hverken stiksaven eller båndpudseren kørte fra kl. 8.30! Rose og Johan er desværre de eneste børn på broen, hvilket jo også giver lidt mere leben ombord, end hvad vi ellers ser i andre både. Jo mere tid der er til rådighed jo mere falder tempoet, hvilket også skinner igennem flere steder. Mañana, Mañana – den attitude bliver mere og mere legal jo længere man bliver, fornemmer jeg.
Vi har besøgt Elder Museum, som er et videnskabeligt og teknisk museum. Det var meget interessant og spændende, synes begge unger og Per! Motorer, lys og strøm, energi, biler, rummet, prøve flysæde fra jagerfly, flyvende balloner og computerteknik! Det var ikke lige mig, men de tre andre prøvede og undersøgte det hele. Det bedste var, at ungerne syntes, at det var det bedste museum på længe!
6. april – årets første runde fødselsdag – fætter Jacob 10 år! Tillykke! Vi bagte en chokoladekage i dagens anledning. Rose glæder sig til efteråret, hvor det bliver hendes tur! Hun er i øvrigt begyndt at lege havnekontor, hvor de kun taler spansk og engelsk! Det er ganske morsomt og lærerigt, særlig det som foregår på korrekt engelsk! Havnepenge, beløb, plads i havnen, vand og el og selve betalingen. Der er meget god regning og sprog i den leg.
Vi lejede en bil i to dage, hvor vi den første havde de to spanske guider – Amelia og Miguel med os. De kom fra Puerto Rico, og sammen kørte vi op i bjergene. Vi kørte via Tafira Alta og Santa Brigidi, som begge har mange flotte villa med velhavende folk boende. Vejret var solrigt og klart, hvilket var perfekt til en bjergtur. Det var meget frodigt med lilla og gule blomster overalt samt de canariske grantræer med meget lange nåle. Der var næsten ingen trafik, men man dytter lige inden man drejer rundt om bjerget – bare lige for at orientere en evt. modkørende bil! Videre til Cruz de Tejeda, som er det højeste punkt på G. C. – 1490 meter over havet. Vi havde en smuk udsigt ud over landskabet, som både indeholdt Roque Nublo – en høj slank klippesøjle samt Roque Bentaiga. Begge står som kæmpe sten i et vildt klippelandskab. Canarierne kalder det: ”tempestad pertificada” – forstenet uvejr, som Miguel forklarede os. Vi passerede Caldera de los Marteles, som er en udslukt vulkan med en fuldstændig grøn og frodig græsplæne i bunden. Det var sjovt at se midt i et landskab, som hverken er fladt eller overhovedet ligner græsplæner noget sted. Vi spiste frokost inde i bunden af dalen: Guayadeque, hvor folk stadig lever i grotter hugget ind i bjergene. Det så meget primitivt ud, men det var et smukt og stille sted. Den lille kirke – også som en grotte i klippen – var enkel og uden smuk udsmykning af nogen art, men den havde bestemt den samme magi af ro og stemning, som alle andre kirker. Det var en meget fin dag med Amelia og Miguel. De vil gerne om vi kunne komme til San Sebastian i Baskerlandet i Nordspanien en sommer i fremtiden. Der er ingen tvivl om, at Miguel er blevet Pers spanske ven!
Dagen efter kørte vi af sted på egen hånd! Las Palmas er ikke lige at køre rundt i, idet der er mange ensrettede gader, så man kan ikke bare vende, om man kører forkert! Det lykkedes dog at komme helskindet ud af byen uden at køre nogen ned eller selv blive påkørt! Vi kørte målrettet mod DISA for at få gasflasken fyldt op. Vi har nok lige akkurat gas nok til resten af turen. Flasken er spansk – bruges også i DK, men ikke i portugisisk område! Skotland kan måske hjælpe med en opfyldning, ellers må vi leve af rå fisk eller spise ude på resten af turen!
Vi kørte via Tamaraceite til Teror, som er øens religiøse centrum ved den store basilika Nuestra Señora del Pino. Indenfor i kirken hænger øens skytshelgeninde – Virgen del Pino – i en bærestol af sølv over alteret. Det var ganske imponerende at se, og vi gik stille rundt og kiggede. De fleste ved, hvordan man med respekt opfører sig i et helligt rum, men da en større forsamling turister med tysk guide højlydt gik rundt og fortalte, mens nogle gnaskede bananer og andre gabte højlydt, samtidig med at alle blev filmet til den fælles video over dagens oplevelser, ja – så må jeg undre mig over, hvor dumt voksne kan opføre sig!
Udenfor var det lunt og solrigt, og en masse træer stod med nye, lysegrønne blade. Dejlig forårsstemning. Vi kørte videre nordpå til byen Arucas, som er kendt for sin romproduktion. Vi kørte op på det tilhørende bjerg for at se udsigten, men det der mest optog ungerne, var de mange firben, som pilede rundt. Vi købte en tomat i bjergrestauranten og smed den for dyrene! Der blev kæmpet bravt om sagerne, men det var selvfølgelig de største, som løb med byttet!
Arucas er en meget hyggelig by, som bestemt er værd at gå en tur i, hvis man da kan finde en p-plads til sin bil imens. Det var nærmest umuligt. Folk holdt tæt i de smalle og meget stejle gader, og man må sætte sin lid til, at håndbremsen også holdt lidt! Dagen sluttede i Puerto Rico på sydkysten, da Per havde lavet en cd over Borg Warner-gearets opbygning til Miguel. Jeg har sagt til Miguel, at vi sagtens kan blive et år mere, for Per kan nemt skille det gear ad og samle det igen. Han kender det ud og ind fra sit eget!
Det var hyggeligt at se Puerto Rico igen – ”Det er min havn”, sagde Rose. Vi hentede et par pizza’er hos den sicilianske pizzamand og spiste dem ved havnen i Arguineguin. Vi kiggede ud på en enlig ankerligger i bugten, som roligt vippede fra side til side. Nu har vi været hele øen rundt, og snart forlader vi de canariske øer og sejler nordpå. Det har været en ganske særlig herlig vinter!
De sidste dage er gået med et par middage med Isabelle i båden med udveksling af rejsehistorier – mest på engelsk, men fransk bruges også i små mængder. Isabelle har lært os nogle fif om knytning af armbånd, og hun har klippet Johan. Han trængte, og hun havde brug for at øve sig! Han har stadig langt hår, men det er pænere!
Vi har fyldt båden op med vand og en masse langtidsholdbare varer. Der er længere sejladser i vente nu, så det er godt at være forberedt. Det hele blev bragt ned til broen til skibet af varehuset, blot beløbet var højere end 60 euro! Det var ikke noget problem at klare det! Se fotos!
Endelig deltog vi i pontonparty i lørdags med fælles ta’ selv bord. Nordmanden havde i byen fået stegt et kæmpe stykke svinekød med sprød svær, så vi smæskede os i flæskesteg! Esther og Otto var tilbage fra Holland, og vi rundede af med dem og Isabelle med maner, inden de dagen efter sejlede mod Marokko. De er meget humoristiske og rigtige hyggelige, så vi håber meget at nå at se dem igen på Azorerne, når de har set lidt af Afrika. Vi har tilbudt Isabelle, at hun til hver en tid kan sætte sit telt op i vores have, om hun skulle komme forbi i fremtiden. Hun kan følges på www.legrandvoyageavelo.ch.ma
Aftenen inden afrejsen til Marokko havde jeg lige snakket med Esther om, at ungerne savnede nogle at lege med. De har ikke haft en legemulighed siden begyndelsen af marts, hvilket er trist, men da vi vinkede båden ud af havnen, opdagede ungerne ’den gule båd’. Det var franske ”Hedone” med Ewen og Mäelle ombord! Hvilken dejlig overraskelse. Der leges nu på fransk/engelsk hver dag efter skole – den franske skole er meget værre end den danske, så ha’ ikke ondt af Rose og Johan! Sabine og Gilles – de franske forældre og Per og jeg mødes dagligt på ”Sailor Bar” med internet for at tjekke vejrfiler og planlægge afrejse herfra mod Madeira. De har overvejet Marokko, men de har nu besluttet at følges med os nordover i stedet for. Vinden er nu rigtig fra sydvest, men der er bare stadig en del af den, så vi tager en dag ad gangen og ser, hvordan det udvikler sig. Vi er ellers meget parat til at sejle fra Las Palmas. Vi har klaret en masse igennem den sidste måned, som der faktisk er gået, men vi vil gerne videre nu.
En morgen sagde Per efter morgenmaden: ”Nu rykker det lidt i mig for at komme videre!” Hvorefter Johan roligt sagde: ”Jeg kan slet ikke mærke noget!” Enten er Johan overhovedet ikke stresset, eller så nærmer han sig bare de 13 år inden længe!
Til kommende langturssejlere fra Danmark, så skal det lige nævnes, at vi ikke længere kunne besøge Club Náutico. Vores FTLF bevis var ikke længere nok dokumentation, og vagtpersonalet var meget forundret over, at vi tidligere havde fået lov at komme ind. Vi var ikke reglementerede medlemmer af klubben, hvilket de da som sådan havde ret i, men hvorfor indgang den ene dag og så ikke den anden? Det virkede noget mærkeligt, men vi kan måske via foreningen FTLF få skabt mere permanent adgang til klubben. Internet-muligheden i Las Palmas havn er meget begrænset. Der er kun den lille ”Sailor Bar”, som ofte er ret overfyldt. Internet er en mangelvare, og da Las Palmas ofte er en havn for længere periode – særlig hvis Atlanten skal krydses, så ville det være dejligt med flere muligheder.
Nettet er ret godt at have, men nogle gange er verden stadig meget lille og lige til – helt uden net! Vi var lige ved at forlade netbaren, da Villu – vores ven fra Mogan - Finland pludselig stod der. Han var lige på G. C. i 14 dage for at arbejde videre på båden. Vi drak en øl sammen i vores cockpit, og jeg snakkede lige med Hanna i telefonen. Super hyggeligt og som Villu sagde: ”Jeg har på fornemmelsen, at vi ses igen!”
Ana venter på os i Funchal, Madeira. Behovet for at gense, snakke og udveksle historier med allerede kendte er størst nu, hvor vi selv både fysisk som mentalt er på vej hjem. Vi var alle 4 anderledes gearet til møder med nye mennesker på turen herned. Vi har ikke talt så meget om det, men jeg oplever, at det er sådan. Denne rejse er så meget andet end blot de steder vi har været, men hjemmefra gik snakken meget om, hvad det var vi skulle ud og SE. Undervejs har jeg tænkt, at relationer og oplevelser med hinanden og andre mennesker, er blevet det væsentligste for mig ved denne rejse.
Lige i skrivende stund har jeg det lidt svært med den relation vi har med vejret! I dag er det onsdag d. 14. april, og planen var at sejle fra Las Palmas i går. Det lavtryk, som skal give os sydvest vind, tager blot til for hver dag og går hele tiden lidt længere mod syd, hvilket giver os for meget vind – op mod 40 knob, hvilket er for meget. Vi har nu lige besluttet at udsætte fra i morgen til fredag d. 16. april måske lørdag. Jeg håber, at det så holder, for vi vil rigtig gerne afsted. Nu er det nok, og der er stadig nogle lange stræk, hvor vind og retning igen skal afpasses. Jeg er lidt træt af det nu, selvom vi godt vidste på forhånd, at dette stræk mod Madeira ville blive et af de værste at få sat i gang. Jeg håber, at det flasker sig, ikke mindst fordi vi så kan følges med ”Hedone” – den gule båd. Ungerne vil synes godt om, at deres legekammerater følger med til næste mål.
Ewen og Johan har det rigtig hyggeligt sammen. Snakker, spiller og fisker! Havde aftalt med Johan, at han i dag skulle komme hjem kl. 19.00. Da han kl. 19.30 endnu ikke var kommet, skrev jeg en sms! Forklaringen lød: ”Jeg hørte ikke alarmen, da mit sim-kort blev inaktivt og lukkede telefonen!” ”Ok, det var godt nok uheldigt, men har de ikke ure derover”, spurgte jeg? ”Jo, men de er jo på fransk, mor!” J Så kan den undskyldning nok ikke trækkes længere!
9.
Da vi gled ud af ankerbugten brugte vi motoren, da vores batterier manglede strøm. Vinden var også lidt springende og ikke særlig kraftig. Efter et par timer forsvandt vinden helt, og vi sejlede på et fuldstændigt blankt hav. Farven var lilla – blå, og der var ikke så meget som en krusning eller en kattepote at se. Overfladen blev kun brudt af skibets bevægelse gennem vandet. Vi så en hajfinne skære sig lydløst gennem det blå, og jeg så en flyvefisk springe ud af havet for at svæve lige over vandet til den besluttede at svømme igen! Det var fantastisk, men også lidt stilhed før storm fornemmelse. Måske ikke ligefrem storm, men vi ventede en sydlig vind, som vi fik. Vi endte med at sejle med rebet storsejl og genua spilet ud til modsatte side, som to store sommerfuglevinger. Med en lille medstrøm sejlede vi over 8 knob. Det var ret godt og en fin sejlads, lige til vi skulle have det hele ned igen. Sejltiden blev hele to timer kortere end beregnet pga. den gode fart, så vinden havde ikke nået at lægge sig, til vi var fremme ved Las Palmas. Den var faktisk taget noget til, så jeg måtte opgive at holde roret, mens Per og Johan tog storsejlet ned. Det plejer jeg ellers altid, men jeg kunne ikke holde hende i de 30 knobs vind, så Per og jeg byttede plads. Johan dirigerede slagets gang på dæk, mens jeg firede ned, og han pakkede storsejlet sammen så godt som muligt, mens vi red op og ned som på en rodeo tyr! Jeg var ret glad, da han sagde, at jeg bare kunne gå ned nu, han skulle nok klare resten! Inde i havnen var der ro, og vi kom fint på plads uden problemer. Det interessante er, hvor hurtigt en sejlads kan ændre sig, og uanset hvor godt det føles her og nu, så skal man altid holde udkik samt bevare opmærksomheden på vejret!
Vi er blevet hurtige til at få tingene på plads efter endt sejlads. Landstrøm etableres straks; ekstra tøj lægges væk og i land drinks stilles frem. Redningsvestene afmonteres og pakkes væk. Rose var blot meget uheldig at stå i den cirkel, hvor Per svingede sin vest af. Hun fik lige det hårde metalspænde på sit ene øjenbryn. Hun sad en time med en kold dåseøl, og hævelsen aftog også, men til gengæld fik hun et BLÅT øje! Johan mente ikke, at hun slap udenom klap for øjet! Hun havde nær kun fået een ørering på Tenerife; så en klap for øjet på Gran Canaria, så nu mangler hun bare en papegøje og et træben! Vi tilbød hende lilla øjenskygge på det andet øje. Vi var heldige, at vi ikke skulle i gang med doktortasken. Hun kunne lige så godt have fået en åben flænge.
Las Palmas har en kæmpe marina – Puerto de la Luz. Der er hundredvis af skibe fra alle lande med søfolk, som ligger og venter på det rigtige vejr til den rigtige destination, og imens de venter, så reparerer de på deres skibe, og gør dem sejlklare. Det er også det vi skal. Vi skal bare ikke være her i månedsvis – håber vi! Havnen er billig – 9 euro pr. nat, hvilket er fint set i forhold til mange andre steder. Der er masser af varmt vand i bruseren, men der er et godt stykke at gå dertil. Der er alle de butikker, man kan ønske sig, hvis man mangler skibsdele og udstyr, og inden for 15 minutters gang ligger en fin yacht club for medlemmer – Club Náutico. På fremvisning af vores medlemskab af FTLF kan vi frit og uden omkostninger besøge klubben, som vi ønsker. Der er fri swimmingpool, trådløst internet og en udmærket restaurant. Vi fire kan spise en god frokost med drikkevarer og dessert for 20 euro. Det har vi ikke kunnet andre steder. Langs kysten fra havnen mod Club Náutico ligger Playa de las Alcaravaneras, men vi har endnu ikke prøvet den. Ungerne er på en måde blevet mættet af at bade, og det trækker ikke længere så meget i dem.
En nordmand på broen – William og kællingen min, som han siger om konen - gav hurtigt Per et par tips om indkøbsmuligheder for materialer, og ved hjælp af et bykort fra et svensk par, har vi nu lavet en pænt detaljeret kort med muligheder for indkøb af stort set alt tænkeligt muligt for skibsfart. Det er nu ikke de store ting, som skulle indkøbes, men mere en ihærdigt indsats med slibearbejde på teakdækkets ydre kant, som nu fremstår lakeret. Per har snedkereret et nyt og større cockpitbord, så der er plads til flere tallerkner. Diverse sejlmæssige små ændringer er foretaget, nu hvor havnepladslejen er lille, og udvalget af dele er størst. Isabella er efterhånden ret godt sejlende, og jeg vil mene, at hun på mange måder fremstår i langt bedre stand, end da vi sejlede af sted. Hun vil bestemt være klar til hjemturen. Johan har hjulpet rigtig meget med slibning af dæk, og hvis han ikke har lavet sløjd, så har han arbejdet på sin månedsopgave om fangst af kaskelothvalen. Jeg tror, at han synes, at det har været en hård måned at være skibsdreng i. Vi mener dog, at han har arbejdet godt og grundigt med begge opgaver. Månedsopgaven er sendt til en ekstern censor i Danmark til vurdering, og Per har godkendt sløjdarbejdet. Rose og jeg tager os meget af vasketøjet, som i øvrigt bedst kunne betale sig at få vasket og tørret på vaskeri til 6 euro pr. portion frem for de 7,50 for brug af en maskine på havnen uden tørring! Hvor heldig kan man være? Det skal dog siges, at vi jævnligt også vasker mange små portioner i vores spande. Vi handler, laver mad og vasker op! Ungerne hjælper på skift på alle områder, men Per og jeg har valgt. Vi fungerer bedst på hvert sit felt, så bliver det endelige resultat bedst!
Her er mange nationaliteter, hvilket jo er blevet en del af denne hverdag, men da Per en eftermiddag sagde, at han lige ville gå over for at købe nogle franske skruer, spurgte Rose noget forundret: ”Skal de være franske?” Ja – godt spørgsmål - vi har jo en del danske med i lasten – kunne han ikke bare tage et par af dem?
Om søndagen er der marked. Det er en blanding af nyt og gammelt, og der er rigtig mange lokale folk. Der er selvfølgelig også turister som os, men det er ikke så souvenir-præget, som vi har set andre steder. Jeg fandt nogle tøjbunker. Brugt tøj men rent og gode kvaliteter. Samme bod havde nogle guitarer til salg. Per købte den ene efter at have snakket en del om prisen. Den gik for 35 euro inkl. 2 trøjer til mig. Benetton og Ralph Lauren. Jeg er sikker på, at jeg gjorde det bedste køb! Guitaren har fået nye strenge, og Per arbejder nu på at få den stemt. Han har faktisk ingen erfaring med guitarer, men det skal han nok få, inden vi er hjemme igen. En guitar er på mange måder et lidt lettere instrument at have ombord frem for en trompet! Søndagen efter tog vi af sted igen. Jeg gik direkte efter tøj indkøb. Det blev til en natkjole, top og nederdel til Rose, trøje til Johan, bukser til Per og 2 trøjer samt bukser til mig til en sum af 8 euro! Det var sjovt! Vi har i mange år nydt godt af Bedstes gode fund på mangt et dansk loppemarked. Men her må vi jo klare os selv.
Folk smider meget ud rundt omkring på havnen. Det er blevet lidt af en sport for både Johan og Per at kigge efter brugbare plader og evt. teaktræstykker, som kan anvendes. En dag ville tyskerne ved siden af os smide noget kraftigt stof ud. Johan var hurtigt til at foreslå en overdækning til gummibåden, hvilket vi så fik det til. Nordmanden kunne i hvert fald ikke anvende det, men han eller rettere konen havde til gengæld 22 par sko, som HAN gerne ville af med! Han er ikke sen med en kommentar som den dag, hvor Per hjalp med vridning af noget tøj på broen. Han sagde: ”Har du ingen vaskemaskine ombord?” ”Det har jeg, men hun ligger og sover!”
De første dage i Las Palmas var utrolige varme, men det skyldes en sydøst vind fra Afrika. Det gjorde luften grådiset af sand, og her var nærmest Egypten varmt. Ellers har vejret været sol med skyer, og dermed lidt køligere som forventet. Aftnerne er direkte kolde og vi småfryser i vores sommertøj. Vi begynder faktisk at tage mere tøj på som lange bukser og trøjer som de lokale folk, men vi har da ikke støvler på endnu. De betragter stadig marts som tidligt forår.
Palmesøndag forløb med musik og optog i byen. Der var flere orkestre og den lokale garde spillede. Det lød af blandet kvalitet, men det var festligt. Sommertid blev skudt i gang.
Forleden gik jeg i byen for at købe brød og for at blive klippet. Begge dele lykkedes. Man finder jo bare en butik med det pågældende ønske og går ind. Vask, klip og føn – 12,60 euro. Rose prøvede det dagen efter for 9,50 euro, så ser vi smukke ud i håret til hjemrejsen! Johan vil bare lade sit gro, så man kan se, at han har været på søen længe!
Vi har stadig lidt sightseeing tilbage her på øen, men vi har haft travlt med klargøring og reparationer, hvilket også er en del nemmere her i det lune og tørre klima frem for det kolde og til tider ret våde forår i Danmark, for så slet ikke at glemme al den tid vi har i år. Fritiden bliver jo ikke optaget at noget arbejde!
Vi har dog et par ønsker for oplevelser, hvorfor vi forleden dag tog en taxa til den gamle bydel for at besøge Casa de Colón. Columbus’ hus som i dag er indrettet som museum. Der er to etager og en fin gårdhave i midten af huset. Udendørs verandaer med bænke rundt langs muren og to fritgående papegøjer på brostenene. Der var mange forskellige land – og søkort, som viste opfattelsen af verden før Amerikas opdagelse samt skitser for alle Columbus’ 4 rejser. Der var små kopier af skibene samt udstyr for navigation og våben. Det var bestemt et besøg værd og ganske gratis. Der var en hyggelig atmosfære, og det var besøgt af flere danskere på ferie kunne vi konstatere. Vi gik tilbage til havnen via gamle gader med mange forskellige bygninger – ofte flere farver og med træverandaer eller altaner på.
Vores hollandske venner er sejlet videre mod Fuerteventura, men vi satser på at møde dem igen enten på La Grasiosa eller Madeira. Vi ved endnu ikke, hvornår vi tager af sted herfra. Dels skal vi arbejdsmæssigt være klar og dernæst skal vinden tilses. Vi taler meget om det rigtige tidspunkt, men det seneste vi har fået fortalt er, at der er ingen grund til at komme for tidligt til Madeira. Vejret skal have tid til at stabilisere sig efter vinteren. Ana fra Madeira har skrevet til os, at hun stadig regner med at sejle med os til Azorerne, hvilket glæder os og vil være noget vi alle ser frem til.
Påskeferien holder vi her i Las Palmas. Der er et par museer endnu at besøge samt en biltur med Amelia og Miguel i vente. Ungerne er varslet spillefri periode, hvilket udløste noget modstand. De har til gengæld fået en pakke fra Tove og familie. Den har ligget ombord siden afrejsen og skulle bruges, når ungerne kedede sig meget. Det gør de ikke, men de trænger til en stund, hvor de kan koncentrere sig om en valgfri opgave, som stimulerer fantasien og kreativiteten. De skal hver især sy et billede. Det har Johan allerede prøvet i skolen med succes, og han var fit for fight med det samme. Rose skulle lige lære at brodere korssting, men hun fandt hurtigt teknikken og er i fuld gang. Det kræver ikke strøm, man kan samtidig tale sammen, og hvis det også lykkes at aflede søsyge ved hjælp af opgaven, så vil jeg være rigtig glad.
Vi hører gammel jazzmusik og opera i øjeblikket. Vi snakker om temaer i musikken og snakker om, hvad operaen handler om. Jeg digter løs med romantiske ord sagt mellem tenoren og sopranen, og Rose lytter interesseret. Det giver god stemning ombord at lytte til den slags musik. Jeg har læst, at vi bedst husker ord og lyd, hvis vi sætter billeder og følelse til det. På den måde er vi i stand til at huske det og genfremkalde det senere. En information, som ikke gentages i eget hoved inden 20 sekunder, slettes simpelthen med det samme. Inden de næste 20 minutter er gået, skal informationen ligeledes bearbejdes i eget hoved, da den ellers ikke vil nå videre til langtidshukommelsen. Om man så kan finde den igen i sin langtidshukommelse afhænger af, om informationen er blevet brugt og i bedste fald er blevet hængt op på noget andet brugbart fra samme hukommelsesområde. Det er meget interessant læsning.
I morgen er det d. 1. april. Jeg vil ikke sige, at tiden er gået stærkt. Jeg oplever egentlig, at vi har været væk længe, og at vi har oplevet alt meget intenst, så tanken om at skulle fortsætte et år mere tiltaler mig faktisk ikke. Det er dog heller ikke aktuelt, men det er der jo mange der gør – dog få med skolepligtige børn ombord. Det mætter mig også at være af sted, selvom sightseeing finder et passende leje efter en periode. Man kan simpelthen ikke blive ved. Jeg får nok, og jeg kan også mærke, at jeg her i Las Palmas ikke snakker med så mange på broen. Skal ikke have flere tæt på lige nu. Glæder mig faktisk rigtig meget mere til at komme tilbage til det kendte i Funchal på Madeira og se Ana igen. Det føles godt og rart, og det glæder jeg mig meget til, men jeg vil savne at gå med bare tæer dagen lang!
18.
Planen var at ligge for anker et par dage ved Anfi Beach for lige at være lidt alene. Vi havde nu haft nogle aktive uger med mange mennesker omkring os både besøgende gæster men også mange sejlere og andre på broen, som man på mange måder skal forholde sig til. Vi trængte til en pause – lidt ro. Nogle gange sagde vi også derhjemme: ”I denne weekend skal vi bare være hjemme – uden at skulle en masse ud af huset”. Sådan ønskede vi det – nogle dage uden indblanding, afbrydelser, ingen telefoner, intet internet og det var via dingy’en om vi ville i land. Vejret viste sig helt fantastisk med sol og temperaturer sidst i tyverne. Enkelte skyer men stille vejr fra skiftende retninger. Det blev en skøn anker-ferie, som varede hele 8 dage. Så længe har vi aldrig ligget for anker før. Det eneste, der reelt var et problem, var mangel på strøm. Vindmøllen laver for lidt strøm, da det skal blæse en del, hvis den skal producere noget, og det er jo ikke fedt med al for meget vind, når man ligger for anker i en bugt. Vi burde have nogle solpaneler, som kunne levere strøm til køleskab, ankerlys og en enkelt mobil eller pc opladning undervejs, for ellers er det motoren, som ca. hver 2. dag skal lade på batterierne. Der er stor frihed i at være selvforsynende.
Der blev badet ivrigt fra båden. Selvfølgelig mest Johan, men jeg måtte også overgive mig og prøvede. Temperaturen var lige over 20 grader og klart og ret blåt. Når der sådan er sommerstemning er der fin plads ombord. Vi har jo mange muligheder for at ligge rundt på dækket, sidde nede og oppe – næsten små områder, hvor man bare kan være én. Selv ungerne nød roen. Båden bliver vores egen lille ø med udsigten hele vejen rundt. Som Miguel siger: ”It’s a small apartment, but it’s a big pool!” Vi fik flere gange besøg af en havskildpadde, som svømmede forbi båden. Om aftenen fik vi hver et brusebad fra bruseposen, som igennem dagen var blevet varmet op af solen. Så er saltet skyllet af, og man kan tage sit nattøj på! Tøjforbruget på sådan en uge er ret begrænset – let, hjemligt og enkelt!
Nu har jeg rigtig nok skrevet, at vi var helt alene, men vi har dog mødt en ny båd fra Holland med Helene og René ombord. De sejler på deres tredje år nu, og skal samme vej som os – nok via La Graciosa, Madeira og Azorerne. Vi har delt lidt kaffe og fået nybagt skibskage fra min gasbageform. Den er hurtigere end ovnen og mindst lige så god! Vi har udvekslet vejrmeldinger og meninger om mangt og meget. De ligger for anker ca. 50 % af tiden og nyder livet uden for havnene. De tager blot gummibåden frem og tilbage, når de har brug for det. Det ville vi måske også gøre, hvis det blot var Per og jeg ombord, men ungerne har mere brug for jordkontakt jævnligt. De har bare for meget energi, som vil blive hobet op på negativ vis, og det vil også blive for kedeligt i længden for dem. Graden af tilfredshed blandt alle ombord er meget vigtig for den fælles stemning.
Vi havde også ”fornøjelsen” af et par turbåde hver eftermiddag ved Anfi. Passagerne havde så mulighed for at hoppe en tur i vandet og bade eller køre på vandscooters. Der var lidt tivolistemning et par timer hver dag, som vi fulgte med i, men sidst på eftermiddagen blev det hele stille og roligt igen. Også morgenen var vores egen, troede jeg! Første ankermorgen havde Per sovet de sidste timer oppe på dækket under åben himmel. Jeg gik op til ham med en kop kaffe i let påklædning, hvorefter der blev sagt ”guten Morgen” fra vandet! Jeg havde nær tabt kaffen, da jeg opdagede en tysk badegæst, som var i gang med en svømmetur rundt om båden. Det gentog sig 3 dage senere, men da var jeg mere forberedt!
Min fødselsdag har aldrig været så lun og solrig som i år. Det var dejligt at opleve! Jeg skrev en seddel til ungerne, at skolen var lukket, da læreren havde fødselsdag. Facts af at det også var lørdag var ikke så vigtigt. Ugedagene er blevet uvæsentlige – vi laver skole, når det passer og holder fri, hvis det passer bedre. Friskolens privilegium. Tak for alle sms’erne som tikkede ind hele dagen. Selv flaget på gårdspladsen derhjemme var hejst! Sikken gestus! Jeg fik en tur i gummibåden til Arguineguin med pizza til frokost samt gavekort til lidt velvære i håret eller på ansigtet, når muligheden byder sig. Det er det, som jeg mest ønsker mig nu. Man kan godt blive lidt vild i udseendet efter en lang sommer!
Skibsskolen led lidt under den manglende strøm ombord. Johan skrev månedsopgave og gik lidt hurtigt flad på pc’en, men hollænderne var hurtige med tilbud om opladning via deres solpaneler, da de lavede mere end de kunne aftage. Jeg benyttede så ellers lejligheden til at læse natur og teknik med ungerne uden strøm! Emnet handlede netop om energiforbrug, hvilket var højaktuelt også her hos os – blot i en mindre målestok. De undervises begge ud fra stof svarende til 6. kl., men Rose får blot opgaver svarende til hendes niveau. Det er slet ikke tosset at høre hver deres svar, for alderen er ikke altid afgørende – ofte har interessen størst vægt for svarets rigtighed. Vi har læst: ”Flugten fra klosteret” færdig og boganmeldelsen kommer først i april på skibsskolens side.
De første nætter lå vi ved Anfi, dernæst Arguineguin og de sidste nætter ved Pasito Blanco. Der kunne vi være gået i havn, men vi havde det fint uden. Rose har lært at starte påhængsmotoren, så hun også kan det om nødvendigt, og Johan er frisk på at tjekke ankeret på helt ned til 8 meters vand – blot med maske og svømmefødder. Det er dejligt med egen fridykker ombord. Vores ferieophold - her på sydkysten af Gran Canaria blev afsluttet godt med denne anker-ferie.
Torsdag d. 18. marts hev vi ankeret op og fulgte med ”Calypso” – den hollandske båd mod Las Palmas – hovedstaden på G. C. oppe på nordøst siden af øen. Vi ved, at det bliver koldere fra nu af, hvilket er lidt surt at tænke på, men vi har dog stadig nogle måneder, så vi gradvis kan vænne os til det. Foråret venter nordpå og sommeren vil komme os i møde, når vi nærmer os Danmark igen.
17.
Jeg beklager den sene levering af logbogen, men vi har haft besøg og nydt det! Vi sætter stor pris på interessen for os, og jeg vender straks tilbage til skrive-madrassen. Jeg har efterhånden affundet mig med ikke at have et skrivebord med stol. Vi takker for alle sms’er med spørgsmål til vores velbefindende – vi har det fint og har bare holdt ferie uden skole og logbøger. Vi er på banen igen……!
Efter at have sagt på gensyn på La Gomera gik det ud over bølgerne. Vi rullede en del på dønningen, men vinden drev os godt frem blot for genua. Per mente storsejlet ville blive for meget, hvilket han da fik fuldstændig ret i. Vind var der nok af, og vi sejlede med god fart. Besætningen begyndte også at lide under forholdene, og jeg havde da brækket mig et par gange, da Per spurgte, og vi skulle tage den stegte kylling frem. Der er relativ meget mad i en almindelig grillkylling, kunne vi hurtigt konkludere. Det var med andre ord ikke nødvendigt at sende den rundt anden gang! Ungerne klarede sig bedst på langs i køjerne, så der blev de placeret, og jeg lagde mig på dørken i spænd mellem bordet og sofaen nede midt skibs. Der rullede jeg mindst. Per var fastspændt med livlinie i cockpittet og udstyret med tillukket regntøj. Det blæste ad h…. til og da vi rundede Tenerife fik vi glæde af accelerationszonens vind med op til 40 knob. Genuaen var ikke større end en kaffedug. Vi skulle helst ikke sejle for hurtigt, idet det ville bringe os for hurtigt til G. C. inden lyset kom igen og vinden havde lagt sig så meget, at vi kunne gå i havn. Jeg kan huske, at jeg under min udkigsvagt forsøgte at spise en banan samtidig med at jeg holdt mig fastsiddende på bænken. Det var nærmest umuligt, selvom det er en ret nem opgave ellers. Hele cockpittet blev fuldt af vand fra en stor bølge, og det blæste! Jeg overvejede, at jeg aldrig gjorde dette igen. Da vi lagde til i Puerto Rico faldt det hele til ro igen, og det eneste vi så tænkte på var, hvad vi ville have at spise til morgenmad. Med et er vi ikke længere søsyge! Det er rart at vide!
Efter maden fik skipper sin nattesøvn i et par timer, mens vi tre andre vaskede fersk. Regntøj, tæpper, klude – alt hvad der er blevet vådt af saltvand skal vaskes eller skylles op, da det aldrig tørrer rigtigt, så længe det indeholder saltvand. Om eftermiddagen fik vi så det længe ventet besøg af familien Rasmussen. Rasmus fra Johans klasse med lillesøster og mor – Kamilla og Helle. Det var rigtig dejligt at se dem – syntes næsten lidt uvirkeligt, at de nu stod der på kajen sammen med os. Der var nok at tale om, så det gjorde vi længe! Faktisk har ingen af de tre gæster tidligere været særlig begejstrede for at gå ombord på Isabella, men det gik over al forventning, og de kunne endda spise og drikke!
Der var dømt ferie på Isabella i de kommende uger, så skolen var lukket, da læreren også ville på stranden. Vi benyttede lejligheden til at bade i pool eller strand, idet vejret viste sig godt og stabilt i denne uge. Vejret på de kanariske øer har været noget omskifteligt denne vinter, selvom vi jo sådan set synes, at det har været ret godt mange dage! Ungerne holdt også sleep-over hos Rasmussen til stor fornøjelse, og Per og jeg fik en friaften. Det føles næsten mærkeligt at være alene på båden uden Rose og Johan. Har vi glemt dem et sted?
Vi har hygget os med grillede bøffer og kinesisk mad et par gange, og Per fik Nescafe guld og jeg fik flere poser skøn lakrids i en gul nettopose! Det var en dejlig hilsen fra Danmark. Ydermere var der breve fra de to klasser til Rose og Johan, dagbogen fra nabo – Lene, årsregnskabet fra revisoren til godkendelse, fotos og gaver til ungerne! Det var ret overvældende alt sammen, men det er rigtig dejligt at mærke, hvordan alle tænker på os og er villige til at få koordineret post, kontakter og gøre ting muligt trods den store afstand. Betydningen er det er meget værdigfuld – særlig når vi nu selv har oplevet det!
Vi besluttede at leje en bil med plads til 7, så vi kunne have fælles glæde af køreturen undervejs. Jeg påtog mig opgaven som tur guide, da jeg sidder med bøgerne og det lille kursus i turguide’ning – det lader dog noget tilbage at ønske! Ruten var lagt og det gik derudaf på nogle meget snoede veje. Noget mere end nogen af os havde forestillet os. Store dele af turbussens besætning blev mere og mere stille og mindre interesseret i landskabet omkring. Vi ændrede ruten undervejs og stemningen blev meget bedre!
Vi kørte på den vestlige side af øen. Først mod Puerto de Mogan, hvor vi hilste på ”Time-Out”, genså ”Fossil” – nu med to master og gik en havnerundfart. Videre gennem et meget grønt og faktisk frodigt landskab med blomster. Den seneste regn må have været gunstigt for væksten. Vi holdt et par pauser undervejs ved kysten for at nyde udsigten ved bl.a. Mirador del Balcón for at se Teide med sne – igen! Vi spiste vores medbragte frokost ved Puerto de las Nieves, hvor hele stranden bestod af små lavasten, som var temmelig varme at mærke på. Vi skulle også have set en lavaformation, som skulle ligne en kæmpemæssig løftet pegefinger: Dedo de Dios – Guds finger. Den kunne vi faktisk ikke få øje på, hvilke man jo så kan tolke på, men sagen er den, at den er faldet ned for flere år siden. Det fremgik senere af en af Pers opdateringer for øerne. I Lenes logbog til skibet fortælles det, at turister kan spørge om det mest utrolige, som fx hvornår Loch Ness uhyret bliver fodret!? Vi tænker her: ”Mon vi ankommer til fodringstid, og hvad mon den lever af? Forhåbentlig ikke gamle træskibe! Og hvorfor er der bygget så mange slotsruiner i England? Og hvornår svømmer hvalerne forbi bymidten i Seattle? Det er ikke alle forventninger, der bliver indfriet – og her var attraktionen helt forsvundet. Ungerne var ligeglade – de gik mest i vandkanten! Derefter kørte vi op på nordsiden for at besøge: ”Cenobio de Valerón”. Det er omkring 300 små huler, som Guancherne har hugget ud i den porøse tufsten, så det ligner celler i en bikube. De opbevarede sædekorn i hulerne, og det var Guanche jomfruer, som havde til opgave at passe og holde øje med stedet og kornet. Vi havde nok forestillet os, at vi kunne komme lidt tættere på det og mere ind i det, end vi rent faktisk kunne, så det var lidt af en skuffelse, men det ved man jo ikke på forhånd.
Vi valgte den lidt hurtigere og mere tilgængelige vej ned over østsiden af øen for at undgå ubehag i bussen. Vi kom fra en noget uciviliseret landevej med huller ud til en højteknologisk motorvej med det hele. Det virkede næsten umuligt, men var tilfældet. Eftermiddagskaffen blev indtaget på en solrig plet i byen: Juan Grande på sydøst siden. Der var nogle få lokale og så os! Per snakkede lidt ”AC-DC” musik med en lokal gut, mens vi købte kaffe og is. Et par andre fyre kiggede og nikkede til Per – måske lidt i erkendelse af, at Per var godt stillet med 4 børn og to kvinder! Turens sidste stop var Playa del Inglés. På vej dertil udpegede jeg i bedste guidestil et større område med en masse bygninger med hver et hvidt kors på toppen. Sagde højt og entydigt, at det var en stor kirkegård. Helle, som var frisk efter kaffen, mente dog bestemt, at det var lejligheder, og at gravsteder ikke ville få tildelt så store bygninger pr. mand. Godt så – jeg tog fejl, måtte erkende, at mit guidekursus havde sin begrænsning!
Vi gik et stykke ud på Playa de Maspalomas, som er et kæmpe område på 328 ha sand – mini Sahara. Det er sandklitter på sandklitter, og vi sad blot der på stranden og nød skyggerne blive længere og solen forsvinde ned over himlen mod vest. Rasmus og Johan lå nede i vandkanten ned hovederne nede i et sandhul og røven lige i vejret. Det har de gjort mange gange før – det så ud til at de stadig synes, at det er noget af det bedste ved en strand – uanset hvor den så ligger!
Sidste feriedag blev delt op i drenge og piger. Drengene tog i Aqualand og pigerne tog på shopping. Valgt efter lyst. Vi har hygget os – ungerne har leget, badet, spillet og snakket og Helle og jeg havde også få og ganske korte stunder, hvor vi ikke snakkede, men ellers vil jeg mene, at vi alle udnyttede muligheden for samvær, og det har været fedt at få besøg.
Lige i de dage læste jeg Johannes Møllehaves bog: Skuffelser, der ikke gik i opfyldelse, igen.
I den kommenterer han Francesco Alberonis bog om Venskab. Det defineres således: Venskaber opstår pludseligt uden glidende overgange. Der indtræffer et øjeblik, hvor vi gribes af en kraftig sympati eller interesse for, hvor vi føler os nært beslægtet, på bølgelængde med et andet menneske. Venskabet er det samme, selvom der er lang tid mellem møderne – venskabet er langmodigt. Vores ven er den, der hver gang hjælper os med at skimte målet og følger os et stykke på vej. Derfor forventer jeg mig altid en åbenbaring af mødet med en ven. Vennen åbner den dør for mig, som jeg gerne vil have op. Selv et kort møde beskrives således af Kumbel: - efter sådan et godt om end kort rendezvous kan jeg dobbelt så sagtens som jeg ellers ku ku! En vital opladning, som bringer nyt livsmod, hører til venskabets velsignelser.
Jeg synes, at den tekst er på sin plads nu. At få besøg på rejsen er ganske særligt – fornemmelsen af, at nogle gerne vil dele oplevelsen med os. Det er samtidig også ganske særligt at vide, at mange gør meget for os hjemme – gør det muligt at være taget hjemmefra.
Således sluttede uge 8 godt og uge 9 uge stod lige på spring med næste hold gæster. Hvor meget mere kan man ønske sig?
Familie Lilleøre – Lisbeth og Lars, ungerne Sebastian og Sarah - havde indtaget Balito Beach et stykke fra Puerto Rico havn. De var kommet godt af sted med fly om endt Lisbeth troede hendes velfortjente ferie startede i lufthavnen, men hun blev klogere. Efter et par timers flyvning blev der spurgt efter en læge eller sygeplejerske over højtaleren. Lisbeth meldte sig selvfølgelig med det samme. En lille pige var faldet ned fra stolesædet under søvn og havde slået hovedet ned i en metalkant. Det blødte en del, hvilket jo altid ser noget voldsomt ud. Lisbeth vaskede og kiggede. Det viste sig dog kun at være en ganske lille revne, som ikke krævede yderligere behandling. Lisbeth har arbejdet flere år på skadestuen og i lægepraksis, så hun sagde klart nej til spørgsmålet, om der var behov for mellemlanding! Hjernerystelse var heller ikke tilfældet. Lisbeth blev betalt med lidt ekstra søde lækkerier til hele familien. Set i bakspejlet så skulle Lisbeth have haft lidt af udstyret fra vores skibsapotek med, idet vi jo heldigvis ikke har haft brug for så meget endnu.
Godt så – Balito Beach - vi troede, at det var i gåafstand, men trafikken på en for dårlig vej gjorde det ikke muligt. En taxa til få euro blev løsningen. Vi forsøgte på bedste vis at kombinere ophold på hotellet og i båden. Det var lidt af en kunst pludselig at være 4 mere – hvert sted – end ellers beregnet, men det sikreste for succes er at melde ud, hvad hver især har lyst til. Ungerne ville bare bade, lege og spille! Det var enkelt. De voksne ville snakke, bade og spise! Det var også enkelt. Vi lavede fællesspisning på Isabella et par gange og ferieugerne har også budt på flere restaurantbesøg end vi ellers har været vant til på turen. Vi fravalgte den fælles biltur på baggrund af vores oplevelser den forrige uge, så vi tog en lokal bus til: Faro de Maspalomas. Jeg havde på turistkontoret fået oplyst, at vi skulle køre dertil for så derfra at opleve: Dunes de Maspalomas, som hele dette mini- Sahara kaldes. Derfra kunne vi gå til Playa des Ingles, om vi havde lyst. Det var en spansk bustur med fart og snoninger, men det hører nu med til en rigtig Gran Canaria ferie! Det var varmt og vandressourcerne blev fyldt op inden vi gik mod strandens begyndelse. Lige ved nedgangen til strandområdet stod en kvinde med store bare bryster og hjalp sin mand under en udendørs bruser. Det virkede lidt overvældende lige der, hvorefter Per blot sagde: ”Piger – skal I have skyllet brysterne – så er det nu!” Det skulle vi selvfølgelig ikke – ungerne var pinligt berørt, men det blev ikke sidste gang. Stranden var umiddelbart noget overfyldt, og der var både sten og for lidt plads. Vi gik videre til vi kom til et skilt med oplysning om nudiststrandens begyndelse. Det var vi ikke klar over, og det er ingen hemmelighed, at vi også helst havde undgået det, men vi besluttede dog lige at gå igennem området, og så var det jo heller ikke værre. Det viste sig dog at være et ret stort stykke, og der var bare bare mænd og kvinder overalt! Jeg må sige, at det er faktisk meget få kroppe, som er pænere uden tøj på. De fleste kunne godt have glæde af bare et par badebukser! Det holder jo alligevel på noget af det løse! Ungerne fik sig en på opleveren, og det gjorde de voksne også! Jeg kunne ikke helt undgå at smile og da slet ikke, da en større gruppe stod split og nøgen og spillede pentaque – det er det med kuglerne, Oluf!
Jeg har kendt Lisbeth siden sygeplejeskolen. Vi har mange ting til fælles ikke mindst vores sans for humor. Vi har på denne ferie tænkt på at sælge en ide til De Nattergale. De burde lave en tvserie om: ”Gertrud og Oluf Sand på Gran Canarie”. Der vil være mange gode historier i busture, kamelsafari, turistshopping, strandture og så kunne de måske være så heldige at møde Benny i en form for asyl. Ungerne syntes, at det var vildt pinligt, og Lars og Per lod bare som om, de ikke var gift med os, når vi flere gange højlydt citerede flere sekvenser fra de kommende tv-afsnit!
Per kørte familie Lilleøre i lufthavnen, og da ungerne og jeg gik fra Balito via Anfi til Arguineguin, følte vi os nærmest forladt. Her var helt tomt, og nu vidste vi, at det fra nu er vores opgave at sejle det næste lange stykke, før vi kan gense alle til sommer. Vi brugte de næste dage på at finde os på plads igen i vores egen lille verden på skibet. Johan startede på sin månedsopgave om hvaler, og Rose fortsatte sit eget skoleforløb. Vi lægger hver måned planer for hvert fag, og hun er selv meget ansvarlig for at nå rundt om det hele til tiden. Interessen og motivationen højnes på den måde. Jeg holder meget af den skolestund – det er hyggeligt, når vi alle sidder og skriver på noget. Per har hele tiden haft opgaver at udføre løbende på vores eget skib, men i Puerto Rico hjalp han også et par gange på Miguels båd. Pers tekniske sans var en god hjælp for Miguel. Han er dog ikke sen til at give noget tilbage, så da Miguel og smeden Valeron inviterede på spansk paella i bjergene nord for Arguineguin sagde vi selvfølgelig ja tak. Både maden og vinen var skøn, og det var rigtig hyggeligt at prøve den form for udflugt. Maden medbringes og tilberedes på stedet, og man spiser bare der i naturen. Ikke alt det med rengøring, borde og stole frem og alt skal være parat, når gæsterne kommer. Vi har forsøgt konceptet derhjemme – vil gøre det igen. Det er noget mere afslappende på den måde. Den eneste joker vi sidder med er jo vejret! Mon det holder tørt? Vejrmæssig bliver jeg ikke nem at få hjem!
Rose mener, at Per skal slå sig ned som Den danske Arkitekt på G. C. Det er så populært med Den danske Slagter, Bager og Frisør så hvorfor ikke. Har fremstillet et par ACAD tegninger ombord til forskellige gøremål, så han kan måske godt få en udenlandsk afdeling. Stillingen som sekretær søger jeg!
Vores sidste aften i Puerto Rico inviterede Miguel og Amelia os på italiensk restaurant. Indehaveren er fra Sicilien, og det er den bedste lasagne jeg nogensinde har spist! Ungerne guffede sprød pizza, mens Miguel fortalte. Vi snakkede bl.a. om det spanske sprog. Der er så mange forskellige dialekter, at det at lære at tale spansk ikke er så lige til. Selv indfødte forstår ikke hinanden. Det nordlige Spanien skulle være det bedste sted at lære det, vi forstår ved lært skolespansk, og i øvrigt var det bedst at se nyheder eller følge en tv udsendelse, som man havde interesse i, mener Miguel. Hvis et sprog skal læres, skal man både se og høre sammenhængene for at indlære og forstå. Det er muligt, når jeg står i butikken og ser og lytter til det, de andre damer skal have hos slagteren. At handle er bestemt en både nyttig og sjov måde at lære på.
D. 10. marts – Ingrids 40 års fødselsdag – TILLYKKE!
Vi gjorde klar skib og rundede af i Puerto Rico. Vi besøgte lige det store hotel ved marinaen for at lade ungerne få en luksus svømmetur i hotellets pool. Vi købte lidt drikkevarer i baren og lod os lige slappe lidt i solen på en liggestol. Vi var lidt eftertænksomme – nu starter faktisk vores rejse hjemad. Vi er ikke kede af at turen vender her; det er mere det, at turen hjem godt kan blive lidt sej mht. vejret og sejladsen. Vi glæder os til at have nogle gaster med på de næste længere ture, og det der er gået godt kommer ikke skidt igen!
Per lå tilfreds på liggestolen. Jeg spurgte: ”Skal du have solcremen”? ”Nej tak, Miguel bruger da heller ikke solcreme”! sagde han og grinede! En time efter sejlede vi ud af havnen for at tage en uge på anker-ferie!
16.
Turen til La Gomera foregik i sol og blå himmel. Teide lyste op med sin hvide tand, og trægrænsens ophør stod meget klart. Johan fik første styrevagt, og det klarede han ganske udmærket! Undervejs så vi en stor flok delfiner og ikke mindre end 3 hold med hvaler! Det er første gang, at vi har oplevet det. Vi mener, at det er den slags, som kaldes – short finned pilot whale. De kommer ikke så langt ud af vandet som delfiner, men de sender en fin tynd vandsøjle op ind imellem, og den er ikke til at tage fejl af. Vi var helt høje af den oplevelse og så hele 3 gange! Vi sejlede op ad kysten på Tenerife for så at gå stik vest mod La Gomera i den forventede østenvind, men den var nu i vest! Det er ikke særlig nemt at forudsige her mellem øerne, så vi krydsede et stykke tid, inden vi sejlede den sidste del for motor. Vi var inviteret til fælles grill med ”Time-Out”, som ventede på La Gomera. De havde på turen over fanget en stor tun på 5 kg, som de gerne ville dele ud af! Det blev en hyggelig grillaften med masser af tun. Det eneste, vi altid bliver lidt overrasket af, er facts af, at det bliver så hurtigt mørkt! I hast måtte vi flytte ”lejrbålet” til et mere oplyst sted, så vi kunne se bøfferne igen!
I havnen mødte vi båden ”Valkyrien” med Birthe og Ole ombord. Herefter kaldes de B & O. De har været i Caribien et par gange, men har de sidste år haft båden liggende her i San Sebastian på La Gomera. Det trives de godt med! Johan og Per lavede et par små prøvedyk de første dage med Kristoffer og Jon fra ”Time-Out”, men da Ole også dykker og gerne ville vise stranden fra bunden af var de straks interesserede. Det skal lige siges, at det at tage ud at dykke er en hurtig og ikke særlig tung hobby!!! Der er kun en 15 – 20 dele der skal findes frem og tilpasses krop og flaske. De har varmen godt og vel inden de er vel placeret i heldragt, vest og flaske, maske og fødder, men så venter oplevelserne også, og det er det hele værd. Det er jo bare mig, som ikke forstår det og ikke drives af vand i den mængde som de to! Johan er vild med det, og det er bare den hobby, som han har gået og ventet på, siger han! Tilbage på båden igen så skal alt udstyret vaskes af i ferskvand og lægges til tørre, men efterhånden har de lavet et vaske- og pakkesystem, så det hele bliver lidt lettere at gå til. Per gjorde et godt køb mht. til to brugte, men ikke slidte komplet udstyr hjemmefra, og de er kommet godt til sin ret her. De var lige til at hoppe i, hvis man kan sige det!
Vi har også haft den fornøjelse at gense Anthony fra Irland. Han sejler alene, og vi mødte ham første gang på Grasiosa. Han er en hyggelig fyr og skal ikke være hjemme til en bestemt dato eller for den sags skyld år! Han har givet mange gode tips om turen gennem Irland og Skotland, og Per har været til kaffe om de nærmere detaljer. Smilede, da Johan sagde, ”Var det så irish coffee, far?”
San Sebastian havde biler til leje, så det benyttede vi os af i 3 dage. Øen er meget grøn og frodig og måler ikke mere end 28 km fra øst til vest og 20 km fra nord til syd men hvilke kvadratmeter! Bjerget Garajonay på 1.487 m står i midten med en labyrint af slugter og skrænter ud til alle sider. Vejene er få men af en god kvalitet selvom de snor sig en hel del. Øens landskab minder meget om Madeira, men her er mere rustikt om man kan sige. Lufthavnen kan ikke tage de store charterfly, strandene er ikke de flotteste og mængden af turisterne fylder ikke meget i lokalbefolkningen. Der bliver ikke taget særlig hensyn til os, og vi prøver bare at leve her lidt sammen med dem, og spansk er sproget. Det er lige sådan det skal være!
Første dag i bil kørte vi øen rundt fra San Sebastian på østsiden til byen Hermigua og Agulo, som ligger på den nordlige side. Her besøgte vi ”Centro de Visitantes” på opfordring fra B & O, da vi her via forskellige små udstillinger og plancher og en film fik mange informationer om vegetation, historie og traditioner for øen. Vi blev introduceret for piftesproget – el Silbo – som tidligere blev brugt som telegraf sprog mellem indbyggerne, når de skulle tale sammen over lang afstand fra den ene bjergtop til den anden. Ole fortalte, at børn stadig undervises i det i skolerne, hvilket bekræfter nødvendigheden. Mobildækningen er ikke til at regne med i bjergene. Vi så også, hvordan de bruger deres stavkæp, når de vandrer rundt i det stejle terræn i slugterne. Vi fik en forsmag på fremstilling af lertøj samt hvordan de tapper saft fra palmetræerne, som kan koges ind til Palmesirup. Både på film og live så vi, hvordan de stadig bygger kæmpe mure op i natursten – både som læhegn men også under broer og langs veje og stier. Det er imponerende flot lavet, og det er lidt pinligt at tænke på, hvor mange jernstativer vi i DK bruger for at holde på stenmure!
Vi fik også historien om bjerget Garajonay. Det fortælles, at en prins Jonay fra Tenerife forelskede sig i en prinsesse Gara fra Gomera. Han svømmede til La Gomera for at være sammen med hende. Det var dog ikke alle, der synes godt om dette forhold, så de blev jagtet op i bjergene. På toppen gjorde de fælles selvmord ved at kaste sig mod en spids gren, som den danske historie om Elvira Madigan og Sixten Sparre. Derfor blev bjerget kaldt Garajonay. Omkring byen Vallehermoso er det den store basaltklippe El Roque, som præger billedet. Se fotos. Herfra kørte vi ned gennem den sydlige del af: ”Parque Nacional de Garajonay”, som svarer til hele midten af øen. Her så vi et utal af forskellige vandrestier af varierende længder, hvilket overbevidste os om, at der er mulighed for beskæftigelse i mange uger. Det var dejligt at bruge dagen på meget observation og kortlægning af øen, for det gjorde næste dag meget lettere at planlægge.
2. dag startede vi baglæns. Vi kørte straks op til den sydlige del af nationalparken for at kigge nærmere på Los Rogues, som er 3 kæmpe store klippeblokke som står hver for sig og alligevel sammen. Solen skinnede og luften var kølig, men solen lunede godt. Vi mødte meget få mennesker, hvilket giver oplevelserne en helt unik fornemmelse, når man mærker en næsten endeløs stilhed. Den klare luft, solen der varmer og så denne stilhed med mulighed for at se langt frem, ned og op. Det er ganske særligt. Vi valgte at gå en tur på 1,5 km op til en gammel ofringsplads omkring Garajonay. På første del af turen var en hel del arbejdsfolk i gang med at lave en ny brolægning med natursten. Trods flere større maskiner og en noget ufremkommelig sti for passage af det arbejdende folk fik vi lov at gå forbi dem. Det havde aldrig været muligt i Danmark. Fantastisk flot arbejde – se fotos. Jeg har det jo godt med sten – jeg har selv flyttet på mange – jeg kunne godt have tænkt mig at blive der lidt og se dem lægge dem, men det bedste ville være, om jeg kunne være med til at bygge en mur uden cement eller noget andet – blot sten lagt korrekt mellem hinanden. Nå - ungerne var allerede godt på vej op gennem stien med nåletræerne, og Per skulle jo også tage billeder af andet end sten, men desværre var udsigten fuldstændig væk, da vi nåede toppen. Vi kunne intet se andet end selve ofringspladsen, hvilket var lidt skuffende. Nede igen spiste vi frokost i La Laguna Grande inden vi kørte af hovedvejen via nogle småveje mod den lille by – El Cercado. Her så vi en gammel kone lave en lerkrukke vha. en teknik, som Guancherne brugte, nemlig uden brug af drejeskive. Hun sad inde i mørket i det kombinerede værksted og butik og lavede sine krukker. Vi handlede nogle ting, og til sidst gav hun ungerne hver en klump ler, som de fik med hjem i en pose. Jeg kunne have købt lertøj til et helt skib fuld, men Per sagde, at det ikke var et fragtskib, vi havde med! Selve byen var stilheden selv og solen skinnede! Vi så et gammelt hus med tre grønne døre ud til gaden og med balkon på 1. sal, og hvis det ikke var fordi, at ungerne skulle hjem til Hindholm, så havde vi købt det! Der skulle bare lige laves lidt på vinduerne og lidt ved dørene, og så skulle det hele have noget linolie. Murerne skulle pudses op et par steder og gårdhaven ordnes, men udsigten skulle der ikke gøres noget ved! Det var et pragtfuldt sted og den lille by Chipude, som lå lige efter, var også helt sin egen. Mange steder er nok at se bare een gang, og andre giver en lyst til at blive! Vi kørte nu videre mod syd – gennem Alajero, videre forbi lufthavnen, som så helt lukket og trist ud og dernæst mod Playa Santiago, hvor vi spiste en is nede på stranden, som dog mest bestod af sten. Der lå en lille havn i tilknytning, men den var for lille til sejlbåde. Tilbage ad bjergvejen til San Sebastian. Her fik vi lige en snak med B & O om nogle mulige vandreture på øen. Nogle kunne gøres alene – en anden lod vi vente til ”Valkyrien” havde fået båden fuld af feriebørnebørn!
3. dag gik direkte mod den vestlige del af øen. Vejret var meget klart og flot. Vi så Teide med sin hvide top, og fra byen Arure kunne vi både se øen Hierro mod syd og La Palma mod nord. Målet for dagen var at gå turen ind til vandfaldet! På vejen mod Valle Gran Rey stoppede vi ved ”Barranco de Ancones” stedet blev kaldt: Casa de la Seda. Herfra gik det op ad en smal sti på en klippeside, hvorefter vi faktisk mere eller mindre gik mod strømmen i en lille å med klart vand og en masse sten. Den var ikke særlig dyb, men vi skulle hoppe fra sten til sten eller klatre langs nogle klippesider. Ungerne havde hver sin vandrestav, og Johan var en fin stifinder for den bedst mulige rute gennem vand og krat. Rose er ikke sen til at følge ham, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er mig, som klatrer langsomst, men det er sjovt og spændende, og det er en fed måde at være ude på! Belønningen var vandfaldet inde i bunden af kløften og ikke mindst madpakken! Det var samme vej tilbage, men da var vi jo øvede! Efter at have hvilet fødderne og kigget på havet fra Valle Gran Rey gik turen tilbage over midt-øen, og idet at vejret var så smukt klart besluttede vi at gå turen til ofringspladsen en gang mere. Det var det hele værd. Vi kunne se hele øen rundt – Hierro, La Palma og ikke mindst Tenerife med Teide. Det grå skydække som dagen før havde fjernet al udsigt var nu væk og hele scenen lå lige foran næsen på os. Det var en fin måde at afslutte vores ø-rundfart på. Gennem vores ophold på La Gomere kom jeg flere gange til at tænke på en sang fra en gammel dansk film: ”Jeg vil leve, jeg vil dø på min lysegrønne Ø! Til nu er dette sted min favorit.
Vi har jo på denne rejse kigget lidt efter en anden langturssejler, ham der Columbus (på spansk Colon) og det fortælles, at San Sebastian var sidste by inden rejsen over Atlanten. Det skyldes hans affære med en spansk pige, Beatriz de Bobadilla, som boede i det firkantede fæstningstårn nede ved stranden: Torre del Conde. Hans eget hus ligger oppe i en lille gade, og brønden - pozo de la Aguada, hvor han hentede vand ligger inde i en lille gårdhave. Bygningerne omkring er indrettet som et lille museum med små kopier af de tre skibe med navnene på besætningerne ombord.
I skolefri stunder legede ungerne med de franske børn – Maelle og Ewan, som også havde haft kurs mod Gomera. Dem har vi løbende haft email kontakt med, og vi håber, at vi vil gense dem igen på både Madeira og Azorerne. Clementine og Alexandre – også franske børn dukkede også op, men da ”Valkyrien” fik 4 børn ombord – Ellen, Nils, Josefine og Mathilde, så trak det danske mest! Der blev badet, leget fanger og spillet en del kort. Rose er blevet lidt af en haj til kortspil; hun vinder mere end ofte, og hvis alt andet går galt, så er kasino-indehaver nok en mulighed. Der var stor interesse for at lave en fælles vandretur fra Degollada de Peraza mod La Laja videre mod Los Chejelipes. En tur på 3 – 4 timer inkl. Frokost. Dagene inden havde det regnet mere end B & O ellers har oplevet på de sidste tre år, så stien var meget mudret og glat med flere sten skred undervejs. Ungerne i alderen 6 til 12 år syntes ikke at have gangproblemer af den grund. Voksne er også langt mere bange for at falde, men det er nok fordi, at brækkede legemsdele er meget besværlige ombord! Der var meget frodigt og grønt med små buske, mos og kaktusplanter samt stenbedsplanter overalt, og nede i dalen stod palmerne i stribevis. Den tur var så smuk, at den var værd at gå igen en anden gang ikke mindst af hensyn til Johan. Han gik den godt og uden problemer overhovedet, men han så den ikke! På den tur så han kun Mathilde!
At være taget på langtur og dermed være væk fra sin skole og klasse et år er en ting, men Josefine på 9 og Mathilde på 12 år stod netop overfor at skulle rejse til Thailand, Bangkok for at gå på international skole i 2 år, fordi deres mor var udstationeret med sit job. Det var 3. gang de skulle af sted. Tidligere havde de boet i Vietnam og Uganda. Deres engelsk var rigtig godt og fransk var også en del af pakken. De to piger var ikke uden evner, og der er ingen tvivl om, at de allerede kunne men også fremover vil lære en masse, ikke bare fagligt men også menneskeligt. De havde dog også deres bekymringer omkring ny skole og håbede meget at kunne vende tilbage til deres gamle klasse i Danmark igen om to år. Sendte Hindholm en tanke - det er nu også muligt på vores skole! Godt for det! Vi håber, at vi kan holde kontakten til de to piger. Johan gør sit, og man kan jo ikke ligefrem høre, når en sms kommer fra Bangkok og alligevel kan man!
La Gomera var klædt i karneval i vores sidste uge på øen. Vi hoppede med fra lørdag d. 13. februar. En af gaderne blev lukket for al trafik, og optoget som fulgte gennem 1 ½ time var en lang udklædning. Børn i alle aldre og ikke mindst voksne og gamle i de flotteste dragter. De kom dansende ned gennem gaden med musik og diverse rekvisitter. Særlig alle vognene var værd at bemærke. Der var rigelige muligheder for ideer til en turbus, hvis man har sådan en! Jeg gik lidt kold i musikpresset gennem aftenen, så jeg oplevede desværre ikke nattens band fra Venezuela. Per så det live, og det kunne jeg også ligeså godt have gjort for lyden gik godt ned i havnen også, og de spillede til den lyse morgen, men så var der også ro i gaderne. Ja – lige til det blev aften igen! Så var der optrædning på scenen af udklædte børn til kåring og atter musik. 3. aften var der fuld skrue på sambarytmerne igen. Vi sov nogle timer, men Per og jeg stod så op og dansede med en stund på natten. Alle uden undtagelse er klædt ud og godt klædt ud. Turister som os var det jo desværre ikke, hvilket jeg fortryder meget, at vi ikke havde tænkt på. Vi kunne jo sagtens have haft noget med, hvilket havde fuldendt oplevelsen. Dette var mandag nat, og vi tænkte en del over, hvordan de lokale ville være i stand til at tage på arbejde den kommende dag!? De drak jo ikke kun friskpressede appelsiner, selvom der var nok af dem! Nogle indianere må have haft godt ondt i fjerene næste dag! Det viste sig, at alle butikker var lukkede næste dag, så de havde tænkt over det – de skulle alle være klar til karnevalets sidste aften 4. nat!
Det hele var meget fint tilrettelagt for de to efterfølgende dage blev det både kraftig regn og blæsevejr. Vi målte op til 38 – 40 knob vind blot i havnen. Det var ikke ligefrem vejr til gadefest, men da det blev fredag og festen og optoget for sardinen skulle fejres, så var det igen blevet dejligt tørvejr om endt en smule køligere, men intet der minder om vores kolde Skt. Hans, hvor vi trodser alt og sidder ude, selvom vi er ved at ryste ned af havestolen af kulde, og man havde ønsket man havde taget vaders på i stedet for gummistøvler! Jeg må indrømme, at klimaet på disse øer passer mig fantastisk godt.
Den smukke sardin i papmache blev fulgt af et enormt sørgeoptog af grædekoner – mange koner med en del mandlige hormoner, men med flot hår og nylonstrømper. Sardinen blev brændt af på stranden med et festfyrværkeri på siden. Det var en vejrmæssig stille aften, men ellers var der igen fuld gang i folk. De danser og hygger sig – sidder rundt i grupper ved deres vogne eller danser rundt blandt hinanden. De gør det her af lyst til fest, og det er rigtig dejligt at opleve, at det er alle generationer som deltager.
Vi havde igen en super hyggelig aften med besætningen fra Valkyrien med alle besøgende. Pigernes mormor Jørna havde i aftenens anledning pyntet sig med fjerboa i håret. Det kunne vi andre godt lære noget af!
Således fik vi sagt farvel på Gomera og på gensyn i Danmark. Vi sejlede næste eftermiddag i regn og blæst – fik sagt farvel i et par omgange. Goddag og farvel er lige vigtigt, og det skader at springe det over!
Det næste døgn fra lørdag d. 20/2 til 21/2 ville vinden bringe os i den rigtige retning mod Puerto Rico, Gran Canaria, hvor vi de to efterfølgende uger ventede besøg fra Danmark. Vi var derfor godt motiverede for det næste døgns sejlads, hvilket vi til fulde fik brug for at tænke på, over en stor del af overfarten!
Rikkes Logbog afsnit 1-15 - klik her!
Den sidste uge før afrejse...
Sommerferien startede d. 26. Juni. 2009. Per og jeg hentede ungerne efter endt telttur fredag formiddag. Vejret var dejligt med sol og ungerne havde haft et skønt døgn i telt med deres klassekammerater. Johan havde sovet sammen med 4 gutter fra klassen og Rose sov sammen med Anna. Det kunne ikke ønskes bedre! Vi sang ”Ferie, Ferie, Ferie” og ”Ud under åben himmel”! Det kunne ikke passe bedre på vores forestående rejse, tænkte jeg. Jeg får gåsehud af at tænke på det igen! Rigtig mange ønskede os god rejse og vi sagde på gensyn om 2 sommerferier og et skoleår! Det er nu svært at forestille sig, hvor længe det egentlig er. Tænkte at ungerne ville være kede af det, men de virkede nu ganske godt tilpas. Jeg var nok den, der var mest vemodig. Vi har fået en meget fin opbakning fra skolen og vi glædes over, at vi har fået denne mulighed. Vi vil aldrig undlade at fortælle, at uden deres positive medvirken så havde turen ikke fået det samme format og længde og det påskønner vi.
Den kommende weekend pakkede ungerne det sidste – de skulle nemlig tilbringe den næste uge i Danmark hos bedsteforældre, mens Per og jeg fik rundet det sidste af!!!
Rose fik lige den sidste mulighed for at være sammen med Anna – hendes bedste veninde – og det nød hun i fulde drag. Lige pludselig er det tid at sige på gensyn og det føles lidt svært. Følelsen af at savne og glæde sig hører jo sammen og det vil der i sandhed blive mulighed for at opleve undervejs på turen.
Søndag eftermiddag blev ungerne hentet af farmor og farfar. Det var første hold af familien, som vi sagde på gensyn til. Nu kunne vi godt mærke, at vi havde gang i noget af længere karakter end blot en lang sommerferie.
Mandag morgen var starten på den sidste uge inden afsejling og der var nok at tage fat på. Vi havde lige et firma der skulle afsluttes – Per var på byggepladstilsyn, tilrettede de sidste tegninger, holdt af leveringsforretning og over dragelse til Benny – der blev arbejdet på højtryk samtidig med at der blev downloaded det sidste til turen fra nettet og lavet back-up af sager. Vi fandt artikler frem over mulige havne og steder at besøge undervejs og firmaregnskabet blev afsluttet og afleveret til revisor. Nu kunne vi ikke længere sige: ”Det gør vi lige til sidst”! Nu var det til sidst med ALT!
Skulle også lige nå til Genbrugsen med det sidste læs i lang tid. Stod tidligt op en morgen og det gjorde Per også – han er jo altid noget nervøs for, hvad jeg kan finde på at smide ud. Jeg vil dog sige, at jeg var noget imponeret over, hvor flot der faktisk blev i værkstedet. Der blev både ryddet op, smidt ud og fejet! Per arbejder bedst under pres og det skal jeg da nok love for, der var nok af den uge!
Johan ringede hjem en dag og jeg snakkede bare derud af, hvorefter han sagde: ”Hvordan har du det mor?” Jeg må have lydt vildt stresset, men mærkede lige hans omsorg og blev så glad for, at det er han rigig god til at give!
Havde længe følt mig mentalt klar til turen og var på mange måder også rigtig godt med – med hensyn til det praktiske. Der stod bare stadig en masse kasser rundt i store dele af huset og de skulle alle gerne finde en plads i båden inden lørdag. Lige pludselig midt i ugen kunne jeg ikke længere overskue det hele – jeg tudede helt vildt! Det er jo ikke ukendt for mig. Det måtte komme. Så bliver luften og mit indre system renset – det plejer at være sådan før en krævende opgave, som kræver styrke, mod og tro – en renselse før en fødsel – så er jeg klar og det hjalp – det ved jeg at det gør!
Torsdag begyndte vi at køre ting ned i skibet. Vi startede med alle dåserne. Jeg talte kasser og kurve og sendte dem alle ned gennem lugerne. Per fordelte bedst muligt, men vi vidste godt at det ikke var sidste gang de skulle pakkes. Nu skulle vi bare have alt ombord! Det var fuldstændig vildt, men dejligt at gøre det. At laste sit skib med krudt og kugler for så at stikke til søs! Splitte mine bramsejl – vi er i gang med et togt!
Da ungerne kom hjem torsdag til aften pakkede vi endnu et læs til skibet. Det hjalp at få dem hjem – nu var vi ligesom samlet. Vi var fuld besætning og vi var fælles om at flytte ud af huset for en lang periode. Det hele begyndte at tage retning – nu vi skulle kun sove hjemme en nat mere!
Til midnat – natten mellem torsdag og fredag røg vores internet! Det havde vi ikke regnet med! I papirerne stod der fredag formiddag, hvilket jeg da selvfølgelig også har klaget over! Der var ikke det vi gerne lige ville have tjekket der lige til sidst, men det var en ”kold tyrker”. Fast internet kan man lige så godt vende sig af med!
Fredag – nu havde vi det sidste kæmpe læs færdig pakket og Per var stort set også færdig på firma fronten – klokken var næsten 16.30 og vores på gensynsfest startede kl. 16.00 på havnen i Bisserup.
Jeg vil gerne lige i den forbindelse sige bestyrelsen i Bisserup Sejlklub tak for fin opbakning omkring vores langtur. Vi har ligget i havnen næsten hele juni måned og har på den måde kunnet gøre skibet sejlklar. Det har på mange måder været nemt og godt men også hyggeligt at være lige midt i alt det lokale trods at det til tider kunne være svært at få lavet noget, da folk jo gerne lige ville høre, hvad det var vi havde gang i. ”Det ser ud som om det skib skal på langfart”, sagde mange! ”Ja – vi sejler på lørdag kl. 11.00! Det var sgu sejt at sige!
Klokken ca. 16.15 ringede vores kommende gast Kenn fra FTLF og spurgte om det var på havnen vi skulle holde fest for han kunne ikke finde os! Jo – vi er på vej og hvis vi lige kunne få lidt hjælp til at få det sidste ombord ville det være dejligt!
Der var allerede mødt mange frem – hvilket dejligt syn og så gik det ellers i gåsegang ned af broen med alle de pakkede nelliker! Jeg ved ikke, hvad I alle har tænkt, men der var ualmindelig meget i det sidste læs og det fyldte rigtig meget der på broen. Ingen så Per den første gode time for han tog imod det hele, som jeg sænkede ned gennem lugerne. Der var noget overalt – det virkede helt vildt, men nu var det ombord og nu skulle det jo bare fordeles de næste dage!
Det var så varmt; solen skinnede og festen kunne begynde. Vi satte borde sammen oppe på pladsen; alle fandt deres medbragte mad og drikke frem og Flemming spillede til sømandsviserne fra det til lejligheden lavede sanghæfte. Vi synger jævnligt fra det. Tak for det! Vi kunne ikke have ønsket os bedre og smukkere på gensynsaften. Tak til alle som kom og ønskede os god rejse og tak for alle de små breve som vi har fået med os. Dem vil vi åbne ind imellem på rejsen, når vi savner jer!
Jeg var helt rolig den aften – vi kunne ikke gøre mere – vi var klar og jeg nød det faktisk i fulde drag!
Lørdag morgen skinnede solen igen og der var ingen vind! Per og jeg kørte en sidste gang tilbage til huset – gik en runde – gjorde lige det sidste, som når man skal af sted på ferie. Der er noget med lyset, vandet, blomsterne og køleskabet! Nu var det NU!
Nede på havnen ventede bedste og bedstefar sammen med Heidi, Mikkel og drengene! Der var dækket op til morgenmad i bedste stil og det var skønt at sidde der en stund at spise og snakke. Det er de mennesker som vi har haft flest rejser sammen med og det føltes faktisk lidt mærkeligt, at vi denne gang selv skulle af sted – uden dem! Håber at det måske vil lykkes at få et besøg på turen.
Jens fiskemand kom forbi og fik en enkelt og ønskede god rejse. Han ville nu gerne have haft en dobbelt, men det må han have til gode til vi kommer hjem igen! Og Ejner fortalte om den båd, der var sejlet på en hval og derefter sank! Ja – der er nok at tænke over inden man sådan stikker af til søs!
Vi gjorde klar skib – der var efterhånden mange på broen og tiden var nu inde til at sige farvel og give de sidste knus. Klokken 11.15 skar Søren fortøjningen over og vi var let. Vi vinkede og vinkede og sejlede stille og roligt ud af havnen i Bisserup mod Agersø – første stop på turen mod De Kanariske Øer.
Nu startede turen, som vi havde planlagt og arbejdet for så længe. Det var først da jeg sad der med ungerne på forskibet at jeg begyndte at tude – mest bare af lettelse over at vi var kommet godt af sted. Det betyder så uendelig meget!

|
Velkommen til hjemmesiden om
S/Y Isabella
| |